Skapa bra förvaring i hus med snedtak

Den här gången kikar vi in hos en familj som har lyckats skapa flexibel förvaring även på små utrymmen med låg takhöjd.

Många hus, både äldre och nybyggda, har rum med snedtak och det kan naturligtvis vara en extra utmaning både när det gäller möblering och möjligheten till förvaring. Elfas flexibla förvaringslösningar passar i alla rum och går att bygga optimalt för alla behov, även i rum med snedtak.Vi kikar in hos en familj som valt öppna förvaringslösningar från Elfa i sitt nybyggda 1,5 planshus.

FAMILJEN OM SITT VAL

Vi är väldigt nöjda med att vi tog oss tid att planera förvaringslösningarna innan vi faktiskt flyttade in i vårt nya hus. Med snedtak i alla sovrum grubblade vi länge på hur vi skulle få till praktisk förvaring. Erfarenhetsmässigt vet vi ju att tillfälliga lösningar fort blir permanenta och då blir det aldrig optimalt... Skrymmande standardgarderober med djupa hyllor, där kläder gömmer sig längst bak visste vi att vi inte ville ha. Vi letade efter mer överskådliga lösningar, där våra två små döttrar själva lätt kunde hitta det de letade efter och som gjorde det lätt för dem att lägga tillbaka sina saker.
Att förvaringen skulle vara flexibel och av bra kvalitet var också viktigt. Vi föll för Elfa och det har fungerat perfekt! Vi gillar verkligen den snygga finishen på hyllorna och de små smyckesbrickorna, där flickorna kan visa fram sina finaste saker, samtidigt som alla prylar får plats. De utdragbara backarna är så pass finmaskiga i mönstret att innehållet döljs, men gör det ändå lätt att hitta det man letar efter. I barnens rum är hyllor och klädstänger anpassade till deras längd och kommer kunna höjas upp i takt med att de växer och det blir enkelt att prova och välja kläder själva.

VILKA SPECIELLA UTMANINGAR HADE DE OLIKA RUMMEN?

Vi tycker att barnrummen har varit svårast. Där var det tidigare ett myller av kläder och leksaker utan något ordning och mycket har blivit både glömt och gömt. Rummen i vårt nya hus har både snedtak och många skrymslen och vrår och det var en svårt nöt att knäcka. Martes rum har dessutom ett skorstensrör som löper genom rummet, som vi var tvugna att möblera runt. Mycket att ta hänsyn till alltså.

I vårt sovrum hade vi flera utmaningar: snedtak, låga väggar och med dörren in i rummet placerad så att väggen för den naturliga placeringen av garderoben var väldigt grund. Därför valde vi en öppen förvaring även här och det är vi väldigt nöjda med. Det blev jättefint!

HUR HAR NI LÖST FÖRVARINGEN I TIDIGARE HEM?

Vi har haft både byråer och traditionella garderober, men också backstativ med trådbackar där det behövts.Sen naturligtvis massa askar och lådor. I ett 1,5 planshus blir mycket av detta inte helt optimalt, det blir liksom lite klumpigt i rummet.

HUR TYCKER DU ATT ELFA KLARADE ERA UTMANINGAR?

Det känns som att vi nu har investerat i långsiktiga lösningar! Allt kan byggas om och flyttas runt, eller rent av flyttas med allt eftersom våra behov eller vårt boende förändras. Det känns också väldigt bra att kunna anpassa förvaringen efter flickornas längd så att de själva kan få tag i vad de behöver.  Vi är mycket nöjda med att vi valde öppna förvaringslösningar. Nu känns det både viktigare och roligare att hålla ordning och jag har slutat fuskstäda genom att stuva in alla saker i skåp eller bakom dörrar.

UPPLEVER NI ATT VARDAGEN BLIR LÄTTARE MED EN BRA FÖRVARING?

Vi använder mindre tid att leta efter våra saker. Dessutom deltar barnen mer i att hålla ordning hemma, för de vet var sakerna ska vara och de kan själva plocka undan.

VAD ÄR DET BÄSTA MED ERA ELFA-LÖSNINGAR?

Jag måste säga att det bästa är att de är så fina, att de är stabila och rymmer en massa. Men också att de är flexibla och att vi kommer kunna ha nytta av dem för alltid.

HAR NI KOMPLETTERAT LÖSNINGARNA MED NÅGOT EFTER ATT NI KOMMIT PÅ PLATS I HUSET OCH I SÅ FALL MED VAD?

Ja, man blir såld på systemet... Vi har lagt till förvaringstavlor med boxar och krokar i alla sovrum. Där förvaras småsaker, som smycken och småleksaker. I vårt sovrum har vi lagt till fler korgar för sjalar, bälten osv. Vi flyttade också om lite bland backarna så att vi fick plats med fler. Suveränt! I tvättstugan har vi hängt en Elfa Door and Wall rack på dörren. Där har vi korgar och krokar till tvättmedel, rengöringsmedel, tvättbollar och annat som annars gärna blir stående uppe på tvättmaskinen.

TIPS FRÅN ELFAS FÖRVARINGSEXPERT

Börja med att rensa bland dina saker och se vad det faktiskt är du behöver förvara. Behöver du många backar eller hyllor? Hur stor andel av dina kläder behöver hängas eller vikas? Planera och rita sen upp din förvaring i detalj. Tänk på vad du behöver förvara och anpassa funktionerna till det. Välj en flexibel lösning så att du kan anpassa dem till ditt hem och så att du kan komplettera med nya funktioner efterhand. Det som kan tyckas vara en enkel utväg från början, med standardlösningar, blir i längden enbart frustrerande, med mycket yta som inte utnyttjas effektivt.

Be gärna om hjälp hos en återförsäljare. Det finns butiker som erbjuder hjälp att mäta upp rummet och rita upp en förvaringslösning tillsammans med dig. Det absolut enklaste och mest flexibla Elfa-systemet är  hängsystemet: allt som skruvas fast i väggen är en bärlist, som resten av förvaringen hänger på. Men det finns också lösningar som kan ställas på golvet. Möjligheterna är oändliga och bra förvaringslösningar kommer du ha nytta av varje dag – livet ut.

MER INSPIRATION?

Det bästa sättet att bli inspirerad är naturligtvis att se hur andra löst sina förvaringsbehov. Titta gärna in på sajter som Pinterest, houzz.se och styleroom.se. Smarta tips på just Elfa-förvaring kan du få på inspirationssidan på elfa.com (http://inspiration.elfa.com/se/)  eller på Elfas intagramkonto www.instagram.se/elfa_international.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Ett hem för Livet är Myresjöhus blogg som ska vara en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?