Planlösningen

Nu handlar allt om huset. Det finns många detaljer att tänka lite extra på, inte minst när det gäller planlösningen. Din säljare är bra på att ställa frågorna som hjälper dig rätt, och kan också hjälpa dig att boka ett möte med en arkitekt.

Arkitekten om planlösningen

I den här filmen går Myresjöhus arkitekt Anna Lantz igenom vad du ska tänka på när du väljer planlösning för att skapa ett hem för livet.

Youtube video preview

Detaljplanen styr byggnationen

Detaljplanen reglerar hur ett begränsat område i en kommun skall bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas. I planen specificeras allt från antal våningar, till takvinkel och ibland till och med vilken färg bebyggelsen tillåts ha. Detaljplanen är juridiskt bindande vid prövning av bygglov.

Begränsning av markanvändning

Bostadshuset får inte placeras för nära tomtgränsen. I normala fall är minsta tillåtna avstånd 4,5 meter. Andra begränsningar i markens bebyggande visas med olika skrafferingar som prickar kors eller ringar.

Planlösning i olika typer av hus

Beroende på vilket typ av hus du väljer att bygga måste du givetvis också tänka på hur det huset ska planeras när du ritar din planlösning.

Inga trappor att tänka på

En stor fördel med 1-planshus är att de inte har några trappor – något som kan vara särskilt skönt för äldre. Samtidigt är ett enplanshus barnvänligt eftersom risken för fall i trappor helt försvinner. Det finns heller inga höga fönster att ramla från. En rent estetisk detalj är att om du bygger i flackt landskap utan andra byggnader i närheten så kan ett högre hus upplevas konstigt. Där kan du istället ha nytta av att bygga ett lägre hus med vinklar som ger skydd från vinden.

Vänta med övervåningen

Ett 1,5 planshus har tillkommit eftersom vissa detaljplaner inte tillåter 2-planshus, men den högsta angivna byggnadshöjden ger möjlighet att ha en övervåning med snedtak. Eftersom det inte är full höjd på hela övervåningen kallar man det ett halvt plan. I den här typen av hus har du också möjligheten att fördela kostnaden för huset över en längre period genom att färdigställa hela undervåningen men vänta med att göra övervåningen möbleringsbar. Det innebär att allt är förberett, isolerat och väderskyddat, men färdigställandet väntar.

Dela upp boytan i ett 2-planshus

På mindre tomter kan det krävas att du bygger huset i två plan för att få plats med den boyta du behöver. Byggytan blir mer koncentrerad, vilket ger en billigare uppvärmningskostnad. Om du har vacker utsikt från din tomt är det också en fördel att huset blir högre. När det gäller planlösningen är det smidigt att fördela ytan så att du får en umgängesdel på entrévåningen, medan övervåningen blir mer privat med sovrum, badrum och kanske ett allrum.

Gör mer med ditt garage/carport

Ett garage eller en carport går att förlänga för att få extra förrådsutrymme. I norra Sverige är det också vanligt att man bygger både garage och carport för att kunna ge en extra bil skydd undan snön. Tänk på att välja en stil och takform som passar huset du bygger. Fundera också på om du vill ha det fristående eller ihopbyggt om du vill kunna gå direkt från huset in i garaget.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.