• Badrum
  • Trender

Framtidens badrum – en dröm för miljömedvetna

Badrummen har öppnats upp, blivit inbjudande och välkomnande. Från att ha varit det privata dit ingen utanför den innersta familjekretsen släpptes in är det nu något alla vill visa upp.

Inredning, designdetaljer, smarta funktioner, belysning och materialval kännetecknar de nya badrummen. För att få veta om våra badrum har vi tagit en pratstund med Vedums marknadschef Marianne Färlin för att ta reda på vad som har hänt med de svenska badrummen, men kanske ännu mer spännande – vad är på gång?

Badrummet har gått från det funktionella till att bli ett rum för välbefinnande och avkoppling (hemma-spa-trenden). Ytorna blir allt mer generösa och inreds med möbelkänsla. Människor vill ha produkter de kan använda och trivas med länge. Något de är stolta över att kunna visa upp. Det är en trend som vi tidigare sett i köken och som nu på allvar smittat av sig till badrummen.

– Hållbar design är kärnan i vår produktutveckling. När vi skapar nya badrum tänker vi det personliga badrummet, genom form, funktion och hållbarhet. Oavsett vilken stil som speglas är det viktigt att rummets karaktär utnyttjas, att det känns både trendigt och samtida, med smart förvaring och genomtänkta detaljer.

Välj din personliga stil

När det gäller material är det flera parallella stilar som råder, det räcker att slå upp vilket inredningsmagasin som helst för att få det bekräftat. Marianne menar att det gör det ännu viktigare att våga välja sin egen personliga stil. En målad lucka i valfri kulör, trä för en levande och varm känsla eller något annat material som passar just din personliga stil bäst är en bra början.

Modernt eller klassiskt

Färgskalan går nu mer mot det diskreta med matta pasteller som kombineras med en gråskala. Det är fortsatt populärt med metall som material i detaljer och tillbehör, som till exempel mässing. Den klassiskt lantliga stilen verkar ha ett evigt liv och passar fint i en miljö med ombonad känsla där de klassiska detaljerna får framträda.

Naturtrenden behåller också sitt grepp och är en stor inspirationskälla för den blonda skandinaviska stilen.

Lika viktigt som stil, design och känsla är sådant som du inte märker vid första anblicken; smarta inredningslösningar, genomtänkta funktioner som fungerar praktiskt för de behov som just du har. Att mixa öppen och dold förvaring gör att du kan välja hur du vill förvara dina saker.

Anpassa drömmarna efter verkligheten

Men hur väljer du badrum när det finns så oändligt många modeller och stilar på marknaden? Marianne, som har lång erfarenhet av badrum, tycker att det är en både rolig och faktiskt ganska enkel process.

– Samla inspiration, ta del av hur andra har gjort och vilka möjligheter som finns. Låt planeringsfasen ta tid. Tänk igenom hur ni lever idag, men också hur behoven kommer att ändras de närmaste åren. Välj genomtänkta funktioner, hållbara material och våga vara personlig. Våtrum är omgärdat av krav och bestämmelser, anlita därför alltid professionell hjälp. 

Mariannes eget drömbadrum speglar säkert många konsumenters drömmar.

– Jag vill ha generösa ytor, där jag har gott om förvaring – öppen och dold, en smakfull färgsättning som ger harmoni, gärna dagsljus, samt snygga produkter som jag kan lita på och som överensstämmer med mina värderingar om miljö.

Framtidens badrum

När hon får frågan om vad som blir viktigt i framtidens badrum funderar hon en kort stund.

– Det här är frågor vi pratar om varje dag på Vedum. Generellt tror jag att vi får se en ökad miljömedvetenhet, utan att ge avkall på funktion och tekniska lösningar. De intelligenta produkterna blir fler. Naturen kommer in allt mer, både genom äkta materialval och genom material som liknar trä. Det skapar en lugn och skön atmosfär. Allt fler kommer att våga kulörer – färgkoordinerade lösningar. Att tänka hållbarhet i både design och kvalitet blir en självklarhet. 

Niclas Johansson Säljare, Myresjöhus

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.