Belysning

Redan här är det smart att tänka till på belysningen av ditt hus. Installationen blir så mycket enklare om den utförs medan huset byggs. Du undviker onödigt långa kabeldragningar och ger möjligheter till infällda ljus, trappbelysning och dolda ljuslister. Följ våra råd, så kommer du att ge varje rum karaktär och använda ljuset på ett bra sätt i hela huset.

Tre typer av ljus

Man brukar dela in ljus i tre olika kategorier. Allmänljus, punktljus och accentljus. Allmänljuset är till för att sprida ett bra grundljus i rummet. Eftersom rum kan ha avdelningar för olika ändamål är allmänljuset oftast inte tillräckligt för att täcka hela rummets behov. Det är där som punkt- och accentbelysningen kommer in. Om du till exempel har inrett en mysig hörna med en fåtölj kanske du vill ha en punktbelysning som gör det behagligt att läsa där. Eller så vill du belysa en vacker tavla för att den ska ta för sig på ett bra sätt i rummet.

När du har täckt in rummets behov genom en bra allmänbelysning och punktbelysning på de platser där det behövs, kan du komplettera med accentbelysning. Den är endast till för att sprida trivsel och karaktär till rummet. Som ett exempel kan vi nämna ett släpljus utmed en snygg tapetserad fondvägg som ger en vacker effekt.

Köket som exempel:

I köket väljer många ett antal takspotar som sprider ett bra allmänljus. Över köksbänken, som är en tydlig arbetsyta, monteras punktbelysning och över köksbordet blir en taklampa både en vacker inredningsdetalj och en ljuskälla. Som accentbelysning kan du exempelvis använda en snygg lampa – eller varför inte en ljusstake – på ett sideboard.

Du kan styra ljuset

Genom att installera dimmers har du möjligheten att reglera ljusstyrkan för att skapa olika karaktär på belysningen, och därmed i rummet. Det är exempelvis väldigt bra att kunna höja och sänka ljusstyrkan i köket, där du kanske både vill kunna arbeta och mysa med en kopp te.

Idag har vi också möjligheten att välja färg på ljuset. Olika ljuskällor har olika färg och ger därmed olika känsla. Undvik att blanda för många ljuskällor med skiftande karaktär i ett och samma rum. Jämför gärna olika ljuskällor för att se vilka olikheter du upplever, och vad som kommer att passa i olika rum. Färgtemperatur anges i kelvin. 2700 kelvingrader ger ett sken som påminner om en klassisk glödlampa. Ju högre temperatur som ljuskällan har, desto mer drar det åt det kalla hållet och får en blåaktig ton.

En ljusare trädgård

Även trädgårdsbelysning tjänar på att du är ute i god tid och planerar. Skissa ner din trädgård och märk ut var du tänker placera planteringar och eventuella stödmurar. Fundera sedan på vilket sätt ljuset kan förstärka upplevelsen av träd, växter och även husfasaden när mörkret faller. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att inte hela trädgården ska bada i ljus. En vacker belysning bygger på kontrasten mellan ljus och mörker.

Inspirerande lösningar i vardagsrum

Upptäck våra inspirationssidor

Inspiration för vardagsrummet

Funderar du på öppen planlösning, mysiga soffor och var tv:n ska placeras? Här hittar du inspirerande bilder och fördjupande artiklar som hjälper dig ta rätt beslut för ditt nya vardagsrum!

Se all vardagsrumsinspiration här

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.