Första tankarna om köket

Några tankar kring det praktiska i köket.

Köket; ett rum där man spenderar mycket tid. Och därför vill vi så gärna att det ska bli bra och genomtänkt från början. Köket har fått mycket tanke och vi utgår såklart från våra egna erfarenheter av kök. Vi delar med oss om några saker vi tänkt på👇

 

Överskåp eller inte?

Just nu är det ju väldigt trendigt att bygga kök utan överskåp och visst är det snyggt! Men för oss är förvaringen värd mer än det luftiga uttrycket. Vi kommer därför att byta ut fönstren i köket mot ett par lägre och sätta överskåp på hela den väggen istället för några få på "fläktväggen" som det är i visningshuset i Borås. På "fläktväggen" (alltså väggen mot hallen) kommer vi inte ha några överskåp alls, vilket vi tror kommer göra att det ändå kan kännas ganska luftigt ut mot vardagsrummet.

 

Vi har mycket förvaring i köket i vårt nuvarande hus och det är något som vi verkligen älskar! Det gör att vi kan ha det väldigt luftigt i lådorna/skåpen och slipper lyfta på massa saker och rota för att få fram det vi behöver. Det blir lättare att hålla ordning då också.

 

Det här med hörnskåp

Alltså... Det här med hörnskåp. Den enda bra lösningen vi har sett är när man har lådor även i hörnet, men tyvärr kostar det över 20000 kr per hörn så för oss är det inte aktuellt. Och de där traditionella karusellerna eller utdragbara hyllorna? Så osmidiga! Dessutom är de ju rundade vilket gör att man inte utnyttjar hela hörnet ändå (kolla på hyllan i butik, ovanifrån när den är indragen så förstår ni vad vi menar). Lösningen med de utdragbara hyllorna tar också upp mycket plats utanför hörnet vilket gör att det blir mindre yta till vanliga lådor. 

 

Så vilken hörnlösning kommer vi att ta då? Jo, ingen! Vårt hörn kommer att vara tomt för att istället få in en extra sektion med vanliga lådor. Vi tycker att förvaringen i dem är så mycket bättre och användbar. Vi har en karusell i vårt nuvarande hus och varje gång man ska in i den känns det lite jobbigt. Det hjälper visserligen inte till att karusellerna kärvat så när man snurrar på den ena så hänger den andra med, fast inte i samma takt så man får snurra tillbaka båda för sig när man är klar.

 

Så även om vi rent ytmässigt kanske får lite mindre förvaring genom att ha ett tomt hörn tror vi att vi ändå får mer nytta av den förvaringen som blir. 

 

Dubbla diskmaskiner

Vi har sett att vissa har två diskmaskiner i sitt kök och först tyckte vi att det lät väldigt onödigt! Men...sen började vi inse hur vardagen ser ut. Och det är allt för ofta det står disk på köksbänken hos oss. Antingen beror det på att diskmaskinen är igång eller att allt inte får plats. Så vi har ändrat oss och är nu väldigt sugna på att sätta in dubbla diskmaskiner. Det skulle nog kännas väldigt lyxigt.

 

Vårt nuvarande kök. Det som inte syns är köksön, som även den rymmer massor med förvaring 🙌🏽

 

Hitta oss på Instagram: @edelmalms

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.