Tomten

Hur vi hittade tomten och vår kravbild

De som bor i Stockholm vet att det kan vara svårt att hitta en tomt som ligger nära kommunikationer, skola, sjö och natur utan att kosta skjortan. I vårt fall så bodde vi redan i södra Stockholm och hade bestämt oss för att försöka stanna kvar i södra Stockholm utan att hamna för långt ifrån centrum. Vi började leta/hålla utkik efter tomter redan 2016. Det kan kännas lite som att bestiga ett berg innan man hittar ett område där man kan tänka sig att bo, så vi började med att sätta upp en liten kravbild:
 
  1. Nära kommunikationer (pendel, buss, t-bana)
  2. Max 50min till jobbet i centrala Stockholm 
  3. Nära sjö & skog
  4. I södra Stockholm (gärna nära området vi redan bodde i)
När kravbilden var någorlunda klar så började vi helt sonika med att kika på en karta över Stockholm och markerade upp olika områden som matchade vår kravbild och så åkte vi till respektive område för att bilda oss en uppfattning om området. Mer specifikt så letade vi inom området nedan, med önskan om att hitta en tomt i idylliska Fållan som ligger vid sjön Magelungen (utmärkt med en pil på bilden).
 
 
Området i sig är ett uppvuxet villaområde med sjöar väldigt nära samt pendel, buss och t-bana inom rimligt avstånd. Det bockar helt enkelt av de flesta av våra krav. När vi åkte igenom området så la vi märke till en förvuxen tomt som stod obebyggd med en mäklarskylt på sig, dock gick den inte att finnas på varken hemnet eller mäklarens hemsida. Så vi slog mäklaren en signal och det visade sig att tomten var såld sen länge, de hade bara glömt ta bort skylten. Detta var sommaren 2016. Spola fram tiden till våren 2019 - tomtägaren (en byggfirma) går i konkurs och tomten dyker upp till försäljning, dock avstyckad i två tomter á ~800kvm. Tack vare att det var en konkurs och att tomten var avstyckad, så låg den ute för en rimlig peng. Tidpunkten i sig var ganska dålig då vi väntade, och fick, vårt andra barn under budgivningen, men trots det så stod vi där sommaren 2019 som nyblivna tvåbarnsföräldrar och tomtägare. 
 
Tomten har en sluttande del, en plan del samt ett litet berg baktill, dessutom är den långsmal (~16.5m X 50m), vilket gjorde det lite krångligt att hitta en husmodell som passade. Tomtens utformning gjorde det relativt enkelt att från början planera var huset skulle stå, så vi började skissa på tomtplanering innan vi ens hade valt husmodell. Se några amatör-ritningar som gjordes innan vi valt hus nedan där vi provade lite olika tankar kring hus och potentiellt garage. 
 
 
Dessutom hade tomten stått obebyggd i närmare 10 år, så den var ganska vildvuxen med minst 10st höga träd som skulle behöva fällas (gran och björk á 15-20m) och ganska mycket buskage. Så under tiden vi kollade på husmodeller så satte vi igång och fällde träd och rensade buskage så att vi kunde få en bättre överblick över tomten. 
 
Innan röjningen hade påbörjats.
 
När röjningen & trädfällningen var klar. Nu hade vi fixat både morgonsol och bättre utsikt över den fina eken längst ned på tomten :)
 
Nu var tomten "förberedd", i nästa inlägg kan ni läsa om hur vi gick tillväga vid husvalet.  

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.