Att stressa fram en bygglovsansökan

När vi köpte tomten i juni fick vi veta att inflytt kunde ske tidigast våren 2017, troligtvis sommaren 2017. Detta på grund av att Järfälla kommun hade väldigt långa handläggningstider (på grund av allt bygge med Barkarbystaden gissar vi). Nu har ju allt, tack och lov, gått mycket snabbare och efter bara 6 månader (istället för 8-12 som var beskedet från början) har avstyckningen påbörjats. Förra fredagen, den 4 december, var Lantmäteriet på plats och slog i pinnarna som markerar vår nya tomtgräns.

Här börjar vår tomt!

Tack vare detta har vi nu fått upp hoppet om att kunna flytta in redan hösten 2016. Vi vill ju att allt ska gå så fort som möjligt och vill därför få in ansökan om bygglov helst samma dag som avstyckningen är helt klar och besvärstiden gällande avstyckningen löpt ut. Nu tajmar vi det hela så bra att vi sticker utomlands i närmare en månad över jul och nyår, så vi försöker forcera in allt som måste göras den kommande veckan innan vår avresa. Snabbt som attan har vi därför: Begärt in offerter på olika Kontrollansvarig, ringt på referenser och kontrakterat en KA. Varit på HTH och valt köksluckor, handtag, bänkskiva, sockel, och belysning samt luckor till tvättstuga och bänkskiva till tvättstugan. Bokat in ett andra möte på HTH för att rita köket. Börjat kolla upp vad som gäller för att eventuellt kunna förkorta besvärstiden gällande avstyckningen. Återfått planlösningen och ritningarna från Myresjöhus huvudkontor, i detalj granskat dessa och upptäckt diverse fel :( Vi skickade därför tillbaka och hoppas på snabbt åtgärdande och att de får till det enligt våra önskemål.

Felet vi bett Myresjöhus åtgärda är att de ritat den synliga balken alldeles för nära kök/vardagsrum. Vi vill att köket ska vara minst 3,80 brett. Om kök/vardagsrum breddas blir badrum och klädkammaren lite mindre, men hellre det för att få större sällskapsytor.  I köket har vi dessutom bett om ett liggande fönster mellan under- och överskåp.

Det var verkligen ingen lätt uppgift att välja ytskikt till köket. Vi är iallafall ute efter samma moderna och enkla stil, och vi är inga personer som orkar analysera varje val ut och in, så vi gick på känn och högg till med släta, vita luckor och matta, raka handtag. Svårast var bänkskivan, som till slut blev en brun/gråspräcklig laminat (har glömt namnet). Självklart hade vi helst haft bänkskiva i komposit, men tycker helt enkelt inte att prisskillnaden är värd det.

HTH Kungens kurva

Dessa luckor och handtag har vi valt till köket. Enkelt och snyggt tycker vi.

Bänkskivan vi till slut bestämde oss för.

Nu ska vi försöka förbereda oss så bra som möjligt inför nästa veckas möte med HTH, när köket ska ritas. Det är både otroligt roligt och otroligt svårt att få välja allt i samband med ett husbygge!

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.