Att röja själv på tomten

Det har varit mer jobb med att röja på tomten än vi kunde föreställa oss. I slutändan blir det värt det!

När vi köpte tomten insåg vi inte vilket stort jobb det skulle vara att fixa i ordning den, men det var nog tur det. Tomterna bredvid oss var i princip slät åkermark medan våran bestod av träd, sten, taggbuskar och ogräs i allmänhet. 

 

För att hålla nere kostnader har vi hittills gjort det mesta själva. Vi tog hjälp med att fälla några av de allra största träden (en av ekarna hade en stam på 1 m i diameter!) men resten har vi gjort själva. Rishögen vi samlade ihop på tomten resulterade i hela 90 kubik färdig flis. I skrivande stund är vi fortfarande i full gång med att röja på tomten. Flisbilen kunde inte ta allt så vi håller på att forsla bort stammar, grenar osv. Men snart har vi nog kommit till en punkt då vi inte kan göra mer själva. 

 

Vi köpte tomten i augusti 2020 och har röjt lite då och då sedan dess. Så det har helt klart blivit många timmar av slit där ute. Det har stundtals varit ganska påfrestande eftersom vi dessutom fick vårt andra barn i december 2020. Men med mycket vilja och hjälpsamma familjer kommer man långt! 

 

För att klara av att röja själva har det krävts inköp av röjsåg, motorsåg och sågkläder (säkerhet är viktigt!). Dessutom har vi fått låna en hel del grejer vid vissa tillfällen som underlättat enormt (bland annat en till motorsåg, släp och en fyrhjuling). Vi har hyrt stora containrar för att forsla bort trädstammar, men också kört själva med släp till tippen. 

 

Har du en tomt som du ska röja själv och har frågor om hur vi gjort, eller andra funderingar, så skicka ett DM på vår Instagram: @edelmalms

 

Lite (läs: mycket) bilder på tomten under processens gång 👇

 

Så här såg den ut när vi köpte den. Man ser inte ens till slutet av tomten för att det är så uppväxt. 

 

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.