Ett år i huset

När vi flyttade in var huset färdigt förutom en del utvändiga arbeten men det kan man inte säga om tomten. Markfirman grovplanerade marken och gjorde en uppfart och parkering som visserligen var bra gjord men gjord med grovt material. Under våren monterade vi två skärmtak som vi köpte på internet. På så sätt kunde vi få två tak till priset av ett jämfört med att köpa från Myresjöhus. Bilden nedan visar hur det såg ut innan täckskivan med ledspottarna monterades.

2015-12-12 14.29.46

Vi bestämde tidigt att vi måste lägga gräs på baksidan av huset så fort som möjligt så att barnen har nån stans att leka. Vi beställde rejäla kantstål från Stålmiljö som vi satte ut för att avgränsa gräsmattan från gruset närmast huset och gräsmattejord beställdes i två omgångar som vi kärrade ut, krattade och packade. Jag tyckte att jag fick till ett bra underarbete och när vi rullade ut gräset såg allt bra ut. Nu såhär i efterhand känns den ganska ojämn men jag tänker att man kanske kan fixa det i efterhand med dresssand? Sen så kanske man inte skall lägga gräs i juni då det måste vattnas en hel del.

20160416_182735

20160519_113130 (2)

20160519_145227 (2)

20160519_195417 (2)

Vi har också målat huset, något som jag skrivit om i ett annat inlägg. De flesta normala människor hade förmodligen byggt en altan också men vi har en lite annan plan och har istället dragit igång att bygga ett gästhus. Detta har tagit den mesta tiden under sommaren och ser för tillfället ut såhär:

20161009_133147

20161002_160522

Skalet är nästan klart och nu återstår insidan. Beräknas vara klart nästa sommar.Hur är det då att bo i huset? Jo vi är väldigt nöjda med planlösningen och de flesta valen vi gjort. Under sommaren har vi dock fått känna på vad som kan hända när man har stora fönster utan solavskärming, det kan bli väldigt varmt inomhus! Ändå tycker jag inte att vi har några jättefönster men det räcker ändå för att temperaturen framåt eftermiddagen skall ha stigit till obehagligt höga temperaturer. Till nästa sommar skall vi försöka lösa detta på något sätt. Ett bra tips till andra som bygger hus med stora fönster är att dra fram el på utsidan av fasaden för inkoppling av automatiska markiser. I efterhand blir det bökigare och dyrare att ordna med detta.Om vintern är det behagligt med golvvärme på nedervåningen men vi hade lite problem med att få upp värmen på övervåningen. Till denna vinter har jag läst på en del om värmepumpar så jag ska förhoppningsvis kunna trimma in pumpen så den går optimalt. Så här ser ett års energiförbrukning ut för oss. Här ingår all elförbrukning och vi är två vuxna och två små barn som bor här. Den totala förbrukningen uppgick till 9212,1 kWh. Ganska bra tycker jag

image

Vi har fortfarande en del reklamationer mot Myresjöhus, bland annat en trappa som knakar något fruktansvärt. Detta hoppas vi att vi kan lösa tillsammans med dom inom kort.

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.