Bygglov klart och markarbeten på gång

Sedan sist jag skrev har en hel del hänt. Störst är att vårt bygglov beviljades idag. Det har orsakat en del stress för egentligen skulle ju bygglovet ha varit klart redan 22 april, då kommunen säger att beslut ska meddelas inom tio veckor från komplett bygglovsansökan. Nu tog det extra tid eftersom både hustyp och placering av hus skiljde sig från förhandsbeskedet, och därför behövde beslutet tas av byggnadsnämnden. Jag, som själv arbetar på myndighet med nämnd som beslutsfattare i vissa ärenden, kan tycka att bygglovsenheten redan vid inkommen ansökan borde ha sett att beslutet måste fattas av nämnd och därför sett till att handlägga skyndsamt så att de kunde hålla sina tio veckor. Problemet som uppstod var att Myresjöhus krävde en spärrförbindelse från banken senast 3 juni för att leveransen av vårt hus skulle kunna ske enligt planering v 32. För att utfärda spärrförbindelse kräver banken bygglov. Har idag ringt kommunen och fått svar att bygglovet är beviljat, sedan meddelat banken detta och imorgon åker vi dit och skriver under papper som mailas eller faxas till Myresjöhus.Vi har också påbörjat processen att sälja vår lägenhet och håller nu för fullt på att plocka undan och iordning inför fotografering. Även om vi inte kommer att sälja förrän i höst vill vi ju ta fina sommarbilder till prospektet. Vi resonerade att när vi ändå plockar undan lite prylar finns ju ingen anledning att sedan plocka upp dem igen, så jag har köpt flyttkartonger och redan fyllt ett par stycken. På dem skrev jag "packas upp först i Barkarby" :) Känns lite löjligt att flyttpacka ett halvår innan flytt.På Valborg passade vi på att på smidigast sätt göra oss av med allt ris vi fått när vi rensat tomten. Vi såg också till att göra ett litet firande av det hela och bjöd in lite familj och vänner, så det blev en solig och trevlig dag på tomten med korvgrillning och "vintern rasat" ur högtalarna. 

IMG_4248

I takt med våren och växtligheten har vi insett att vår tomt är fullständigt övertäckt av kirskål. Efter mycket googlande och rådfrågning till diverse trädgårdskunniga personer i vårt nätverk har vi nu bestämt oss för att det enklaste kanske också är det bästa. Vi kommer att klippa ner kirskålen och sedan be markarbetarna att lägga ut fyllnadsmassorna över hela trädgården. Sedan rullar vi ut eller sår gräsmatta och ser till att klippa ofta (eller ännu hellre investera i en bra robotgräsklippare). Enligt de flesta kirskålskunniga på internet verkar det som att kirskål har svårt att överleva i konkurrensen mot just gräs. Och ser man bara till att de aldrig kommer upp med sina blad så kommer de att självdö eftersom de får näring genom bladen.

IMG_4288

Vi har haft tomtmöte med de markarbetare som ska gräva och gjuta grunden. Troligtvis görs det v.27. Vi har även fått en offert från samma företag kring den gemensamma väg vi och grannarna behöver anlägga längs ena långsidan. Kan bara konstatera att det är vansinnigt dyrt med väg! Dessutom lägger Myresjöhus på hela 15% i entreprenadkostnad! Totalt verkar det landa på ca 80.000 kr för uppfart plus vår halva av byggvägen. Sedan kan det ju bli ännu dyrare om det i den geotekniska undersökning visar sig att t.ex. pålning av marken måste göras. Vi undersöker lite offerter från andra företag för att kunna jämföra, annars är det bara att betala och vara glad att vi har en platt och stenfri tomt.Nästa steg är tekniskt samråd som sker redan nu på tisdag.

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.