Den långa väntan på att bygget skall börja + problemhantering

Saker man gör under tiden man väntar på att bygget samt hur man hanterar problem och långsamma leverantörer.

Det var länge sen vi la upp ett inlägg här, största anledningen är att vi går i väntans tider på att markarbetet skall sätta igång. Det har dragit ut på tiden lite p.g.a. covid-19 samt sommaruppehåll, men förhoppningsvis kommer arbetet igång inom någon vecka. 

Ni som följer oss på instagram (@vibyggerifallan) har sett att vi har arbetat en del på tomten med diverse saker som att anlägga ett litet trädgårdsland, rabatt-trappa samt att förbereda för ett blivande förråd nästintill en vedbod. I dessa coronatider har det helt ärligt varit ganska skönt att kunna få vara ute på tomten och utföra lite fysiskt arbete som dessutom gör att tomten är "mer klar/förberedd" sen när vi väl har flyttat in. Dessutom har vi passat på att se över tomten och flytta befintliga växter så att de har tagit sig till nästa år, några växter har vi även fått från trevliga grannar i området. Se bilder nedan för lite bättre förståelse. Observera att det mesta är work in progress som är långt ifrån klart. 

Vattnar trädgårdslandet som består av potatis, rabarber, dragon och salvia.

Det tog sig ganska bra ändå :)

Här är rabatttrappen delvis klar och en dörr till jordkällaren har blivit byggd. Om ni undrar över bakgrunden så är den blåa presenningen som hänger över vedboden ett temporärt regnskydd som sattes upp. 

Bild på en av markeringarna från grovutstakningen. Förhoppningsvis överlever äppelträdet schaktningen, det kommer nog hamna perfekt framför de stora fönstrena vid matbordet.

Utöver trädgårdspyssel så har en del av tiden gått åt till att jaga på Stockholm Vatten och Avfall som skall fixa VA-anslutningen samt Vattenfall som skall gräva ned en elledning på vår tomt och ta ned två stycken elstolpar som står lite tokigt till. Här pratar vi ledtider som är under all kritik. Det är för oss helt ofattbart att ett professionellt företag som Vattenfall kan ta hela 8 månader på sig innan man ens har kommit till skott. Ur markarbetets synpunkt så är det ganska viktigt att få bort stolparna då en av de är förankrad precis där vi skall anlägga parkering. Så delar av markarbetet kanske inte blir färdigställt i tid om Vattenfall fortsätter dra ut på tiden. Tips från er som skall göra något arbete med Vattenfall - var ute i god tid. Vi trodde 8 månader var mer än tillräckligt (från godkänd offert), men icke sa nicke.

Nog med rant om Vattenfall, nu till nästa bekymmer som vi har dragits med så här i sista stund. Det uppdagades under markmötet med Myresjöhus och vår markentreprenör att vi hade fått fel "Färdig Golvhöjd" i bygglovet, det skiljde/fattades 40cm från markentreprenörens ritning. Av någon anledning hade fel höjd fyllts i markplaneringsritningen och det hade missats genom hela processen. För oss kändes det som en mindre detalj med 40cm och tänkte att det är väl inget, för kommunen är det allt annat än en mindre detalj, då detta grovt ändrar markplanen och slänter. Så det blev en mindre panikartad vecka i början av Augusti då vi fick skicka in en ändring av bygglov till kommunen. Lyckligtvis hade vi god kontakt med kommunen som kunde godkänna det på under en veckas tid. Enda nackdelen här var att det förstörde våran originella markplan en del med lite högre slänter och sluttningar osv. Men det får vi kanske försöka åtgärda i framtiden med murar eller dylikt. Så till er som går igenom markplaneringsritningar osv - var noga med att jämföra med markentreprenörens offert så det inte har blivit fel siffror, helst bör väl markplanen kollas av med markentreprenören, efter det att den är framtagen av Myresjöhus. 

När det väl var löst kom sedan grädden på moset när grovutstakningen gjordes. Ni som har läst bloggen vet att våran tomt är långsmal (ca 16.5m bred och 50m lång). Det gör att huset verkligen får plats på tomten på centimetern. Så när grovutstakningen gjordes så visade det sig så klart att ena hörnet av huset låg enbart 3,96m från tomtgräns, övriga hörn låg 4m från tomtgräns. Detta kommer sig då tomten är ca 0.5m bredare längst bak jämfört med längst fram, så den blir ca 1cm smalare för varje meter på längden. Lyckligtvis sa kommunen i detta fall att felmarginalen på inritningar får vara mellan 1-5cm, så även detta godkändes. 

Nu så är vi äntligen redo för att schaktningen skall börja. Förhoppningsvis dyker inga fler problem upp och vi hoppas snart att vi kan fylla bloggen med bilder på bygget. Preliminär husleverans är mitten av Oktober och vi hoppas att den tidplanen kan hållas!

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.