Stilren symmetri när new england möter ekängen

Cirka sju kilometer utanför Linköping finner vi samhället Ekängen. Här står det ståtliga New-Englandhuset placerat, där Niklas och Linn bor tillsammans med sina tre barn.

Innan husbygget bodde Niklas och Linn i en hyreslägenhet på tre rum och kök, men när de väntade sitt tredje barn bestämde de sig för att bygga ett nytt hus på den befintliga tomten som de hade köpt något år tidigare.

Vid köpet var tomten belägen i ett sommarstugeområde - men snart var de flesta tomterna runt om sålda för nya permanentbostäder. Tomten är högt placerad i förhållande till granntomterna på sidorna och baksidan av huset, vilket har gjort att de har jämnat ut tomten med hjälp av stödmurar på tre sidor.

Det enda som de själva förberedde gällande tomten före byggstart var i princip hur huset skulle placeras och även var deras framtida pool skulle ligga.

-Dessa saker planerades så att kvällssolen skulle kunna nyttjas på bästa sätt samt att marken även skulle vara så förberedd den kunde då poolbygget skulle starta, berättar Niklas.

Tydlig vision om husets stil

I uppstartsfasen beställde Niklas och Linn hem flera huskataloger från olika leverantörer, de sökte inspiration från nätet och försökte även bilda sig en uppfattning om vilket hus som skulle bli bäst på tomten de hade att tillgå.

-Linn har alltid inspirerats av den amerikanska stilen, både interiör och exteriört. Myresjöhus hade samtidigt precis släppt sin Ocean Living-serie där modellen Cobb Bay ingick - och hustypen motsvarade stora delar av våra önskemål.

Niklas och Linn fick därför en snabb bild av vilket hus de ville ha.

-När vi såg Cobb bay insåg vi ganska snabbt att det var just det huset vi ville bygga. Det som kanske var lite svårt var att eftersom vi var först med att bygga hustypen, så kunde vi inte åka ut på någon visning för att verkligen garantera att våra tankar överensstämde med verkligheten. 

Men de fortsatte på magkänslan och fick samtidigt en bra kontakt med Gert på Myresjöhus, något som gjorde att de kände sig trygga i de fortsatta valen.

Med tre småbarn var det svårt för dem att vara med hela tiden under byggets gång, så att anlita en husleverantör de hade tillit till var mycket viktigt.

-Det var väldigt tryggt att ha en professionell aktör som Myresjöhus som verkligen tog ansvar för sin entreprenad.

Öppet till nock och förstärkt bjälklag

Även om grunden för villan är Cobb Bay så har vissa ändringar gjorts. Främst materialval, men även exteriört där de exempelvis har valt en större terrass på baksidan och ett kopplat dubbelgarage. De förändringar de ville göra med ursprungsmodellen var sådant som växte fram efter att de valt hustypen. 

Balkongen kändes lite för grund för att få plats med de möbler de hade tänkt ha där, vilket breddades. De öppnade även upp övervåningen upp till nock för att få mer rymd i huset. 

-Vi ändrade också till ett slätt gipstak. Vi hade gått runt i andras hus där vanligt takgips hade använts, och vi kände att det aldrig riktigt har fallit oss i smaken. Ytan i hela hallen lades med klinker, eftersom vi förstod hur blött det skulle kunna bli med tre småbarn vintertid. 

De har bland annat också satt in extra skivmaterial i väggarna för infästning och ljud, något som kändes viktigt redan från start. Niklas betonar även att det inte går att lägga nog med krut på bjälklaget. 

-Vi gjorde tillval i bjälklaget men det var ändå inte tillräckligt för att förhindra stegljudet som vi önskade.

Matchande poolhus

De tipsar vidare om att man vid tankar om husbygge ska beställa så mycket material från leverantörer som möjligt.

-Det ger mycket inspiration och man kan försöka ta godbitarna från flera olika hustyper. Stressa sedan inte i valen och lägg inte för lite vikt på förvaringsytor. Vi byggde delvis det kopplade garaget på 55 kvadratmeter som verkligen har fått fungera som förvaringsyta till många saker. 

För byggprocessen valde de att bygga nyckelfärdigt och med totalentrprenad, vilket fungerade riktigt bra. Byggprocessen startade initialt i slutet av 2013 när de skrev kontrakt med Myresjöhus. Beräknad slutbesiktning skedde i slutet av november 2014. Under hela byggets gång har de haft turen att inte stöta på några direkta problem eller utmaningar.

-Husbygget följde den utsatta tidplanen och i klarade oss från "aha-upplevelser". 

Under 2019 färdigställdes även poolområde och poolhus på tomten. Poolhuset är byggt för att efterlikna huvudbyggnaden i största grad och är fullisolerad, har golvvärme och installerade spottar i taket.

-Tanken om pool har funnits sedan husbyggnationen, men den blev av först nu. Platsen för poolen har alltid varit given för att få ut maximalt antal soltimmar och lång kvällssol har stått i fokus. 

Stort fokus på ljusinsläpp

Huset är byggt utefter stilen New England, där mycket av de exteriöra bygger på symmetri och vid första anblick möts man av en pampig entré med inbjudande veranda. Första våningsplanet har en takhöjd invändigt på 2,7 meter vilket skapar mer rymd än standardhöjden som ligger på 2,50 meter. Ett stort ljusinsläpp var något de verkligen var ute efter. 

-Höjningen innebär att fönster och partier också blivit 20 cm högre, vilket genererar ett större ljusinsläpp. Sen har köket byggts med en extra skåpsrad i ovankant, vilket vi har haft stor nytta av. Övervåningen har öppnats upp till nock i allrumsdelen för att ge en större rymd. 

På nedre våningsplanet har de ett kombinerat kök och vardagsrum som vetter mot baksidan av tomten. Utrymmet har tre större glaspartier och pardörrar som ger ett härligt ljusinsläpp tillsammans med de två större fönstren som sitter placerade på rummets kortsida. På detta våningsplan har de även ett sovrum, en WC, ett större förråd och tvättstuga. Huset är sammanskopplat från tvättstugan ut mot dubbelgaraget.

På våning två har de ett allrum i mittdelen av huset. Här finns även tre sovrum varav ett är något större med en stor tillhörande walk-in-closet. Även större badrum är placerat häruppe. 

-Vi tänkte att vårt sovrum samt de två minsta barnens sovrum skulle få vara på övervåningen. Där skulle även allrummet kunna fungera som en samlingsplats när barnen har sina kompisar på besök. Nedervåningen har alltid fått vara en plats för umgänge och lugn. 

Ljusa färgval och öppna ytor

Huset är byggt med trästomme och liggande panel för att ge den "New England"-känsla som de var ute efter. Invändigt är huset byggt med extra skivmaterial i väggar och isolering i bjälklag, detta för att motverka stegljuden samt underlätta infästningar. Taken är genomgående släta vita gipstak.

Överlag har valen gällande inredning, material och färg varit rätt självklara, något som har underlättats av att Linn alltid har haft en känsla för vad som fungerar färg- och kombinationsmässigt. 

-Färgvalen är genomgående ljus där samtliga sovrum har fått en fondvägg i en enkelfärgad kulör. Hallen har fått en svartvit randig tapet för att på något sätt bryta från de övriga målade väggarna i huset. Färgerna i huset har istället skapats med inredning och tavlor.

En speciell plats i huset de uppskattar mycket är den stora öppna ytan på första våningen, där köket och vardsgrummet går ihop. Här samlas familjen ofta för att umgås.

-Vi bestämde tidigt att vi inte skulle ha någon teve på undervåningen och det har verkligen varit ett jättebra val. 

-Våra gäster känner också att den stora entrén på framsidan verkligen är inbjudande.

HUSFAKTA

Här bor: Niklas 36 år, Linn 35 år, Julia 14 år, Selma 7 år och Vera 5 år.
Var: Ekängen utanför Linköping.
Boarea: Huset är på 156 m², garaget drygt 50 m² och poolhuset på 15 m².
Antal rum: 4 sovrum.
Tomtarea: 1141 m²
Byggår: 2014
Modell: Cobb Bay
Instagramkonto: @villa_cobbbay

Reportaget kommer från Vårt Nya Hus nr 5 2019

Dela detta

Allting börjar med en katalog

Beställ katalog från Myresjöhus