Vår köksritning

Vi valde att lägga vårt kök på övervåningen då det är mest utsikt på plan två där även vårt vardagsrum ligger och vi vill ha en öppen yta mellan kök och vardagsrum.Detta innebar en utmaning eftersom orginalhusen som vi utgick ifrån (hustyperna Hudson & Ekenäs) båda hade sitt kök på nedervåningen.I vår kommun är det dessutom ett krav på att man sätter upp ett pentry på nedervåningen. Detta för att huset skall vara handikappsanpassat utifall någon av oss blir handikappade och inte kan använda våning två, i det fallet behöver inte kommunen bekosta en handikappanpassning av huset.I avtalet med Myresjöhus ingår det ett kök från HTH.Köksplaneringen bestod av två möten:

Möte 1

Vi fick i uppgift att boka en tid med en person på HTH i Göteborg, för genomgång av luckor, bänkskiva, tips på olika lösningar och val av inredning.Ett sådant möte tar ca 30 min till en timme. Vi var ganska säkra på vad vi vill ha för lucka och bestämde oss för Kvadrat vit, vi fick även fylla i ett par andra önskemål såsom köksfläkt, vilken kant vi önskar på bänkskiva etc.

Möte 2

Tidsbokning med köksritaren.Vi fick sedan boka en tid med en köksritare som kommer ner till Göteborg två ggr i månaden från huvudkontoret i Jönköping för att göra en köksritning tillsammans med oss.Vi gick b la igenom storlek på köksö, vilken typ av skåp vi önskade, val av lucka i både kök, pentry och tvättstuga, pratade hoar, bänkskiva osv.Efter det mötet fick vi ett första utkast på vår köksritning.

Processen från första utkast till slutlig köksritning

För oss blev processen att ta fram en slutlig köksritning en utmaning då vi inte har en "standardritning".Samtidigt som vi arbetade med att ta fram vår planlösning skulle vi nu även besluta köksritningen, ritning för skåp i tvättstuga och hur vårt pentry skulle se ut.Detta var inte alltid helt lätt då vi inte riktigt hade bestämt t ex placering och storlek av fönster, väggar osv.Vi fick ibland känslan av att vår kontaktperson arbetade mest med att planera kök åt hus med en klar ritning över hur huset skall se ut och kanske inte lika ofta planerade kök utöver "standardritningar".Därför kände vi att vi inte riktigt fick den respons och de uppslag med förslag som vi önskade att få för att få till bästa möjliga kökslösning. Detta tror vi som sagt beror mycket på att vi inte hade ett "standardkök" som såg likadant ut vid varje beställning och det enda som behövdes kompletteras med var val av lucka, bänkskiva, fläkt, ho osv.Till exempel så lämnade vår köksritare ett helt hörn outnyttjat! Där fick vi till slut lägga in att vi ville ha hyllor för att t ex förvara kokböcker. Det känns ändå onödigt att inte använda hörnet till något bättre ännu idag. Vi funderade även länge på att ta med några köksskåp som går ända ner på köksbänken men fick till slut avstå dessa då det var svårt att få till i vårt kök.Det som vi också upplevde som en begränsning var att vi efter första mötet tillsammans med köksritaren fick sköta all kommunikation via telefon och mejl. (om vi inte ville åka till Jönköping).Det är alltid enklare att träffas och diskutera olika lösningar "live".Men jag vill också tillägga att vår köksritare verkligen försökte hjälpa oss och har hela tiden snabbt svarat på alla våra mejl och förfrågningar.Det är nog inte helt enkelt att  ta fram ett förslag heller när man inte har en färdig ritning över planlösningen att gå efter.Bänkskiva, hoar, kranar och handtag har vi valt att besluta oss om längre fram eftersom det var många val som det var ändå vid denna tidpunkten.

Vår slutliga köksritning

Några av våra val:Lucka KVADRAT VITFrihängade köksfläkt från Thermex modell Calais med motor på taket för att undvika för högt fläktljudIntegrerad kyl & frysVinkyl80 cm induktionshällSkåp ända upp till taket - vi har 2,70 i takhöjd.Skåp på baksidan köksön för förvaringBelysning i vitrinskåp plus under köksskåp

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.