Sommaren har vaknat - och vi med den!

Efter den riktigt långa vintern med den enorma mängd snö vi hade i närmare 5 månader susade våren förbi i ett rasande tempo. Vi hann knappt med så kom sommaren! Redan under påskhelgen i april visade termometern över 20 grader. Och det om något fick fart på oss! Våren är ju husägarnas magsårsperiod som någon så väl uttryckte det. Allt möjligt ska göras i trädgården och det är viktigt att det inte hinner bli för varmt, för torrt, för regnigt eller något annat.


Själva började vi med att sätta upp en häck med thujor (Thuja Brabant) mellan garaget och friggeboden (och en liten bit på andra sidan friggeboden) som vi byggde i höstas. Men innan det kunde göras krävdes en massa stensamlande för att vi skulle kunna fylla upp med jord och plantera thujorna vid stenraden så att de slapp stå i en slänt.Jordhögen beställde vi i höstas, innan vi satte friggeboden på plats, eftersom det annars hade blivit så svårt att tippa av 26 ton jord för lastbilen på tomten. Så det är från denna jord som vi nu skottar och gräver och skottar och gräver mera...Trädgårdsmästaren! ;-) (som givetvis tar bort nätet runt roten innan planteringen, så ingen blir orolig...)En massa påskliljor blommade lagom till påsk.Vår bärhäggmispelhäck som vi ett par veckor innan klippt ner. Ja, det kändes som att döda vår kära häck genom att helt brutalt klippa ner dem till ca hälften. Men men, ska de växa och bli täta även ner till verkar man inte ha så mycket val. Bilden är tagen i påskas, så häcken har tagit sig betydligt från det redan nu och fått en massa blad och blommor.Så här blev Thuja-häcken när den blev klar. Vi har satt den så att den bildar ett T. Anledningen till att vi vill ha en häck där är givetvis att Skanska håller på att bygga (bostadsrättsradhus) på tomten bakom häcken, så häcken blir ett rätt bra insynsskydd så småningom. Dessutom fungerar det förhoppningsvis som ett vindskydd också. Just nu blåser det som attan mellan garage och friggebod.Joakim krattar ut några av de ton jord vi har fyllt ut "gräsytan som gud (vi) glömde" förra året. Här kan man också se stenraden vi satt för att kunna plantera häcken på ett bra sätt. Det har verkligen krävt sina träningspass för att få till detta.I den runda "stenringen" med mörk jord längre upp i bilden har vi gjort ett litet köksland där vi satt olika sorters sallader och morötter. Den andra delen av thujahäcken skymtar på vänster sida om friggeboden.Thujahäcken i kvällssolBarnen har vänt på dygnet och spelar fotboll sent en kväll.Framtidens Hanna Ljungberg?!
Djupa överläggningar...Undrar vem dottern lärt sig av hur man ska stå som målvakt?Maken sliter med jordhögen...... medan jag får äran att trampa och kratta. Helt ok deal tycker jag!Mellan altanen (till höger) och häcken (till vänster) som vi satte förra sommaren har det varit en svacka, i princip ända sedan vi flyttade in, och där har regnvattnet stannat inte riktigt runnit undan. Så nu har vi fyllt på med massor av jord (15-20 cm) och jämnat ut ytan så att den blir plan istället för U-formad. Har också sått gräs för ett par veckor sen och som nu har börjat komma upp några centimeter här och var. Vi har också använt en del av jorden för att fylla igen gropar som blivit i gräsmattan där marken "satt sig" och sedan sått gräs där. Av någon konstig anledning har vi fått massor av klöver i år, och särskilt på de ställen vi sått nya frön, trots att vi köpt samma frön som vi har på övriga gräsmattan.Efter en kall vecka runt Valborgsmässohelgen kom sen sommaren tillbaka, vilket vi vuxna var överlyckliga över. Barnen däremot tyckte det var roligare att dra på sig regnställ, stövlar och paraply för att sedan gå runt i och under vattenspridaren.

Mumsar på isglass
Mera lek under vattenspridaren...Häcken (bärhäggmispeln) börjar ta sig efter vår tuffa behandling.


Nästa projekt efter thujahäcken har varit att bygga stödmur mot gatan, där vi haft en ganska ful och opraktisk slänt mellan hus och gata. Mer om detta nästa gång! :-)

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.