En tillbakablick på vår husresa

Nu när vi skapat en blogg för att få ett minne (dokumentation) av vår husresa, vill vi såklart ha med hela resan och därför får vi nu berätta om hur det hela började och ta hela storyn i korthet fram till idag när grunden snart ska gjutas.

Vi hade börjat känna att radhuset var otillräckligt med bara två rum på ovanvåningen och husdrömmarna började komma alltmer. Vi har förälskat oss i Rydebäck så vi var på visningar av några hus, som i de flesta i detta område är byggda på 70-talet. De budades upp och vi tyckte de kostade mer än de var värda. Därför bestämde vi oss för att bygga nytt då det i längden blir billigare än de gamla husen som behöver renoveras och har hög uppvärmningskostnad till skillnad från nybyggda hus. Det kändes mer som oss att skapa något nytt istället för att ge oss i kast med ett renoveringsobjekt.

Vi letade tomter i det ”nya” villaområdet i Rydebäck och den 8 juli tackade vi ja till tomten Kungshamn 2 och ett husbygge med Myresjöhus. Den 13 juli kl 15 signade vi alla papper hos Michael Malmgren på Myresjöhus. Lyckan var total även om vi kanske inte riktigt förstod vad vi gav oss in i då.

Våra första val

Husvalet blev ”Uppåkra” från Myresjöhus då vi tyckte den planlösningen passade oss bäst även om modeller som Kornett och Accent var lockade så fick det praktiska stå före design. Vi fick under sommaren kasta oss in i olika val såsom, typ av trappa, dörrar både utvändigt och invändigt, fönster, lister, beslag, vitvaror m.m. Det gick förvånansvärt lätt. Tacksamma att vi ändå hade ett överkomligt urval till skillnad från om vi skulle bygga helt själva. Vi var eniga och grottade inte ner oss i alltför mycket. Något som vi funderade på mycket var kanske val av dörr. Jag (Marie) skulle ju gärna velat haft dubbeldörr men det var galet dyrt så det fick bortprioriteras. Många bäckar små, det är många val som ska göras.

Planering av kök & tvättstuga hos HTH

Den 28 augusti åkte vi upp till HTH i Jönköping för att planera vårt kök och tvättstuga. Till köket blev det en del tillval såsom andra skåpsluckor, utdragslådor istället för skåp på många ställen, vitrinskåp och fläkt. I tvättstugan höll vi oss till standardutbudet.

Justering av ritning och fler val under hösten

Skärmavbild 2016-03-20 kl. 16.02.45

Under hösten fortsatte vi planeringen av justeringar på ritningen. Ändringar av plats för dörrar och fönster, tillval av takkupa. Vi valde att ta bort öppningen i tak från entrén upp till andra våningen och la till en extra klädkammare på den ytan istället och för att då inte vardagsrummet där uppe skulle kännas trångt valde vi att lägga till en fin sadeltaks kupa i söderläge. Vi hade även en hel del diskussioner om hur vi ska göra med garage eller carport. Det ingår inte men vi kände att vi inte vill vänta med det då vi behöver förråd. Garage var inte så mycket dyrare att bygga än en carport så efter många turer fram och tillbaka har vi bestämt att markentreprenören gör plattan samtidigt som huset och sen bygger vi garaget själva för att hålla några kostnader nere. Vi bestämde även i sista stund att vi ville ha ett extra fönster sidan om altandörren i sovrummet på nedervåningen. Detta var egentligen inte möjligt men Michael Malmgren på Myresjöhus trollade med knäna. De kommer förbereda för fönstret i produktion och fönstret levereras sedan direkt till bygget, leveranstiden på fönstret är 8 veckor. (fönstrena kommer annars monterade direkt från produktionen).

1 mars – en händelserik dag


Den 1 mars hade vi byggstartsmöte med Michael Malmgren på Myresjöhus där vi gick igenom alla papper och beställningar. Därefter tekniskt samråd med Per-Ola som är kvalitetsansvarig för vårt bygge samt Olof från Stadsbyggnadsnämnden. Allt gick bra och vi fick byggstart godkänt redan samma eftermiddag! Därefter åkte vi till Bergåse och valde golv och tittade på tapeter. Och tillsist kakel och klinker hos Svenska kakel.


Något vi fortfarande har att bestämma är vilken färg vi ska ha på panelen på huset. Vår önskan är grå lasyr men dessvärre måste man måla om vart tredje år då….😦 så detta återstår att fundera över. Denna dag bestämde vi oss också för att sätta in en kamin direkt, en Contura 556.

5 mars – elplanering

Planeringen av el gjorde vi tillsammans med Mats på Bjäre Elmontage. Det blev lite fler tillval än vi tänkt men det kommer bli superbra.

Nu är vi framme i nutid och vi måste besluta oss för var vi vill ha våra uteplatser och var vi ska lägga plattor för att meddela JR Entreprenad som inom kort kommer gjuta plattan och göra klart grovplaneringen av tomten.

Arbetet är igång på riktigt nu och det känns alltmer verkligt:)


Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.