Ta hand om trädgården i höst

Snart sjunker de varma plusgraderna och kanske tänker du att tiden du tillbringat i trädgården går mot sitt slut. Inte än! Nu är det hög tid att ta hand om din höstträdgård och planera inför kommande vinter och vår.

Städa upp, rensa och klipp

Se till att plocka in redskap så att de inte ligger ute och rostar, ställ in trädgårdsmöbler, prydnadssaker, krukor, blommor och växter som inte tål frosten som kommer att komma. Beskär träd och buskar och rensa bort ogräs och växter som haft sjukdomar. När löven faller över trädgården gäller det att rensa rätt. Du vill inte ha dem på gräsmattan där de ruttnar och möglar men på rabatterna eller under häcken kan de rent av göra nytta.

Planera och plantera

Hösten är den perfekta tiden för att börja planera inför nästa trädgårdssäsong. Under sommaren har du kunnat se trädgården i full blom och vet om du behöver flytta något, plantera nya växter eller kanske laga gräsmattan. Att flytta träd och växter kan vara komplicerat, be om råd i en trädgårdsbutik. Nya växter kan planteras under hösten för att sedan få blomma ut under våren och nu är de inte lika dyra att köpa. Passa även på att föröka växterna, dela på dem och sprid ut dem. Kom ihåg att skydda dina växter så att de klarar sig under kalla vinternätter.

Gör trädgården redo för vintern

Din trädgård behöver inte bli tråkig bara för att värmen och den naturliga sommargrönskan försvinner. Blanda olika typer av träd och buskar i din trädgård så att den känns levande även under vinterhalvåret.  Ersätt de dekorativa sommarblommorna på farstutrappan mot säsongens växter och frukter som ljung, pumpor och vinteräpplen.

När mörkret gör sig allt mer påtagligt är det också dags att tänka på belysningen så att du kan fortsätta att njuta av din trädgård. Var inte rädd för att sätta upp ”julbelysningen”, låt träd och buskar lysas upp av ljusslingor. Lyktor ger ett mysigt och ombonat uttryck framför entrédörren såväl som på altanen eller ute i trädgården och lampor kan fortsätta att lysa upp en eventuell gång.

Ett oväntat drömhem

Följ med hem till Sarah Stråth

I flera delar får vi följa med vår Myresjöhusambassadör Sarah Stråth på en rundtur i familjens Smart 168 och ta del av tankar kring ljusinsläpp, tips för vardagsrummet och möjligheterna i köket.

Kliv in i Sarahs Myresjöhus