Planer inför sommaren

Våren ligger och lurar i Umeå och aprilvädret har gjort sig påmint om och om igen. Det tinar och snöar om vartannat, men visst kommer våren allt närmare. Vårens första tussilago har slagit ut vid husgaveln.


Förra sommaren jobbade vi massor. Vi målade huset ett varv, anlade gräsmattan på baksidan av huset, skruvade halva soldäcket och planterade buskar och träd. De första plantorna i trädgårdslandet kom på plats, liksom sandlådan och vindskyddet till carporten. När vi räknade på det hade vi varit ifrån huset hela fem dagar mellan början av juni och slutet av augusti förra året.


I år blir det inte lika intensivt med arbete, men vi ska försöka hinna med en del ändå. Huset ska målas ett sista varv. Det är det stora projektet som kommer att ta flest timmar att genomföra. Förhoppningsvis kan vi upprepa fjolårets succé med ett arbetsläger för polarna, i utbyte mot grillat och saft. Eftersom vi kommer att vara beroende av en 2-tons skylift måste detta ske innan vi kan påbörja arbetet med gräsmattan. Den sista fasadbelysningen ska också på plats innan vi kan börja måla.


Projekt nummer två är just gräsmattan vid östra gaveln och framsidan. Vi räknar med att inte behöva mer än 20 kubikmeter matjord och sedan får vi se om vi gör en sådd eller beställer färdigt på rulle. Det var smidigt att beställa på rulle och det blir snabbt en gräsmatta som kan beträdas, men då vi ska täcka sådan liten yta blir priset per kvadratmeter högt. Kanske kan vi beställa tillsammans med någon annan på området för att få ner priset. Muren mot Vegagatan får dock vänta tills dess kommunen asfalterat trottoaren.


Vår plan för trädgården inkluderar fler buskar, rabatter och en gärdsgård. Själva planteringarna kommer inte att ta alltför lång tid, men gärdsgården ska vi bygga själva med lite hjälp. Vad för gott som ska planteras i trädgårdslandet har vi också klart för oss.


De sista ribborna till vindskyddet i carporten ska komma på plats. Det mest tidsödande i det arbetet är måleriarbetet och torktiden. Sedan kommer det på plats relativt snabbt.


Slutligen ska soldäcket skruvas klart. Det återstår ca 40 kvadratmeter, och sedan tillkommer lite elinstallationer som ska göras innan det är helt klart.


När vi gjort detta ska vi sitta på soldäcket och lyssna på gräset när det växer, plocka en jordgubbe då och då och bara njuta av tillvaron.


Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.