6 tips från banken till dig som funderar på nytt hus

Vad ska du tänka på när du köper hus? Vi har sammanställt sex tips från banken som kommer göra ditt beslut enklare.

När du går i husköpartankar är det många frågor som poppar upp. Vi ställde några av de vanligaste till dem som vet, Michael Skytt, Annika Winsth & Ingela Gabrielsson från Nordea.

Vad är viktigt att tänka på vid ett husköp? 

Först av allt bör ni skaffa er en uppfattning om hur mycket ni kan få låna, det gör ni genom att ansöka om ett lånelöfte på banken. Sedan är det dags att gå på visningar, gå då på många. Fundera över era behov och vidga vyerna över ett större område för att få en bra uppfattning om vad det kostar. Kom ihåg att det finns mer än ett drömhus, och undvik att dras med i budgivningar som innebär ett högre pris än ni tänkt.

Jag har hittat mitt drömhus, hur mycket får jag låna?

Beloppet styrs av er återbetalningsförmåga. När ni klarat vår kalkyl som bland annat ligger på nordea.se kan ni låna upp till 85 procent mot pant i den nya bostaden. Förutom det går det att få ett så kallat blancolån på upp till 5 procent av köpeskillingen. 

Sedan den här artikeln skrevs har amorteringskrav införts i Sverige, vilket kan påverka hur mycket du får låna. Tillsammans med Nordea erbjuder vi två amorteringsfria år. Läs mer om erbjudandet här.

Vad ska jag välja, fast eller bunden ränta?

Den rörliga räntan (som är bunden tre månader i taget) har visat sig vara bäst över tid, det vill säga varit lägst. Det finns även räntor som är bundna på en kort tid som ligger lågt. För den som är intresserad och vill hänga med i händelserna kan det fungera bra med en rörlig ränta. För den ovane förstagångsköparen kan det vara lämpligt att välja en kortare bunden ränta för att lära känna sina boendekostnader, men ändå slippa fundera över räntans utveckling. Det är också möjligt att dela upp lånet i flera delar och välja olika räntor, på så sätt sprider ni på riskerna.

"Det kan vara bra att välja en kortare bunden ränta för att lära känna sina boendekostnader"

Vi har svårt att få ihop en kontantinsats, går det att lösa ändå?

Viss hänsyn kan tas till eget arbete så länge det är värdeförehöjande. Men i normalfallet krävs minst 10 procent i egen insats. Det är alltid den slutliga värderingen som ligger till grund för belåningen. 

Vad är ert bästa tips för att klara av ett husköp?

Kom ihåg att ni ska ha råd att leva också, även efter att huset är inköpt. Köp inte för dyrt för er ekonomi och låna inte heller för mycket. Det är ofta en fördel att köpa ett nyproducerat hus med låga drifts- och underhållskostnader. Se till att ha en buffert för oväntade utgifter. Håll koll på de fasta kostnaderna för vatten, värme, el och så vidare. Ta det också lugnt med renoveringar, bo in er först så att ni känner vad det är ni verkligen vill göra. Och våga skapa ett personligt hem.

Smarta budgettips

Husköp är ofta förknippade med stora investeringar och det är viktigt att pengarna räcker till allt. För fullständig koll rekommenderar vi att du gör en budget. Här är några råd på vägen.

  • Tänk på att du bara får låna 85 procent av fastighetens värde.

  • Välj ränta beroende på hur din ekonomi ser ut. Fast ränta innebär större trygghet, rörlig ränta innebär större risk men kan bli billigare.

  • Lägg till utrymme i budgeten för att räntan kan stiga.

  • Spara regelbundet till en buffert för oförutsedda händelser.

  • På www.hallakonsument.se under Pengar och ekonomi hittar du Budgetkalkylen, ett enkelt och bra verktyg som guidar dig genom alla snår.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Ett hem för Livet är Myresjöhus blogg som ska vara en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus