Julpynta modernt och minimalistiskt

Julen är en tid för traditioner med jultomte, klappar och massor med julpynt i form av granar, tomtar, stjärnor och kulor. Men i år tonar vi ner det, årets trendiga jultåg är på väg mot skandinaviskt avskalat med minimalistiskt julpynt.

Färgerna tonas ner

Vi är vana vid det klarröda och starkt gröna, något som byts ut mot mer neutrala och dova färger i år. Naturliga nyanser i grått och beiget, dova nyanser av grönt och kanske något inslag av mörkblått.

Julpyntets julpynt: julgranen

Granen har inte någon given plats om man ser till den avskalade trenden. Istället ser vi nakna kvistar och grenar med små dekorationer i. Saknar du den stora granen kan du maximera i storlek med stora kvistar och låta dem stå i en stor vas. Känner du ändå att julgranen saknas kan du välja att dekorera den med minimalistiskt tänk. En enkel ljusslinga, några fina band knutna i vackra rosetter eller några väl valda, enfärgade kulor eller snöflingor.

Minimalistiskt julpynt

Mycket av det stilrena och skandinaviska julpyntet är i papper eller trä i de jordnära färgerna som nämnts tidigare. Julgranar, änglar och kulor i dessa material som du kan ställa på fönsterbänken eller hänga i takkronan. Julgranskulorna som annars brukar vara upphängda i granen kan du dekorera i ett vackert stilleben som får stå på soffbordet eller bänken.

Vi får inte glömma ljusen och ljusstakarna. I äkta minimalistisk anda ser vi enkla ljusstakar med fina linjer eller adventsljusstakar med mycket grönt och i övrigt sparsamt dekorerat.

Dekorera med grönt

Varför inte ta en tur i vår vackra svenska skog? Förutom de kvistar som kan ersätta granen finns det mycket annat växtligt att julpynta med. Ta vara på naturens grönska men kom ihåg att allemansrätten inte tar jullov, plocka inte direkt från växande träd och buskar.

Grankvistar kan vara en självklarhet så här vid jul och blir vackra i en ljusstake eller till en bordsdukning. Likaså i våra kära julkransar, de dekoreras liksom adventsljusstaken främst i grönt och gör sig lika bra på ytterdörren som inne på väggen. Andra fina ting att julpynta hemmet med är rönnbärskvistar, kottar, den juliga misteln och torkade apelsinskivor. Glöm inte att vissa kryddor som rosmarin gör sig fint som pynt.

Julklappar som dekorationer

Låt julklapparna ligga framme i år. Slå in julens gåvor i enfärgade eller enkelt mönstrade presentpapper i dova färger, sätt fast en liten kvist av gran eller rosmarin och låt presenterna bli själva dekorationen.

Du kan även dekorera med andra saker som ger dig julkänsla. Textilier och mysig belysning gör att du får en mer ombonad känsla. Så lägg gosiga fårplädar och filtar i soffan, häng upp ljusslingor och ställ fram doftljus som luktar nybakade pepparkakor och kaneltäckt tomtegröt.

Youtube video preview

Följ med hem till våra kunder

Fastighetsmäklaren byggde hus för framtiden

Som tidigare mäklare kunde Fridah Gomér Pettersson se potentialen i ett hus med tidlös stil och rum för framtiden. När paret satte nycklarna i dörren stod de framför ett New England-inspirerat Myresjöhus.

Läs hela artikeln här

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus