Gör ditt hem smartare

De senaste åren har många av våra prylar tagit stora tekniska kliv framåt. Bilar, telefoner och klockor är bara några exempel på saker som nu blivit ”smarta”. De får nya tekniska lösningar som förändrar våra vardagsliv. Men revolutionen sker även i hemmen.

Interaktiva lösningar för hemmet är idag ett måste för många människor, eller ”smarta” hem, som de också kallas. Många tillverkare har lanserat nya tekniska lösningar för intelligent fjärrstyrning, inbrottsövervakning, belysning och helt automatiserade hem. Idag kan du enkelt justera belysning, flytta högtalarljudet från rum till rum, eller slå på värmen i sommarstugan i god tid före ankomsten. Problemet med separata fjärrkontroller för varje lösning är också borta. Nu styr du det mesta via mobilen och i webbläsaren. 

EKONOMISKT OCH MILJÖVÄNLIGT

Men allt handlar inte bara om lyxig känsla och bekvämlighet. Smarta prylar kan också hjälpa oss att spara pengar och att vara skonsamma för miljön. Moderna tvättmaskiner kan kopplas upp mot hemmets trådlösa nätverk och startar automatiskt när elen är som billigast. Badrumsvågar kopplas också upp mot internet och kan föra statistik över din viktutveckling. Den stora utmaningen är nu för produkttillverkarna att enas om ett fåtal kommunikationssätt som ska användas.

Ett riktigt smart hem når vi först när apparaterna kan sammankopplas. Då kan väckarklockan väcka sin ägare, samtidigt som den meddelar persiennerna att åka upp, att lamporna ska tändas att kaffebryggaren ska starta och att kupévärmaren i bilen ska slås på.

FAMILJEN NORÉN

I det här blogginlägget hälsar vi på i Borås för att prata med Andreas och familjen Norén. 

Hur ser ert smarta hem ut?
– Det började med att vi köpte några fjärrströmbrytare med fjärrkontroll och kopplade dessa till lamporna i vardagsrummet. Att koppla in strömbrytarna var enkelt, de ansluts bara via en dosa mellan lampans kontakt och vägguttaget. Lamporna kunde sedan tändas eller släckas med en fjärrkontroll, ungefär lika stor som en bilnyckel. Men efter ett tag blev det här med fjärrkontrollerna besvärligt. Då uppgraderade vi till en ny dosa som går att ansluta till husets router. Därefter styrde vi lamporna via ett webbinterface efter att ha skapat ett konto hos tillverkaren. 

Hur blev den senare lösningen enklare?
– Varje kontakt är unik och man kan ge dem olika namn som till exempel kökstaknattduksbordhall och så vidare. Jag kan även organisera belysningen efter vad som är vad. Jag kan dela in lamporna i grupper såsom kök eller vardagsrum, plus att jag kan ställa in belysningen efter ett tänd- eller släckschema. Vill man inte använda ett webbinterface finns det även en app i mobilen där man kan styra all belysning. När vi visste att systemet fungerade bra tog vi hem en elektriker som satte in infällda fjärrströmbrytare bakom de vanliga strömbrytarna som vi tänder lampor med hemma. På så vis kan man både tända lamporna som vanligt på väggen, men även via appen. 

Hur sköter ni belysningen hemma i dag?
– Jag har köpt på mig fler och fler fjärrströmbrytare, så idag sköts de flesta lampor per automatik i huset, bortsett från belysningen med rörelsedetektorer som vi har på toaletterna. Ljuset tänds och släcks automatiskt när någon är toaletten, och vi riskerar aldrig att glömma belysningen. Jag har även satt upp ett schema där några av lamporna tänds när solen går ned. Appen har koll på när under året tidpunkten för solnedgång sker. Resten av lamporna tänds en stund innan vi slutar jobbet så att huset är upplyst när vi kommer hem. Vi trivs bäst med en dimrad, mysig belysning och samtliga lampor släcks någon gång efter midnatt när vi lagt oss. Lamporna tänds igen en halvtimme innan väckarklockan ringer. De är inställda på att efterlikna en lugn soluppgång, så nu vaknar vi lite mjukare på morgonen. 

Har ni fler smarta funktioner i hemmet?
– När vi behöver städa har jag ett scenario inställt i förväg på min telefon där jag med ett klick automatiskt ökar ljuset till hundra procent i hela huset. Om vi ska se på film har jag ett annat scenario som automatiskt sänker belysningen och rullar ut projektorduken. När städfirman kommer sitter det en fysisk strömbrytare vid ytterdörren som tänder alla lampor på full effekt, så slipper städpersonalen gå in på mitt interface. Jag har även satt fjärrströmbrytare på barnens tv-spel och tv- apparater, som jag kan stänga av från min telefon eller klocka om deras skärmtid löpt ut eller om de varit olydiga. Jag har även experimenterat med en magnetkontakt på frysdörren, så om någon glömmer att stänga dörren får jag ett mejl till min telefon om dörren varit öppen längre än en minut. Det sparar både energi och räddar maten. Samma magnetkontakter kan man också sätta på fönster eller dörrar för att veta att allt är stängt, eller om någon dörr öppnas när vi inte är hemma. Har man en sommarstuga kan det också vara smidigt att känna till sån information.

Vad blir det härnäst i ert hem?
– Det som har varit bra med detta system är att investeringskostnaden initialt har varit ganska låg och att det med tiden har varit enkelt att bygga ut. Nu kikar jag på ett annat system där jag kan sköta det mesta via röstkommandon till min telefon. Idag är systemen inte kompatibla med varandra, men jag hoppas på att de jobbar fram en lösning snart.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Läs våra övriga artiklar som är fyllda med inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.