Mark- och grundarbetet

Den långa väntan är över och nu är mark- och grundarbetet utfört. Vi går igenom processen och bildspel på hur det såg ut under arbetets gång.

Äntligen är den långa väntan över och markarbetet har blivit avklarat. Vi hade ett företag som heter Villagrunder i Stockholm AB som utförde markarbetet och grunden åt oss. Väldigt trevliga och tillmötesgående som gärna såg till kundens bästa när det kommer till markplanen. 
 
För er som har läst tidigare inlägg så har vi skrivit om att tomten sluttar en del ”framtill” och att den sen är plan på mitten följt av ett berg mot slutet av tomten. För att få till markplanen bra så var vi tvungna att höja upp huset ca 0.4m så att vi kommer ovanför de bergknallar som stack upp på tomten samt kom i samma höjd som grannens skaftväg som går längs med tomten. 
 
Vi hade tur och vi slapp spränga något överhuvudtaget på tomten. Vi var väldigt oroliga över att vi skulle behöva få spränga för VA, men det var på håret att vi klarade av den höjd som behövdes för VA-rören. 
 
Som ni kan se på bilderna så har vi en ordentlig slänt att göra något roligt med så småningom. Lite tankegångar vi har i dagsläget är väl att bygga en trappa och att möjligtvis terrassera av en del av slänten. 
 
Vid nybyggen så finns det tillgänglighetskrav som ställs på huset. Och den största huvudvärken vi åkte på var placering av parkering, eftersom att det skiljer ca 3 höjdmeter från parkeringen nere vid vägen till husentrén. För att klara av kravet för rullstol var vi tvungna att förlägga en parkeringsplats på den platta ytan också precis intill huset, detta då kravet säger att det max får skilja 1 meter i höjd över 10 meter i längd (eller något sånt), vilket är omöjligt för oss att uppfylla med enbart en parkering nere vid vägen. 
 
När markplanen var klar så började grundarbetet. Detta förlöpte förhållandevis snabbt och gick ganska smidigt. Ett tips till framtida byggare är att vara väldigt noggrann med att dubbelkolla att de har med alla extra förstärkningar där de ska vara i grunden (de lägger dubbla lager armeringsjärn där det ska vara bärande pelare/väggar. 
 
Slänger in bilder från markarbetet nedan.
 
Nu står det en grävmaskin på tomten!
 
På första dagen hann de schakta ur för grunden och plana av "baksidan" av tomten.
 
Grunden börjar fyllas upp med bergkross, den lilla fyrkanten bredvid huset är parkeringsplatsen intill huset som krävdes för tillgänglighetskraven. 
 
Nu börjar markplanen ta form och tomten börjar smälta ihop med grunden.
 
Nu ligger kantelementen på plats och husgrunden börjar verkligen ta form.
 
Nu har VVS-aren varit på plats!
 
Här ser man hur golvvärmen är dragen och några armeringsjärn ligger på plats. I bild ser man rördragningen för det lilla badrummet samt groventré och kök. 
Morgonen innan gjutning såg plattan ut så här. Denna eftermiddag gjordes några sista justeringar innan plattan gjöts. 
08.15 morgonen därpå såg det ut så här. 
3v senare står plattan i höstrusket och väntar på huset :)
 
För er som inte redan följer oss på instagram - in och följ oss på @vibyggerifallan :)

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.