Sommarpyssel

Det har varit världens bästa sommar i sommar!


Förutom att vi har haft ett alldeles underbart väder med massor av sol och massor av värme, så har vi ju haft en alldeles egen tomt att vara på. Och som vi har varit på den! Förutom en dryg vecka i norrbotten, så har vi spenderat hela våran semester (som i och för sig inte var så lång) hemma i och utanför vårt hus. Äntligen har vi haft tid att göra allehanda småpyssel som den vanliga vardagen inte räcker till för. Städa garaget, städa förrådet, plantera buskar, plantor, blommor, åka till tippen några vändor mm mm.


Under de få dagar som det var lite sämre väder passade vi på att fixa i ordning lite mer inomhus. Bland annat satte vi upp 2 tavlor högst upp i trappen, så att vi kan se dem från soffan i allrummet på övervåningen samt en arm med 3 spottar i taket.Som ni säkert förstår var det inte helt enkelt att få två tavlor på plats där man inte når tavlorna och ännu mindre spikarna som ska hänga bakom. Att dessutom få dem i höjd med varandra och med lagom bredd var inte lättare. Till sist hittade vi en arbetsbänk i garaget som kunde stå på två ben på ett trappsteg och sen fick vi stapla ett antal stora tunga böcker under de andra benen på bänken medan en höll i bänken så att den inte skulle glida ner och den andra spikade. För att få upp lampan stod Joakim på knä på den halvhöga väggen till höger i bild, medan jag - som om det skulle hjälpa - försökte hålla i hans ben så att han inte skulle få övervikt och tippa framstupa i trappen.


När vi väl hängt upp alltihopa märkte vi - utan att ha noterat det tidigare - att lampan hänger helt centrerat mellan de 2 tavlorna, eller rättare sagt, tavlorna hänger lika långt på vardera sida om lampan. Och det var verkligen bara tur, för vi hade inte ens tänkt sätta upp någon lampa där (i alla fall inte då), utan vi koncentrerade oss bara på var tavlorna skulle sitta. Nåja, ibland ska man ha tur också...


För det där med att kunna välja helt rätt när det gäller eluttag till lampor måste vara bland det svåraste man kan välja i ett hus. Särskilt när det är ett rum (som vårt allrum) som man inte alls visste hur man skulle möblera, och ännu mindre visste hur man ville ha lamporna.Vi testade också att flytta runt på vår relativt nyinköpta soffa, soffbord och matta (vi fick dem i mars, men har knappt börjat sitta där förrän nu), så vi har dom lite snett i rummet. Blev liksom lite mer välkomnande på så sätt!


Tavlorna som står runt bordet är några av de kvarvarande tavlorna som vi inte har satt upp än. Vi tog nämligen fram alla vi hade och ställde dem i soffan eller på golvet för att se vad vi hade att välja på innan vi började spika i väggarna. Det där med att spika i väggar är ett mycket känsligt ämne här i huset, det gäller verkligen att hitta den rätta dagen, då maken är på rätt humör och lagom glad och utvilad, annars är det mycket "Nej, vi kan inte bara sätta upp den" och "Nej, vi måste tänka lite först" och "Nej, undra om vi inte ska köpa några nya ramar till de där tavlorna istället för att ha de gamla"... Ja ja, det finns säkert en poäng med att vänta lite och tänka, men säkert två poäng med att "bara göra det "! :-)


Lampan är förresten också relativt ny, köpte den i vintras på Ljushuset i Täby centrum. Den är vi så nöjda med!Så här ser då vårt allrum ut efter vår nya möblering. Vi testade också att flytta upp vår TV från nedervåningen, och har faktiskt än så länge behållt den där uppe. Det är faktiskt rätt mysigt att krypa upp i soffan på övre plan på kvällen när man "gjort kväll" på bottenvåningen med alla vardagsbestyr som tvätt, disk etc.Vi har också försökt "piffa till" barnens rum något genom att få upp lite saker på väggarna. Här en memohängare från Jabadabado, några hjärtekrokar från densamme samt en liten spegel.Missade nog att ta bilder på Alvins rum, gör det en annan dag och lägger upp bilder.


När de viktigaste inomhusprojekten började ta slut började vi återigen fundera på stödmur kontra andra projekt. Det slutade med att vi bestämde oss för att bygga en friggebod i höst istället och vänta med stödmur till våren. Med en friggebod på tomten kan vi få plats med utemöblerna och en massa annat och i slutändan förhoppningsvis få in bilen i garaget.


Men, att bygga en friggebod med den placering vi tänkt oss, medförde andra problem. Vi skulle ha stora svårigheter att tippa av stora mängder jord på tomten (vilket vi tänkt ha till att fylla upp på vissa ställen där regnvattnet inte riktigt vill rinna av när det regnat). Så innan dess var det bara att beställa mer jord (de 20 ton vi beställde till att plantera häcken med försvann ju i ett nafs) . Vi orkade inte riktigt räkna ut hur mycket vi behövde, så vi höftade till och beställde 2 lass (som kunde backas in över den plats friggeboden skulle placeras några dagar senare). De två lassen motsvarade 26 ton, så vi har verkligen vad vi gör de stunder vi inte har något annat vi måste göra...Då vi byggde altanen valde vi ju att ha ca 3,60 meter bred altan eftersom reglarna var 3,6 meter långa och det var oerhört praktiskt. Konsekvensen av det blev (naturligtvis) att vi hade en grusrad ca 0,4 meter utanför/nedanför altanen. Det håller vi nu på att skotta bort för att sedan lägga på jord där och därefter så gräs i samma veva som vi sår nytt gräs på den del av tomten som ska fyllas ut med extra jord.Ja, projekten tar aldrig slut...


Nästa gång blir det lite bilder på friggeboden... :-)

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.