Tomten

För att kunna bygga ett hus måste du ha en tomt. I det första steget i Husbyggarskolan guidar vi dig rätt i jakten på den perfekta tomten.

Jakten på den perfekta tomten

Innan bygglovet kan bli klart, innan grunden kan gjutas och innan den första spiken kan slås måste en fråga få sitt svar: Var?

Det är inte helt lätt att hitta den perfekta tomten. Saker som hur stadsnära läget är, hur den kringliggande bebyggelsen ser ut och vilka personliga krav du har gör urvalet snävare. Aleksandra Ohlson är arkitekt på Myresjöhus och hennes upplevelse är att många kunder idag har det kämpigt att hitta rätt tomt.

– I vissa områden är det otroligt svårt – och inte minst dyrt. Beroende på vart du bor kan en lösning vara att ställa sig i tomtkö. På vissa håll går det snabbt att få en tomt den vägen, medan det i områden med hög efterfrågan kan ta många år. Ett alternativ som ger snabbare resultat är att köpa genom en entreprenör – exempelvis har Myresjöhus en av Sveriges största tomtbanker. Jag vet också kunder som åkt omkring i områden de är intresserade av, hittat en tomt och sedan frågat markägaren om det finns möjlighet att stycka av och köpa den.

Det är läget du betalar för

Bra kommunikationer kostar. Ju mer stadsnära du vill bo, desto högre pris får du sannolikt betala för din tomt. Är du beredd att bygga en bit utanför stan får du ner kostnaden avsevärt. En tomt på landet ger också en avskildhet som många värderar högt. Men det innebär även ett större bilberoende. Fundera därför noga igenom hur din familjesituation kan förändras i framtiden. Dåliga bussförbindelser är kanske hanterbart om man är två vuxna med tillgång till bil, men om ni planerar att bilda familj kan tomtens läge leda till många skjutsningar och bli både tidskrävande och dyrt i ett längre perspektiv.

Detaljplanen 

När du scannat av de områden där du kan tänka dig att bygga har du förhoppningsvis ett par olika tomter att välja mellan. För att bli säkrare i ditt beslut finns det några saker du kan ta hjälp av. Börja med att ta en titt på detaljplanen. Här finns kommunens bestämmelser för området och dess utveckling. Eftersom dessa helt kan förändra miljön runt din tomt är det viktigt att ha koll på vilka övriga byggnader som eventuellt kan komma att resas i närheten. Det kan också handla om var gångvägar, cykelbanor och andra stråk dras. Detaljplanen ger dig ett bra beslutsunderlag när du jämför olika tomter med varandra. Dessutom reglerar den vilken typ av hus du får bygga på tomten – hur högt det får vara, hur stor yta av tomten som får bebyggas och i vissa fall även vilka material- och färgval du får göra.

Gör det bästa av din tomt

Förutom de begränsningar och möjligheter som regleras av detaljplanen finns det många rent miljömässiga förutsättningar som kan avgöra ditt val av tomt. Väderstrecken är ett exempel. Kan du placera husets uteplatser så att du får sol den tid på dygnet du vill? Här är det bra att åka ut på plats och se hur solen kommer åt din tomt vid olika tidpunkter och hur träd och närliggande vegetation skuggar.

När du tittat färdigt på solen gör du klokt i att rikta blicken mot marken. Är tomten bergig kan sprängning behövas vilket innebär ökade kostnader. Är marken för sank kan du istället behöva påla, alternativt bygga huset i ett plan för att minska belastningen på tomten. Generellt är grundtipset att undvika att göra alltför stora ingrepp på tomten. Dels är det kostsamt och du har också mycket att vinna på att snarare förstärka och ta vara på tomtens ursprungliga förutsättningar och låta dessa styra hur du bygger. Till sist behöver du också väga in hur den typen av hus du har tänkt dig passar in på tomten och bebyggelsen runt omkring.

Här finns tomten du letar efter

En av Sveriges största tomtbanker

Hitta tomter & bostäder

I vår tomtbank kan du hitta tomter till salu över hela landet. Förutom villor bygger vi även bostadsrätter och äganderätter i form av radhus, kedjehus, parhus och flerbostadshus. Kanske har vi ditt nya hem?

Upptäck våra tomter och bostäder

Fem smarta tips

Så hittar du tomten som passar din husdröm

Din tomt påverkar på många sätt vilken typ av hus du kan bygga. Därför finns det såklart saker att titta extra noga på. Här är några tips som hjälper dig att utvärdera hur bra din tomt passar din husdröm.

Läs hela artikeln

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?