”Det är otroligt roligt att bygga hus”

Att bygga hus kan kännas som ett stort åtagande. Det är många steg längs vägen och varje husbygge och tomtmark medför olika villkor. Därför har Bil & Bostad i Umeå tittat lite närmare på förutsättningarna för att bygga hus i umetrakten.

När man pratar om att bygga hus pratar man ofta om läget. Läget, läget, läget kan vara lika utmärkande som ett eko, och läget kan också vara viktigt av en mängd olika anledningar. Kanske vill man ha den rätta utsikten. Kanske vill man ha nära till jobbet, till butiken eller andra förnödenheter. Eller kanske vet man med sig att platsen där man bygger också påverkar vad man i slutändan får bygga där.

Detaljplanen för platsen som styr

Kort sagt finns det många saker att ta i beaktning när man ska bygga ett hus. För att göra en lång historia lite kortare, kan det även vara klokt att vända sig till någon som kan trakten.
– Det är många som vill bygga här, berättar Anna Hörnfeldt, säljare på Myresjöhus i Umeå. Idag finns det endast några enstaka strötomter, men inom kort kommer vi släppa ett flertal större områden för villabebyggelse i och runt Umeå. Just läget är viktigt för att det är det enda som man inte kan påverka. Man måste hitta ett hus som passar in, då det ofta är detaljplanen för platsen som styr.


Varje plats har i sin tur sina utmärkande drag. Finns det någonting specifikt som du tycker präglar just Umeå, som en plats för husbyggande?
– Det är en trevlig stad, där det händer mycket, vilket gör att många vill bygga och bo här. Det gäller både människor som flyttar hit utifrån, men även de som är hemvändare, de som en gång flyttat från Umeå, men som längtar hem igen.

Vad efterfrågas av kunder

Finns det några områden som är märkbart populära i dagsläget?Vad skulle du säga era kunder efterfrågar mest, vad verkar vara viktigast?
– Jag skulle säga att det är priset och husets utformning. De flesta frågorna handlar om vad man kan ändra. Att bygga ett hus innebär också en nära dialog med kunden och hos oss finns alla möjliga val. Om vi bygger tio hus av samma modell är det inget av dem som ser exakt lika ut. Planlösningen är det första man vill titta på, innan man åker ut och tittar på tomten. Här är det viktigt att först lyssna till kundernas behov och därefter komma med tips och råd, förklarar Anna Hörnfeldt.

– Det svåra är att man säljer en produkt som inte finns än, fortsätter hon. Kunden köper ju någonting som de inte kan se. Men nu har vi installerat VR-utrustning i Umeå, som gör att kunden kan se en simulerad version av huset, och få en riktigt bra känsla av utformningen.

Hållbarhetstänk

Det pratas ju annars mycket om klimatet och miljöpåverkan i dagens samhälle, hur skulle du säga att den diskussionen har påverkat er bransch?
– Det har helt klart kommit in ett hållbarhetstänk även i vår bransch, och det är någonting som jag vet att man jobbar mycket med i ledningen hos oss, men det är inte någonting som vi hör mycket om från kunderna.

Många branscher är också säsongsbundna på olika sätt. Hur säsongsbetonad skulle du säga att byggbranschen är – finns det några perioder som är mer hektiska än andra?
– Det finns egentligen ingen säsong som skiljer sig från den andra. Kanske är det ett litet uppsving under våren, då folk nog blir lite mer köpsugna. Men vi bygger året runt, vinter som sommar. Det är bara att anpassa bygget efter väderleken, menar Anna Hörnfeldt.
– Det är otroligt roligt att bygga hus, avrundar hon sedan. Det är en resa som alla borde få uppleva. Jag brukar skämtsamt säga att jag är husbranschens barnmorska, men det är så det ska kännas från kundens sida, att vi tar hand om dem. Den som kommer till oss ska märka att det är ett teamwork.

Artikeln är skriven av Jimmy Widerlund - Bilochbostad

 

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus

Ett kontrakt och fast pris

Det enklaste sättet att bygga hus är med vår totalentreprenad. Då skriver du ett enda kontrakt med oss, sedan sköter vi allt. Från markarbetet till överlämningen av nyckeln. Alternativet är delad entreprenad eller generalentreprenad, där du själv får ta betydligt större ansvar.

Läs mer

Hemma hos-reportage

"Vi fick väldigt mycket för pengarna hos Myresjöhus"

I november 2014 stod huset färdigt. Ett nybyggt Smart 178, i ett klassiskt villaområde som annars mest består av gamla hus. Följ med hem till familjen Illman som byggde ett Myresjöhus norr om Stockholm. 

Läs hela artikeln här