Tillval

En genomgång av några av de tillval vi gjort och varför

Var ska man börja? Som ni kanske redan vet så finns det en uppsjö med olika tillval som man kan göra när man bygger ett hus, och fördelen med Myresjöhus är att man kan ändra på väldigt mycket, och således göra en massa olika tillval. I vårt fall så tänkte vi att vi väljer till de stora tillvalen nu som man inte kan ändra på (enkelt) senare, som t.ex. isolering och OSB-skivor i väggar samt braskamin etc. 
 
Eftersom att det kändes som lite för många olika val att greppa, så valde vi att börja söka på nätet vad folk hade gjort för tillval och hamnade relativt snabbt på forumet som heter byggahus.se. Ett stort tips är att bli medlem och gå in och läsa där vad folk har gjort för tillval, speciellt eftersom att vissa tillval inte framgår i tillvalskatalogerna från husleverantörerna, som t.ex. isolering och OSB-skivor i väggarna. Som tur är så har Stångskär redan bra standard på huset och viss isolering i väggar samt mellanbjälklag, det som fattades som vi tyckte var nödvändigt var OSB-skivor i vissa väggar, så man kan hänga upp TV, tavlor, hyllor etc. i väggarna utan att vara orolig för att de skall falla ned. En fördel (och nackdel) med huset är att det har många fönster, det gör att de få väggar som är kvar blir ganska naturliga platser att hänga en TV på alternativt någon hylla, så det var inte särskilt svårt att välja vilka väggar som skall ha OSB-skiva, krasst sagt skulle alla ”större” väggar ha det. 
 
Nu hade vi koll på några av de byggnadstekniska tillvalen som vi tyckte var nödvändiga, då var det dags att kolla i tillvalskatalogen. I katalogen gjorde vi helt enkelt som så att jag och min fru satt var för sig och ringade in det vi ville ha som val för respektive område (vare sig det var takpannor, entrétak, blandare, golv, trappa etc.) Och sedan jämförde vi och diskuterade och bestämde oss för respektive tillval. När valen var gjorde så pratade vi med vår säljare (Hans-Olov) och bad om prisuppgifter på respektive tillval, därefter tänkte vi om beroende på om tillvalen smakade mer än vad de kostade. 
 
Några av de "större" exteriöra valen som spröjs etc. behövde vi egentligen inte bry oss om då det inte riktigt passar på den moderna stilen som Stångskär har, i vår mening. Så det enda stora exteriöra vi behövde ta ställning till var väl färgen på taket samt ytterdörrarna. 
 
Utan någon inbördes prioriteringsordning så är detta några av tillvalen vi valde
 
Entrétak med lampor över entré och groventré
 
Silver/stålfärgade hängrännor och plåtdetaljer på utsidan, ger en snygg kontrast. 
 
Fönsterbleck: Marmor Bianca
 
Contura braskamin 556G Style i vitt så den smälter in bra i rummet. 
 
Roca Virgina badkar till badrummet på ovanvåningen
 
Nu har vi inte bilder på alla tillval, men några andra vi gjort som är värda att nämna:
 
 • OSB i de väggar där vi kommer hänga saker
 • Kök - vi tar detta i ett separat inlägg 🙂
 • Ljusare ekparkett, tror modellen heter Kährs Taranto. 
 • Ektrappa med liknande färg som golvet
 • Vägghängd toalett (lättare att städa). 
 • Slätt innertak
 • Spottar i entré, badrum och kök (p.g.a. smidighet). 
 • Duschar med munstycke ovanför så man får ett fall rakt uppifrån
 • Elektriskt golvvärme i badrum på ovanvåningen
 • Handukstork
 • Stilpaket black steel på vitvarorna (tror vi, inte helt bestämda än på denna front)
 • Bra tvätt och torktumlare, troligtvis uppkopplade.
 • Blandare - Inte helt bestämt samtliga blandare, men det lutar i skrivande stund åt Oras Cubista i större delen av huset. 
 
Detta var en kortare sammanfattning på några av valen vi gjorde. Kakel och kök får vi ta i egna inlägg då det är för mycket att bocka av i detta inlägg. 

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.