Extrarummet – dags att omdefiniera garaget?

Börjar det bli trångbott i huset? Börjar tankarna gå mot att flytta? Vänta lite, det kan finnas lösningar som skapar helt nya ytor på er befintliga fastighet. Här delar Myresjöhus chefsarkitekt, Aleksandra Ohlson, med sig av sina tips för sidobyggnader.

Vi människor har en tendens att samla på oss saker, och förvånande många av dem hamnar i garaget. En smart förvaring hjälper dig att få mer plats för allt du gillar – och det du inte klarar av att slänga. Men det finns också betydligt fler användningsområden för en sidobyggnad än som förvaringsyta och parkering. Vi låter Myresjöhus chefsarkitekt Aleksandra Ohlson dela med sig av sina tankar.

Vad är en sidobyggnad?

– Det svaret finns faktiskt i detaljplanen. En huvudbyggnad är där man bor medan sidobyggnaden inte räknas som boyta. Men det betyder inte att man inte kan inreda och bo där. Det är ganska vanligt att man i ett dubbelgarage – om detaljplanen tillåter – gör lite högre takvinkel för att få plats med ett sovrum till exempel. Andra exempel på sidobyggnader är friggebodar och attefallshus.

Vilka användningsmöjligheter finns?

– Det är vanligt att man använder det
som hobbyrum eller sovrum som jag tidigare nämnde. Om det är ihopbyggt med huset är det smart att använda det som groventré. Det är särskilt populärt i Norrland eftersom man slipper få in massa snö i hallen under vintern. Ytterligare en möjlighet är att integrera garagets baksida i huset för att ge större rumsyta. En av de mer påkostade sidobyggnaderna jag ritat var för en kund som skulle använda det som spa med en separat relaxavdelning, dusch och bastu. 

Vad är viktigt att tänka på när man bygger?

– Det är viktigt att anpassa sidobyggnaden till stilen på huset. Titta först bland hustillverkarens standardutbud. Där finns vanligen sidobyggnader som harmoniserar med husets arkitektur. För att förstärka det ytterligare kan man låta husets tak fortsätta över sidobyggnaden. En annan viktig detalj är sidobyggnadens placering. Man ska inte behöva gå runt huset för att komma in. Tänk till på väderstrecken så att du utnyttjar solen på bästa sätt. Du vill förmodligen inte skugga ett västläge, till exempel.

Finns det särskilda bestämmelser för hur man kan bygga ett garage?

– Ja, om du ska använda sidobyggnaden som garage reglerar detaljplanen att det måste vara minst sex meter från gatan till garagets början. Det krävs för att man ska kunna ställa en bil framför. Det är också därför som du ofta ser garage som ligger längre in på tomten än huset. En sista punkt handlar om brandkrav. Om du bygger ihop sidobyggnaden med huset och inreder det innebär det bland annat att du måste ha minst 4 eller 4,5 meter från garaget till tomtgränsen. Det skiljer sig lite mellan olika detaljplaner.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Ett hem för Livet är Myresjöhus blogg som ska vara en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?