2. Planlösning och exteriör

Efter att vi hade valt vår husmodell Ängsö så var det dags att bestämma oss för fasad, planlösning och om vi ville göra några större ändringar på strukturen av huset. Att designa detta var som att spela en vuxenvariant av The Sims, så roligt!

Vi jobbade tätt ihop med Lars på Myresjöhus för att få ihop en planlösning vi tyckte om. På Undervåningen höll vi oss till standard modellen men på övervåningen ändrade vi rätt mycket med inspiration från familjen som vi hade träffat tidigare och vad de hade gjort med sitt hus. Vi bestämde oss för att lägga till både ett sovrum och ett extra badrum på övervåningen. Bild 1 visar den första planlösningen och den andra bilden visar den nya vi designade.

1.

2. 

Som ni kan se på bilden så flyttade vi badrummet till mitten av huset för att separera sovrummen från vårt master sovrum. I vårt sovrum lade vi till ett mindre badrum så att vi nu har en ’’en suite’’ vilket vi tycker är en bra investering, speciellt om man har ett hus fullt av barn och gäster. Så nu har vi 4 sovrum på övervåningen och ett på undervåningen.

Rummen på övervåningen är lite mindre för att tillåta det extra sovrummet och badrummet. Detta är samma layout som familjen vi träffade och deras rum på övervåningen kändes inte alls för små vilket fick oss att bestämma oss för samma planlösning. För att öppna upp ännu mer lade vi till extra stora fönster i hela huset och detta hjälpte i de mindre rummen för att ge lite mer space.

En annan ändring vi gjorde till själva strukturen var att vi höjde taket på undervåningen för att förstärka intrycket av den öppna planlösningen och släppa in mer ljus. Myresjöhus erbjöd även ett alternativ där golvet på övervåningen hade ett extra lager av isolering för ljuddämpning mot den nedre våningen. Detta är ett superalternativ om man har många högljudda barn som brukar leka på övervåningen. Vi valde dock att skippa detta för att hålla oss inom budgeten, ett val jag hoppas vi inte ångrar om några år. 😊

När vi var klara med insidan av huset var det fokus på hur vi ville att fasaden och taket skulle se ut. Vi båda gillar New England stil så vi valde träpanel på utsidan framför puts. Detta var både billigare och finare tyckte vi så valet var väldigt enkelt. Panelen i sig kom i olika varianter. Standarden som heter ’’New England’’ var en smalare skiva, vi gillade den bredare varianten som hette ’’Ocean Living’’ men detta krävde att den skulle installeras på plats och inte i fabrik vilket tillkom med extra kostnad och tid så efter en del fram och tillbaka så bestämde vi oss att hålla oss till standard bredden vilket också ser väldigt bra ut.

När det kom till taket så kommer inte standard modellen Ängsö med en nock på taket och detta är något vi verkligen ville ha efter att ha sett en bild på detta i Myrejöhus katalogen, see bild nedan. Vi la därför till samma nock men ett annat fönster till och valde ett mörkt tegel i kontrast med den vita träpanelen.

Vi valde även fönster med spröjs genom hela huset som på bilden ovan, igen för att stärka New England intrycket. Det ska bli väldigt spännande att se hur detta kommer att se ut när det byggs ut i vinter.

Nu var själva skalet av huset och planlösningen bestämd och huset kunde ställas i kö i fabriken. Detta tar många veckor vilket är anledningen till att dessa val måste göras relativt tidigt i processen medan kök, golv och andra interiör val kan ta längre tid.

Nästa steg är att designa kök och tvättstuga med hjälp av HTH!