Fem tips för en klimatsmart jul

Julen kan upplevas som stressig för många, pressen på att köpa de perfekta julklapparna och ha ett julbord med flera sorters sill gör att vi lätt glömmer bort det viktigaste – att njuta av tiden med våra nära och kära.

I jultider bör vi ta hand om varandra, men också vår planet. Det finns många sätt att minska på konsumtionen utan att tumma på den magiska julstämningen. Vi ger dig fem tips på hur du kan vara mer klimatsmart i jul.

1. Köp pepparkakor utan palmolja

Vad vore julen utan dessa kakor som är fyllda med gyllene smaker som kardemumma, kanel och ingefära? Men många tillverkare väljer att använda palmolja i sina recept som bidrar till att en stor del regnskog skövlas. Därför rekommenderar vi dig att välja pepparkakor utan palmolja. Gör du egen pepparkaksdeg så välj ett smör som enbart innehåller naturliga råvaror.

2. Välj mer vegetariskt på julbordet

Ha mindre kött på julbordet och fokusera mer på varor som är ekologiska och närodlade. Sill och anjovis går bra, medan lutfisken däremot är en mycket hotad fiskart. 

3. Köp en KRAV-märkt, närodlad gran

En plastgran håller i många år, men utsläppen från produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier gör den ändå till ett sämre miljöval. Köp istället en närodlad, KRAV-märkt gran och bidra till en grönare jul. Se till att granen tas om hand och sorteras rätt så gör den nytta även när julen är över.

4. Ge bort begagnade julklappar

I Sverige slår julhandeln försäljningsrekord varje år. Köphetsen påverkar vårt klimat men det finns en enkel lösning på problemet, nämligen att köpa begagnat och ge gamla prylar ett nytt liv. Fynda klimatsmarta julklappar hos någon biståndsorganisation som exempelvis Röda Korset, Erikshjälpen eller Myrorna så bidrar du även till en god sak. 

5. Ljus i 100 % stearin och ljusslingor med LED-lampor

Var både energismart och klimatsmart genom att välja rätt julbelysning till ditt hem. Till exempel så drar LED-lampor 27 gånger mindre el* än vanliga glödlampor. De flesta så kallade stearinljus och värmeljus innehåller i själva verket paraffin, som framställs av fossil olja och innehåller skadliga ämnen. 100% stearin däremot är ett bättre alternativ då det framställs av animaliska och vegetabiliska fetter. Kom bara ihåg att släcka ljusen efter dig!

* Fakta: Godel.se

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus

Välkommen att Kontakta Myresjöhus

Boka möte med en husexpert

Hur vill du att vi kontaktar dig?