Expertens checklista: Så får du det perfekta köket

Det är husets hjärta, och ofta den plats i hemmet där vi tillbringar större delen av vår vakna tid. Men hur ska man tänka när man inreder sitt nya kök? Fredrik Norström på HTH - Myresjöhus köksleverantör - delar med sig av sina bästa tips.

Utgå från ditt kök i dag

Att bygga ett nytt hus är förenat med en mängd valmöjligheter och beslut, och några av de viktigaste besluten handlar om köket. Ett kök ska vara praktiskt och anpassat till just dina behov när det kommer till matlagning, förvaring och middagsbjudningar för nära och kära.  Att få ihop alla de aspekterna kräver både planering och eftertanke.

Enligt HTH:s köksexpert Fredrik Norström är det bäst att utgå från hur ens nuvarande kök ser ut.
– När du börjar planera, fundera på vad du tycker om med köket du har idag. Vad är mindre bra? Skriv ner dina tankar och ta med dig detta när du börjar titta på hur din kökslösning ska se ut i det nya huset. Det kan handla om relationen mellan skåp och lådor för förvaring, eller om att ha tillräckliga arbetsytor. Här är det viktigt att tänka på att alla nybyggda hus måste följa kommunens standard för tillgänglighet.

Fredriks tips

Fredrik lyfter fram tre populära tillval som kan betyda mycket för hur man i framtiden kommer att använda sitt kök.

Tänk belysning

– Att man har bra belysning är jätteviktigt. Det gäller inte nödvändigtvis hela köket, men definitivt arbetsytorna. Där handlar det en del om utseendet. Ska man exempelvis välja spotlights eller LED-lister? HTH har en populär variant med belyst aluminiumprofil som sitter som en list på köksluckan i stället för handtag.

En köksö fyller många funktioner

– I stort sett alla som får plats med en köksö vill ha en. Men den kan se olika ut och fylla olika funktioner. Vill man ha den som arbetsbänk eller ska den fungera som bardisk också? En köksö kan vara en trevlig uppläggningsyta när man till exempel har bjudningar. En mer avancerad och kostsam variant har häll och fläkt ovanför. Det alternativet fungerar bra i ett hus som har tillräckligt med utrymme.

Snyggt med integrerade vitvaror

– Integrerade vitvaror är något som allt fler väljer i dag, att gömma kyl, frys och diskmaskin bakom en snickerilucka. När det gäller diskmaskinen är det en ren utseendefråga. Men nackdelen för kyl och frys är att man tappar lite utrymme. Samtidigt kan det vara bra, vi slänger väldigt mycket mat i dag, alla vinner om vi kan minska på det svinnet. Om du inte jagar eller bakar väldigt ofta så klarar du dig sannolikt ganska bra med en lite mindre frys.

Smarta lösningar

För att göra köksupplevelsen ännu bättre erbjuder HTH en mängd smarta lösningar som är både praktiska och sparar utrymme. Ett populärt tillval är MagicMove ID som ser ut som ett vanligt överskåp, men där den bakre delen kan föras ner mekaniskt med en enkel knapptryckning. 

Det är väldigt snyggt, men också hygieniskt eftersom det innebär att inga rester fastnar i springorna.

Table ID är ett extra utfällbart bord som bara tar upp 15-16 centimeter utrymme på väggen, och med Display ID kan du både förenkla arbetet och ge ditt kök en mer personlig touch med toppar och fronter i glas.
– En annan smart lösning är att välja en underlimmad vask som är integrerad i bänkskivan, säger Fredrik. Det är väldigt snyggt, men också hygieniskt eftersom det innebär att inga rester fastnar i springorna. Det är något som vi rekommenderar till alla.

Genomtänkt från början

Slutligen frågade vi Fredrik om det finns någonting mer man bör tänka på när man planerar sitt nya kök?
– Det är en självklarhet att man vill sätta en personlig prägel på sitt nya kök, men man ska undvika att rita om för mycket och ändra bara för sakens skull. När man köper ett Myresjöhus så har en arkitekt redan tänkt till för att ge både köket och huset det bästa möjliga flödet. Det innebär att många av de problem som kan uppstå redan är minimerade.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Läs våra övriga artiklar som är fyllda med inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.