Från idé till katalog – så växer bilden av ett Myresjöhus fram

2017 firar Myresjöhus 90 imponerande år som husföretag. I årets jubileumskatalog presenteras 46 husmodeller – men hur har det egentligen gått till att ta fram dem? Myresjöhus chefsarkitekt Aleksandra Ohlson tar oss med bakom kulisserna.

Arkitektens roll är att se in i framtiden

Som chefsarkitekt är Aleksandra Ohlson ansvarig för hela Myresjöhus palett av husmodeller, och hon säger att hennes roll handlar mycket om att se in i framtiden.
–  För att vi ska ligga i framkant som husföretag åker jag på trendseminarier, mässor, utställningar och läser mängder av tidningar för att känna in vad som komma skall. Jag pratar självklart mycket med våra säljare också eftersom det är de som har den dagliga kontakten med kunderna och känner till deras önskemål och behov. 

Nästa steg är att omsätta inspirationen till en färdig idé. Aleksandra säger att många människor hon träffar tror att hon ägnar sina dagar åt att mata in hårdfakta i en dator för att sedan få ut en färdig ritning av ett hus. Verkligheten ser minst sagt annorlunda ut.
– Jag tillhör den där generationen som måste ha en penna i handen, säger hon. Det sätter igång processer i de skapande delarna av hjärnan. Jag brukar alltid ha papper och penna tillgängligt, men om jag sitter på ett café kan jag börja teckna på en servett eller på en tidningssida. Det är ofta när jag vilar och tankarna svävar iväg som idéerna kommer. Jag kan få en snilleblixt när jag till exempel badar skumbad eller är ute och går.

Jag brukar alltid ha papper och penna tillgängligt, men om jag sitter på ett café kan jag börja teckna på en servett eller på en tidningssida.

I dag arbetar åtta arkitekter för Myresjöhus, och några av dem har bidragit med nya hus till den senaste huskatalogen. Under projekteringen av en katalog finns dessutom representanter från säljkåren med och bidrar med sina synpunkter. 

– En handritad idéskiss från mig diskuteras och kontrolleras detaljerat, berättar Aleksandra. Därefter ritas förslaget i ett ritprogram där man noggrannare kan studera om allt fungerar och är genomförbart. Håller konstruktionen, fungerar avloppslösningen, uppfyller planlösningen, badrummet och köksuppställningen tillgänglighetskraven? Fördelen med ritprogrammet är att man kan få svar på millimetern. 

Hur gör ni för att testa nya idéer och se så att de fungerar i verkligheten?
– Ett exempel på en ny detalj som vi ville introducera är ett takfönster som följer takets lutning för att sedan vika ner och följa fasaden. I det fallet satte vi upp takfönstren i ett ”provhus” där vi noga följde och kompletterade konstruktionen där det behövdes. Det är också vanligt att vi i fabriken bygger upp en skalenlig modell av en ny detalj. Vi kan inte släppa något på marknaden som vi inte kan stå för konstruktions- och kvalitetsmässigt.

Katalogen är ju den yttersta inspirationskällan för många av våra kunder.

Nästa steg i processen är att visualisera de nya huskoncepten i huskatalogen och på sidan Våra hus här på myresjohus.se.
– En reklambyrå hjälper oss med den grafiska utformningen och texterna, säger Aleksandra. När det gäller 3D-bilderna så är det vi som bestämmer vilken miljö huset ska placeras i. Det kan vara på landet, i staden eller vid havet. Det viktiga är att visa upp husen i den miljö som de kan tänkas byggas i. Katalogen är ju den yttersta inspirationskällan för många av våra kunder.

Hur går processen sedan till för kundens del? Väljer man helt enkelt ett hus direkt ur katalogen?
– Många köper ett Myresjöhus i princip direkt ur katalogen, säger Aleksandra. Vissa utgår från ett kataloghus och gör mindre förändringar, och andra vill ha helt skräddarsydda hus. Det finns så många olika behov och familjekonstellationer idag och vi är självklart flexibla. Jag pratade nyligen med en kund som ville bygga ett enplanshus från en tio år gammal huskatalog. Det löser vi självklart och anpassar samtidigt huset till dagens normer. 

Hur ofta kommer det nya kataloger?
– Det viktigaste för oss är att katalogen hela tiden har ett innehåll som uppskattas av våra kunder, varför vi ser över och uppdaterar den med jämna mellanrum. I år fyller Myresjöhus 90 år, och jubileumsfirandet till ära har vi lanserat en uppdaterad huskatalog med åtta helt nya husmodeller. Vi hoppas att den ska ge mycket glädje och inspiration till våra kunder, avslutar Aleksandra.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Ett hem för Livet är Myresjöhus blogg som ska vara en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg