Oförutsedda utgifter

20151204_105029-1-1-2-1-1-1

Äntligen och så härligt! Den stora sandhögen,  stubbar och rötter, gamla stockar och trädgårdsmöbler och annat elände transporterades bort från vår tomt i fredags.

20151204_154622-1-1-1-1-1-1-1

Det var vår käre Göran, vår byggentreprenörer och allt i allo som kontaktade Jonas som var kranförare vid vår husmontering. Med hjälp av lastbil med kran och denna stora skopa  och...

20151204_154836-1-1-1-1-1-1

... Jonas arbetsinsats under en hel dag, kan vi nu åter börja skönja det som var och snart åter ska bli vår trädgård. Så härligt att bli av med allt innan vintern och eventuell frost och snö lägger sig över Vitemölla.Något som man som husbyggare måste ta i beräkning är alla oförutsedda utgifter som dyker upp under resans gång. Vi har varit lyckligt lottade på många sätt och sluppit kostnader för tomtinköp och därmed också anslutningsavgift för el och vatten. Detta fanns ju redan, eftersom vi haft ett hus på tomten sedan tidigare.Däremot visste vi inte om att det krävdes en radonmätning på tomten och att det skulle bli så mycket sand och grus som skulle behövas köras bort från tomten. Vidare tillkommer kostnaden för stödmur och singel som vi heller inte hade räknat med. Vi trodde helt enkelt inte att tomten sluttade så mycket. Det märkte vi först nu när vi fått ett betydligt större hus på den.Totalt får vi extrakostnader på runt 100.000. Skönt att räntan är låg och att vi inte hade några lån på tomten och bara 200.000  på vår lägenhet, som vi har som insats. Dock är det mycket som går i skatt. När vi sålde vårt kedjehus på Videdal i Malmö 2004 så betalade vi inte in någon vinstskatt.  Några år senare kom en regel om att man skulle betala över 3% i ränta årligen på vinsten. Jag tyckte att det var konstigt att vi skulle göra det, eftersom regeln inte fanns när vi sålde vårt hus. Kontaktade skattemyndigheterna och jo då. Det gällde oss också. Märkliga regler. Hade regeln funnits när vi sålde huset hade vi betalat vinstskatten och köpt en billigare lägenhet. Då hade vi sparat flera tusenlappar i ränteutgift om året. Pengar som vi inte får igen när vi nu ska betala vinstskatten för både hus- och lägenhetsförsäljningen. Om vi lägger ihop skatten på försäljningarna och momsen på husbygget kommer vi att ha betalat en miljon till staten och det på skattade pengar.Det talas ofta om att det är synd om den yngre generationen, som ska betala för alla gamlingar som går i pension. Men jag kommer inte att ha något dåligt samvete när jag får ut min pension. Den har jag betalt genom avdrag på min lön under alla mina yrkeverksamma år och i skatt under vår husresa.

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.