I kontraktet specificeras alla detaljer som rör ditt husköp. Till exempel priset, vad som ingår och när huset ska vara klart för inflyttning. I samband med att du skriver på kontraktet brukar hustillverkaren också ta ut en handpenning, oftast 10 procent av priset. Kontraktet är bindande för både dig och hustillverkaren. Om du bygger med totalentreprenad sköter din säljare alla aktiviteter, handlingar och kontakter med myndigheter. I samband med att du undertecknar kontraktet får du vanligen även en pärm med dokumentation, exempelvis leveransdeklaration och avtalsvillkor. Ett tips är att samla alla dina handlingar som rör huset på samma ställe.
På kommunen eller lantmäteriet finns kartor med all information om din tomt. Till exempel tekniska data och uppgifter om vatten och avlopp. Din säljare kan oftast hjälpa dig att beställa dessa. I vissa fall finns bara avstyckningskartor eller enklare kartor. Kostnaden för kartorna varierar beroende på hur detaljerade de är.
Två ytterligare dokument som behöver upprättas är pantbrev och lagfart.
Pantbrevet är bankens säkerhet för de pengar du lånar för ditt husköp. Det måste därför finnas pantbrev på minst samma belopp som du lånar från banken. Kostnaden är två procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus 375 kronor per pantbrev.
Exempel: Ett lån på två miljoner kronor ger kostnaden 40 365 kronor för pantbrevet.
Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten och kostnaden motsvarar 1,5 procent av husets pris plus 825 kronor i fast avgift. Ansökan om lagfart görs till Lantmäteriet inom tre månader efter köpet.
Exempel: Ett pris på två miljoner kronor ger kostnaden 30 825 kronor för lagfarten.