Coronavarsel, utgånget lånelöfte och en fridlyst groda i markfyllet.

Vi tänkte inte något speciellt på hur mycket tomten faktiskt sluttade och vilka mängder markfyll det skulle gå åt för att få tomten plan. Vi tänkte mest på den fina utsikten!

Hej på er!

Tänk att det redan gått 4 månader sedan förra blogginlägget! Ganska mycket har hänt sedan sist..

Coronapandemin slog till hos oss i form av ett varsel, lånelöftet på huset gick ut och vi hittade ingen som kunde göra vårt markarbete.

Om vi börjar från början, och gör en lång historia kort, så blev min sambo varslad. Han jobbade inom hockeyns värld och det har nog inte undgått många hur situationen ser ut ekonomiskt i hockeyklubbarna på grund av pandemin. Andra klubbar hörde av sig men en flytt var inte aktuell för våran del, vi var ju mitt uppe i ett husbygge.

Några dagar efter varslet upptäckte vi att vårt lånelöfte från banken hade gått ut och vi var tvungna att ansöka på nytt.

Efter en sömnlös natt och många funderingar gick vi till banken som gjorde nya beräkningar. Men vi hade oroat oss i onödan!! Banken såg inga bekymmer i att sambon hade blivit varslad och gav oss ett nytt lånelöfte. 

Vi började efter det att leta markentreprenörer och begära in offerter. Vi skulle sätta L-stöd längs tomten och fylla den med 1500 ton markfyll för att få den plan.

   "Att sätta L-stöd var en dyr historia "

"Första offerten som kom in höjde återigen stresspulsen. Det var ett femdubblat belopp mot vad vi hade i vår kalkyl."

Vi kände båda två att vi inte ville lägga så otroligt mycket pengar på markfyll så vi fick helt enkelt tänka om.

Sagt och gjort! Min sambo gick och körde ett gympass medan jag satte mig och skissade på tomten. En timma senare var jag klar.

Halva bakgården skulle utgöra en stor trall med en pool i mitten och den andra halvan skulle ha gräsmatta där vi skulle anlägga en oas med växtligheter.

Men där stötte jag på patrull till en början. Sambon ville inte ha en stor trall på tomten! 

Men han fick lugna ner sig och sova på saken och dagen efter var vi överens. När han hade fått smälta det tyckte han att det kunde bli bra bara allt var enhetligt.

Vi skickade ut nya ritningar till markentreprenörerna och begärde in nya offerter och tänkte att "Nu ordnar det sig!"

Det blev dock inte så enkelt som vi förutspådde.

För en del entreprenörer var jobbet för svårt, flertalet hade inte tiden att kunna hjälpa oss och flera hade inget markfyll kvar.

"En av entreprenörna som vi hade stor förhoppning om och som ville ha jobbet hörde helt plötsligt av sig och sa att kommunen hade hittat en fridlyst groda i hans markfyll och att han nu inte fick använda fyllet eftersom det kunde finnas flera grodor i, och nu stod han således utan markfyll"

Valet föll till sist på en entreprenör som var med oss hela vägen, som återkom snabbt med sina offerter, var behjälplig på alla sätt och vis och hade bra rekommendationer och som vi kände ett stort förtroende för redan från början. Det var inte det billigaste alternativet, men vi kände i magen att det var rätt person, med rätt kunskap och då betyder pengar inte allt. Idag när tomten är klar är vi otroligt tacksamma att vi inte bara gick efter priset på den billigaste offerten.

"Så ett råd till er som bygger/tänker bygga. Se helheten och låt inte enbart kostnaden styra!"

                          "Före"

"Grovplaneringsarbete utfört av Astbrant Entreprenad AB "

Efter att arbetet med tomten var klar började Ingströms Bygg &Montage AB att gjuta plattan. (Bilder lånade från deras hemsida)

"Det är en speciell känsla att se sitt nya hem byggas upp bit för bit!"

Vill ni följa oss på instagram så surfa er in på kontot:

sportchefens_fru

Ha en fortsatt fin höst så hörs vi snart igen med nya uppdateringar från husleveransen 💙

// Linda 

 

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.