Kontrakt

De stora besluten är fattade och det är snart dags att börja bygga. Men först ska allt ner på papper.

Ditt husköp i finstilt

I kontraktet specificeras alla detaljer som rör ditt husköp. Till exempel priset, vad som ingår och när huset ska vara klart för inflyttning. I samband med att du skriver på kontraktet brukar hustillverkaren också ta ut en handpenning, oftast 10 procent av priset. Kontraktet är bindande för både dig och hustillverkaren. Om du bygger med totalentreprenad sköter din säljare alla aktiviteter, handlingar och kontakter med myndigheter. I samband med att du undertecknar kontraktet får du vanligen även en pärm med dokumentation, exempelvis leveransdeklaration och avtalsvillkor. Ett tips är att samla alla dina handlingar som rör huset på samma ställe.

Nybyggnadskarta

På kommunen eller lantmäteriet finns kartor med all information om din tomt. Till exempel tekniska data och uppgifter om vatten och avlopp. Din säljare kan oftast hjälpa dig att beställa dessa. I vissa fall finns bara avstyckningskartor eller enklare kartor. Kostnaden för kartorna varierar beroende på hur detaljerade de är.

Pantbrev och lagfart

Två ytterligare dokument som behöver upprättas är pantbrev och lagfart.

Pantbrevet är bankens säkerhet för de pengar du lånar för ditt husköp. Det måste därför finnas pantbrev på minst samma belopp som du lånar från banken. Kostnaden är två procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus 375 kronor per pantbrev.

Exempel: Ett lån på två miljoner kronor ger kostnaden 40 365 kronor för pantbrevet.

Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten och kostnaden motsvarar 1,5 procent av husets pris plus 825 kronor i fast avgift. Ansökan om lagfart görs till Lantmäteriet inom tre månader efter köpet.

Exempel: Ett pris på två miljoner kronor ger kostnaden 30 825 kronor för lagfarten.

Bygg hela huset till fast pris

Upptäck fördelarna med totalentreprenad

Ett kontrakt och fast pris

Det enklaste sättet att bygga hus är med vår totalentreprenad. Då skriver du ett enda kontrakt med oss, sedan sköter vi allt. Från markarbetet till överlämningen av nyckeln. Alternativet är delad entreprenad eller generalentreprenad, där du själv får ta betydligt större ansvar.

Läs mer om vår entreprenad

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.