Larm eller inte, det är frågan?

Funderar du på att installera ett larm i ditt hus? Ett larm kan vara ett skydd mot inbrott och en trygghet för dig och din familj. Läs mer om vad du ska tänka på innan du skaffar larm!

En erfaren tjuv berättade att han valde bostäder som såg tomma ut i välbärgade områden. Larm var inget hinder, eftersom det ändå alltid dröjde innan vakterna kom. Å andra sidan visar branschstatistik* att olarmade villor löper tre gånger så stor risk att drabbas av inbrott än larmade. Så vad är bäst? Kanske att välja det säkra före det osäkra.

Olika typer av larm

Något förenklat finns det två typer av larm, trådbundna och trådlösa. Det som skiljer dem åt är att trådbundet sammankopplas via kablar. Oavsett val kan du bygga ut systemet som du vill, till exempel med skalskydd (huset är larmat fast du kan röra dig inomhus), brandvarnare och rörelsedetektorer.

"Tänk på att larm ofta ger lägre försäkringspremie."

Friköpt eller abonnemang

Nu är det dags för nästa val, friköpt eller hyra. De friköpa varianterna kostar mer, men blir ofta ett billigare alternativ på sikt. Att hyra innebär en högre månadskostnad, dessutom äger du inte systemet och måste lämna tillbaka det om du flyttar. För båda alternativen tillkommer de löpande kostnaderna, till exempel att systemet är kopplat till en larmcentral (även om det ofta ingår i hyresalternativet). 

Fem tips från Råd & Rön

  • En larminstallatör måste ha polisintyg för att ha rätt att installera larm.
  • Kolla om företaget är certifierat av Svensk Brand- och Säkerhets- certifiering, SBSC.
  • Är företaget medlem i någon branschorganisation?
  • Vad kostar larmet och vad ingår?
  • Larm med kamera gör det enklare för polisen om ett inbrott redan har skett.

* Källa: Swelarm. 

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.