Funderar du på att installera ett larm i ditt hus? Ett larm kan vara ett skydd mot inbrott och en trygghet för dig och din familj. Läs mer om vad du ska tänka på innan du skaffar larm!
En erfaren tjuv berättade att han valde bostäder som såg tomma ut i välbärgade områden. Larm var inget hinder, eftersom det ändå alltid dröjde innan vakterna kom. Å andra sidan visar branschstatistik* att olarmade villor löper tre gånger så stor risk att drabbas av inbrott än larmade. Så vad är bäst? Kanske att välja det säkra före det osäkra.
Något förenklat finns det två typer av larm, trådbundna och trådlösa. Det som skiljer dem åt är att trådbundet sammankopplas via kablar. Oavsett val kan du bygga ut systemet som du vill, till exempel med skalskydd (huset är larmat fast du kan röra dig inomhus), brandvarnare och rörelsedetektorer.
"Tänk på att larm ofta ger lägre försäkringspremie."
Nu är det dags för nästa val, friköpt eller hyra. De friköpa varianterna kostar mer, men blir ofta ett billigare alternativ på sikt. Att hyra innebär en högre månadskostnad, dessutom äger du inte systemet och måste lämna tillbaka det om du flyttar. För båda alternativen tillkommer de löpande kostnaderna, till exempel att systemet är kopplat till en larmcentral (även om det ofta ingår i hyresalternativet).
* Källa: Swelarm.