Stödmur ska byggas!

Vårens stora projekt var byggande av stödmur!


Med hjälp av en fantastiskt duktig Peter från Trädgårdsmästarna i Järfälla "fick" vi äntligen en stödmur, så att vi slipper den ack så fula slänten som vetter ner mot gatan (ca 1 meter i höjdskillnad). Vi började med att försöka så gräs där hösten för 2 år sen när vi flyttade in i huset, men det behövdes inte särskilt mycket regn förrän det mesta av gräsfröna skulle rinna iväg...Så här såg slänten ut innan bygget påbörjades. Mycket yta gick till spillo, då man inte kunde utnyttja slänten på något bra sätt.En vacker dag i maj stod en Bobcat bakom garaget och det var dags att börja bygget av stödmuren.Hela garageuppfarten var full av stenarna och olika sorters stenkross, singel etc. Den sten vi hade valt att köpa var Mega wall garden, från Stenbolaget. Den kändes neutral och bra, och vi tyckte den passade till stilen vi har på huset.Något som barnen tyckte var oerhört spännande!Hela bygget av stödmuren gick bra, med undantag av lite obehagliga överraskningar i början - ungefär precis som det brukar vara... Under själva schaktningen av slänten och borttagandet av jord, grus och sten som var i vägen för själva grundarbetet av stödmursbygget stöter de - givetvis - på berg! Själva berget var egentligen inte i vägen för själva stenblocken, utan mer för underarbetet som skulle göras. Dessutom var berget i en sådan riktning (nedåtsluttande mot gatan) att det tydligen regnvattnet skulle rinna mot muren och sen på hösten/vintern riskera att frysa, vilket riskerar att muren spricker eller bågnar ut.


Någon sådan risk ville förstås inte entreprenören ta, och därmed inte vi heller, så det var bara till att ringa in en sprängningsentreprenör... Billigt?! Nja, inte direkt! Till det facila priset om närmare 16 000 kronor sprängdes berget bort (ca 4*1 meter) och bygget kunde i fortskrida i planerat tempo.Efter att ha sett hur noggrant de jobbade med underarbetet och varje lager av olika stenmaterial på baksidan av muren, tillsammans med dukar och annat, förstår vi mycket väl att det INTE hade blivit lika bra om vi hade gjort det själva. För det är klart den tanken funnits ett tag också, eftersom det trots allt handlar om rätt mycket pengar. Men usch vilken tid det hade tagit...


Det man kan tänka på när man begär in offert på byggande av stödmur är att den nedersta stenraden i princip helt är under marknivå (se bilden ovan). Vi hade bestämt oss för att ha en mur som var 1,0 meter hög, men i och med att den nedersta raden ligger under marknivå blev muren, med det offererade priset, endast 87 cm. Det gjorde att vi under byggnadens gång valde att lägga på ytterligare en rad med stenar, så att muren nu är 1,02 meter hög. Det ökade också priset på slutfakturan...Vad som också kan vara bra att tänka på är om, och i så fall vad, man ska plantera vid stödmuren. Eftersom vi bestämt oss för att ha någon form av häck (vilken vet vi inte än, vi ändrar oss var och varannan dag...) behöver man mer planteringsjord än "normal" nivå om ca 20 cm. Det behöver man också säga till om innan allt är klart, eftersom det annars finns risk att det ligger en geoduk just under de 20 cm med planteringsjorden. För vår del valde vår entreprenör att sätta det sista "lagret" med duk 50 cm under marknivå och därmed 50 cm med planteringsjord närmast muren där vi vill plantera en häck. Denna extra jord ökade förstås också på fakturan något...Tidigare under våren har vi kämpat och skottat bort allt byggrus som var kvar runt huset från när huset byggdes och som vi inte ville ha där (på olika ställen). Vi körde alla (vet inte hur många) lass skottkärror mot slänten och tömde dom där, så kunde gruset återanvändas som dräneringsmaterial vid muren. Skönt, så slapp vi själva åka iväg med det till någon tipp!Efter en dryg veckas hårt arbete var så äntligen muren klar (och även all jord)! Vid det här laget börjar vi vara rätt less att skotta jord, vi har väl skottat runt 35 ton jord hittills...Vi känner oss riktigt nöjda! Tack Peter! :-)


Här valde vi att göra en klack på 1 meter fram till den stora stenen, som inte ser lika stor ut längre, har inte så mycket annat val om man inte vill att jorden ska rinna iväg fullkomligt vid en regnskur...Muren blev ca 18 meter totalt, något kilformad eftersom vägen lutar uppåt. Den är 1 meter hög längst ner på gatan och ca 0,6 meter hög högst upp (närmast i bild). Även här gjorde vi en klack in för att få ett bra avslut.


Slutfakturan var inte den roligaste, men vi är riktigt nöjda över att äntligen få bort den fula slänten och istället få en snygg stödmur. Dessutom en massa extra yta uppe vid huset som vi kan utnyttja till planteringar, gångar, trädgårdsbord, blommor etc.Från andra sidan gatan ser det ut så här...


Nästa projekt är målning av friggebod och en massa trädgårdsarbete som aldrig tar slut... Mer om det en annan gång! :-)

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.