Gör om villan till semesterboende med Airbnb

Airbnb växer så det knakar. Den internationella sajten som är specialiserad på privatuthyrning av semesterboenden har i slutet av 2015 ett värde på 25 miljoner dollar. Även svenskarna hyr ut sina hem flitigt.

Airbnb är egentligen inga konstigheter. Uthyrning av privatboende som semesterboende till turister har förmodligen funnits så länge människan haft bofasta hem.

Men i och med den digitala utvecklingen gör Airbnb skillnad i tillgänglighet och enkelhet i uthyrningsprocessen. Förr i tiden var de flesta annonser för semesterboenden utspridda i lokalpress och kopplade till turistbyråer. Värden kände förmodligen inte till så mycket mer än namnet på gästen man hyrde ut till, och informationen om boendet var minst sagt knapphändig.

ALLT SAMLAT 

Det som Airbnb har lyckats med är att bli den största samlingsplatsen för boendeannonser, som tidigare var ut- spridda i lokaltidningar och fackpress. Nu samlas annonserna på en enda sajt där gästen kan välja och vraka mellan olika slags boenden. Tiden då man klickade sig igenom föråldrade sidor på ett inhemskt språk man inte förstod är alltså förbi. Airbnb är idag den största sajten för semester- boende i världen, där lyxiga familjevillor blandas med prisvärda alternativ för den ensamme resenären. På sajten kan du idag hitta över två miljoner boenden i över 34 000 städer fördelat på 192 länder.

ENKELT ATT ANNONSERA

Att annonsera ut sitt boende på Airbnb är en enkel historia, förutsatt att du äger ditt eget boende. Problem kan dock uppstå för de annonsörer som hyr ut en hyresrätt där kontraktet inte tillåter andrahandsuthyrning. Men för villaägare är saken desto enklare. Allt du behöver göra är att registrera dig som användare på Airbnb, fylla i dina uppgifter om boendet och lägga till bilder samt pris per natt. Om du vill hyra ut hela huset eller enstaka rum bestämmer du själv. Även hyran sätter du själv. Annonseringen är gratis, men Airbnb tar ut tre procent i förmedlingsavgift mellan dig och personen som hyr din bostad.

TVÅ MILJONER BOENDEN I 192 LÄNDER

Ett av de kanske största problemen med att hyra ut sin bostad till okända människor
är att man har dålig koll på vem det är som ska bo i ens hem. Airbnb har försökt bota osäkerheten genom att både uthyrare och den som hyr är tvungna att skapa egna profiler på sajten. Efter varje genomförd uthyrning kan både hyresvärd och hyresgäst sätta betyg på varandra, samt att gästen kan kommentera vad de tyckte om boendet. Skötsamma gäster och hyresvärdar som håller vad de lovar i annonsen får naturligtvis goda betyg på Airbnb, vilket gör uthyrningsprocessen desto tryggare. Känslan av att köpa grisen i säcken försvinner. Airbnb avslöjar aldrig fullständiga namn eller personliga kontaktuppgifter på offentliga profiler, för att användare ska känna att deras information är säker.

HYRAN BESTÄMMER DU SJÄLV

När det har blivit dags att skapa en profil finns några saker som kan vara bra att tänka på. Gäster söker ofta efter boenden som uppfyller specifika behov, så se till
att du beskriver ditt boende för att locka den typ av gäst som är bäst för dig. Tänk på att försöka besvara viktiga frågor, till exempel om du har trådlöst internet eller parkeringsplats, och inkludera hjälpsamma uppgifter om boendets karaktär, aktiviteter och transportalternativ i närområdet. Klicka dig in på andra annonser för att studera presentationen av andra värdars bostäder om du känner dig osäker i början.

Enligt lag kan den som hyr din bostad inte överklaga i efterhand vad som uppfattas som oskälig hyra, enligt Hyresnämnden. Airbnb samlar in betalning när en gäst bokar en vistelse och väntar tills 24 timmar efter incheckning innan pengarna betalas ut till värden. På så sätt kan gäster och värdar känna sig säkra på att Airbnb kom- mer att behandla och leverera betalningar punktligt när en bokning går som väntat.

NYA FÖRDELAKTIGA SKATTEREGLER

Du som funderar på att hyra ut kanske lockas ännu mer av nya skatteregler. År 2014 höjdes schablonavdraget för uthyrning från 21 000 kr till 40 000 kr per bostad och år. Med andra ord blir de många skattefria tusenlappar innan man slår i taket. För att uthyrningen inte ska klassas som näringsverksamhet, med mindre fördelaktiga skatteregler, måste du kunna visa för Skatteverket att du använder eller avser att använda den som privatbostad. 

En vanlig hemförsäkring täcker sällan inredning som förstörs när bostaden är uthyrd via Airbnb. Om något skulle gå sönder erbjuder Airbnb en värdgaranti på upp till åtta miljoner kronor. Värdgarantin räknas dock inte som en försäkring, och de senaste bestämmelserna och villkoren för värdgarantin hittar du på webbplatsen för Airbnb. 

Om du vill kan du göra vistelsen extra speciell genom att överraska dem med en flaska vin eller en handskriven välkomsthälsning. 

SE TILL ATT GÄSTERNA HAR ALLT DE BEHÖVER

Till sist. Var en god värd. Ge dina gäster ett rent utrymme att komma hem till och se till att de har allt de kan behöva för en bekväm vistelse, oavsett om det gäller en extra uppsättning av handdukar, grädde och socker till kaffet, kartor för att orientera sig, eller instruktioner för hur man kommer ut på Internet. Om du vill kan du göra vistelsen extra speciell genom att överraska dem med en flaska vin eller en handskriven välkomsthälsning. 

Under bokningar bör du finnas tillhands att ta itu med problem som kan uppstå. Om du själv kommer att vara bortrest kan du förse din gäst med en utpekad och pålitlig kontaktperson. 

Fem tips för att hyra ut säkert

  • Se över dina försäkringar. Vilka har du? Vad täcker dem?
  • Välj hyresgäst noggrant. Gå igenom potentiella gästers profiler och tidigare omdömen.
  • Inventera din bostad. Förvara dina värdefulla saker i ett utrymme dit hyresgästen inte har tillträde.
  • Fråga om hyresgästen har en hemförsäkring. I dessa ingår ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada.
  • Skriv ett ordentligt avtal där det står vad som gäller, exempelvis för inventarier.

Behöver du hjälp?

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?