Din säljare upprättar en kalkyl som visar vilka kostnader du kommer att få när du flyttat in i ditt nya hus. Det gäller dels den sammanlagda kostnaden för produktionen men också vilka driftskostnader, exempelvis uppvärmning, som tillkommer varje månad. Med kalkylen som utgångspunkt gör din bank en bedömning av dina ekonomiska förutsättningar. Det är dessa som styr hur stora lån din bank är beredd att ge dig, och till vilken ränta.
När du bygger ett nytt hus finansieras det både med byggnadskreditiv och långfristiga lån. Med byggnadskreditiv menas en form av checkkredit, och är till för att klara de löpande betalningarna under byggtiden. Fakturor kopplade till husbygget skickas hem till dig, och efter att du kontrollerat dem skickar du dem vidare till banken som ser till att de betalas på förfallodagen. När huset är färdigt förs krediten över till ditt bolån. Med ett långfristigt lån menas skulder som förfaller till betalning senare än om ett år.
Räntan på ditt huslån är avdragsgill, vilket räknas in i kostnadskalkylen för huset. Skatteavdraget kommer först året efter ränteutgiften för byggnadskreditiv och lån. Vill du inte vänta till dess kan du begära en sänkning av din skatt hos Skatteverket.
Småhus (villor) är sedan 2012 helt befriade från kommunal fastighetsskatt i 15 år. När du bygger nytt är den minskade fastighetsskatten alltså något du ska ta med i beräkningen när du jämför kostnaden med att köpa ett äldre hus.