Beställ katalog

Arkitektens tankar om Nymåne

Ett hus är ett hantverk. Bakom varje dörr, list och rum finns en tanke. Och bakom Myresjöhus nya 1-planshus Nymåne sitter arkitekten Frida Andersson som skissat fram ett hus som ska passa alla.

Ett hus som ska passa alla

Frida Andersson arbetar som chefsarkitekt hos OBOS – Myresjöhus moderbolag. Hon bor med sin man och deras två barn i en 50-tals villa i Växjö. Hon har ett stort intresse för att fixa med hemmet men framförallt att jaga tidstypiska retroprylar i kombination med moderna klassiker.

Vad är det första man bör tänka på när man ska rita ett hus?
– Ett hus är något man ska leva i och med i många år. Så det första man bör tänka på är vilka funktioner man vill att det ska fylla. Det vill säga hur många sovrum det behöver ha, storleken på tvättstugan, vilket typ av kök man önskar? Likaså vad man trivs bäst i. Ett 1-planshus eller ett 2-planshus? Därefter är det lättare att planera husets planlösning och disposition av rummen, berättar Frida. När jag skissade fram Nymåne ville jag ta fram ett hus som fungerar för olika generationer och ges möjlighet att växa i.

Nymåne är Myresjöhus nya 1-planshus som ska kunna passa många – både lite större och små familjer. Det är ett 1-planshus i vinkel med stora glaspartier där kök och vardagsrum ligger separerade men ändå kopplas samman genom den fria siktlinjen mellan glaspartierna.
– Jag ville skapa sociala ytor med närhet till trädgården, där det i vinkeln naturligt växer fram en innergård intill vardagsrum och kök, säger Frida. Jag ville separera dessa rum för att få två ytor att umgås på, samtidigt som man inte störs av varandra. Idag är det trendigt med stora, öppna ytor men man ska inte glömma bort att skapa möjlighet för lite mindre och slutna delar för att ljudet inte ska flöda fritt i huset.

"Jag ville separera dessa rum för att få två ytor att umgås på, samtidigt som man inte störs av varandra. Idag är det trendigt med stora, öppna ytor men man ska inte glömma bort att skapa möjlighet för lite mindre och slutna delar för att ljudet inte ska flöda fritt i huset."

Ett flexibelt 1-planshus

Nymåne är ett flexibelt hus på 154-165 m² som kan anpassas efter familjens önskemål, här kan du välja till eller bort antal rum. Det är även det första huset i Myresjöhus nya koncept där ett hus tas fram i flera olika stilar för att göra det enklare för kunden att välja rätt. Kunden får möjlighet att välja en grundstil som blir en röd tråd genom hela huset – både exteriört och interiört.
– Jag har alltid haft ett öga för den danska arkitekturen där det är raka linjer, enkelt och ljust. Det var även därifrån jag hämtade min inspiration när jag ritade Nymåne. Jag har gett huset en modern tolkning av funkisstilen, säger Frida. Men jag har även valt att addera varierande stilar för att visa upp vilka möjligheter det finns med huset. Den moderna tolkningen av Nymåne har pulpettak med kringbyggda sarger för att ge ett kubiskt uttryck, medan den industriella stilen presenteras med sadeltak och industrifönster. Sedan har jag tagit fram en modern tolkning av vår nya lantliga stil med spröjsade fönster och en monokrom färgsättning, fortsätter hon.

"Jag har alltid haft ett öga för den danska arkitekturen där det är raka linjer, enkelt och ljust. Det var även därifrån jag hämtade min inspiration när jag ritade Nymåne."

Ett hus är bland de största köpen man gör i sitt liv och därför kan det kännas överväldigande av alla beslut som ska tas. Det är lätt att mindre missar görs och man glömmer det som är viktigt att tänka på i längden.

Vad kan vara bra att tänka på när man bestämmer husmodell?
-Jag har två favorittips till de som går i husbyggartankar. Det första är att inte spara in på husets exteriör utan att hellre vara sparsam på inredningen. Där har du möjlighet att rusta upp huset efter de trender som råder. Husets exteriör ska däremot stå sig i många år framöver, säger Frida. Det andra är att inte snåla med förvaringsytorna, det är toppen att kunna ha extra förvaring.

Upptäck vår populära husmodell Nymåne

Tanken bakom Nymåne är att det ska vara ett hem som passar alla – både stora och små familjer. Ett flexibelt 1-planshus som kan anpassas efter familjens behov. 

Läs allt om Nymåne här

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.