Vilken värmelösning är rätt för ditt Myresjöhus?

Vill du veta mer om vad som skiljer olika värmeläsningar åt – och vilken som är rätt för ditt hus? Richard Carlholmer från NIBE Energy Systems har svarat på flera vanliga frågor.

Beroende på storleken på huset du ska bygga finns det olika värmelösningar att överväga. Myresjöhus VVV-leverantör (värme, vatten och ventilation) är NIBE Energy Systems. Richard Carlholmer är Key Account Manager på NIBE, och han vägleder dig här genom beslutsprocessen och berättar mer om vad du bör välja för värmelösning till just ditt Myresjöhus.

– Det finns tre parametrar att ta hänsyn till vid val av värmeanläggning, säger Richard. Den första är att anläggningen måste uppfylla BBR, det vill säga Boverkets byggregler. Det andra är investeringen – hur mycket får man egentligen lägga på sin värmeanläggning? Och den tredje är elräkningen. Hur positivt påverkas elräkningen av investeringen som man gör?

Du kommer att berätta mer om den lösning som du tror passar de allra flesta Myresjöhus-ägare. Vad är det som utmärker ett sådant hus? 

– Det är storleken. Den lösning som jag kommer att presentera är egentligen gällande för alla Myresjöhus som är upp till cirka 200 m² stora. Då finns det nämligen egentligen bara en lösning som är värd sin investering och som får ner energikostnaderna rejält – och det är vår frånluftsvärmepump NIBE F750. Frånluftsvärmepumpen klarar BBR:en och är varvtalsreglerad, vilket betyder att den anpassar sig efter husets behov.

Kan du ge ett exempel på hur energikostnaden kan se ut för ett Myresjöhus med värmeanläggningen NIBE F750?

– Om vi tar Myresjöhus Level One-hus Smart 126 som exempel, som ju är 126 m2 stort, får du en energiförbrukning på ca 5 040 kWh årligen, vilket ger ca 420 kWh per månad. Om du vill få en uppdaterad bild av dagens elpriser kan du alltid kolla på Energimarknadsinspektionens Elpriskollen.se

Skulle du rekomendera bergvärme för ett Myresjöhus under 200 m²?

– Nej, det skulle jag inte. Man får ge 60–80 000 kronor extra för en bergvärmepumpsanläggning, för en 1000–2000 kWh lägre årlig elräkning. Det är en dyr merinvestering för den här typen av hus. Enda tillfället då jag skulle rekommendera bergvärme som värmelösning till ett hus på under 200 m² är ifall man har planerat att bygga en sommarpool och/eller ett uppvärmt garage. Poolen och sidobyggnaderna drivs vanligen av samma apparat som huset, och då klarar inte riktigt frånluftsvärmepumpen av att uppfylla BBR:en, eller för den delen att värma poolen.

Erbjuder ni någon mer lösning som kan få ner elräkningen ytterligare hos våra kunder, utöver erfrånluftsvärmepump?

– Det gör vi, och det är ett mycket miljövänligt och prisvärt alternativ som ganska nyligen har slagit igenom på den svenska marknaden. Och det är våra solcellspaket. Som blivande husägare tycker jag absolut att man ska ställa sig frågan om man vill välja till detta då det är ett utmärkt komplement till frånluftsvärmepumpen.

Hur mycket kan ert solcellspaket påverka energiåtgången om man kombinerar det med NIBE F750?

– Det finns faktiskt möjlighet att i princip halvera eller rent av neutralisera energiåtgången i sitt hus genom detta enkla val. Med solcellspaketet laddar man ner mellan 3000 kWh–6000 kWh årligen. Och det är en produkt som i princip har en garanterad hållbarhet på 25–35 år.

Då frågar man sig förstås också vad en sådan investering kostar?

– När man väljer till denna lösning till sitt Myresjöhus så får man paketet med 3,65 kW för cirka 75 000 kronor, installerat, momsat och klart. Och sedan 1 januari 2021 får du även ett grönt avdrag på 15 % när du köper solceller, som dras direkt på fakturan från Nibe. Precis som vid RUT och ROT. Det betyder att man för cirka 49 000 kronor får en produkt som sitter lika länge som tegelpannorna och som halverar VVV-kostnaderna. Det är en mycket prisvärd investering.

Hur många tror du väljer solceller enbart för att det är ekonomisk fördelaktigt?

– Det är inte länge som det har lönat sig att installera solceller i Sverige – men nu gör det, och det är därför en mycket bra anledning att investera i det. Många gör det förstås också för att det är miljövänligt, och för att det ger en bra magkänsla.

Kan du sammanfatta din guide med några få ord?

– Har du ett Myresjöhus på upp till 200 m² (och inte har tänkt bygga till pool eller uppvärmd sidobyggnad), så är det vår frånluftsvärmepump NIBE F750 du ska välja, gärna i kombination med vårt miljövänliga och prisvärda solcellspaket.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.