Familjens hus brann ner – Stocksund blev deras nya hem

Familjen Karlsson som består av Anna, Boris och deras två barn förlorade sitt hem – en gammal mangårdsbyggnad i Moshult- i en brand förra året. Alla i familjen klarade sig men många minnen försvann i lågorna.

En fredag i mitten av april fick Anna ett chockerande samtal på jobbet, deras hus stod i brand.

-När vi kom fram till huset var det helt övertänt, berättar Anna. Ingenting från gården gick att rädda. Vilket gjorde oss otroligt ledsna då vi sparat mycket gammalt arvegods såsom möbler, tavlor och gamla dokument från slutet av 1600-talet. Alla minnen gick förlorade, fortsätter Anna.

Mitt i allt kaos förstod familjen att desto fortare de fann ett nytt hus att bygga som påminde om det gamla, skulle de ha ett hem igen. Även om det kändes väldigt tufft.

-Vi tittade runt bland olika husleverantörer men vårt försäkringsbolag rekommenderade då Myresjöhus och deras systerbolag SmålandsVillan, så vi besökte deras kontor i Kalmar bara några veckor efter branden, berättar Anna.

Fotograf: Robin Berglund 

Ett hus som passar in i gårdsmiljö

Familjen ville ha ett hus som kunde efterlikna deras gård och som passade in i den lantliga omgivningen.

-Vi förstod att hos Myresjöhus kunde vi anpassa ett hus efter våra önskemål. Först var vi inne på att bygga ett hus i New England- stil men vi blev väldigt inspirerade av planlösningen i Stocksund. Inte minst av att den husmodellen hämtade delar från gamla prästgårdar med detaljer från slutet av 1700-talet, säger Anna.

En månad efter branden bestämde sig familjen för att bygga ett Stocksund. I juni 2017 var dem klara med alla val och i december var grunden färdig. 

-I januari 2018 började arbetet med huset och i juni flyttade vi in, så allt gick väldigt snabbt. Under hela byggtiden fick vi möjligheten att bo i en villavagn på gården vilket vi är väldigt tacksamma för, säger Anna. Vi är väldigt glada över att Myresjöhus gjorde allt för att skynda på processen med vårt husbygge och dem fick många samtal från oss under byggtiden. De fanns till hands när vi behövde dem, fortsätter hon.

Känslan av att fytta in i ett nytt hem

Ofta väljer familjer själva att bygga nytt hus för att byta bort sitt gamla boende. I detta fall hade familjen Karlsson inget val och det kunde bli en jobbig upplevelse att flytta in i ett nytt hem.

-Vi trivs väldigt bra i vårt nya hus, först kändes det märkligt men nu har vi bott in oss och allt har blivit mycket bättre än vad vi trodde från start. Släktingar har även skrapat ihop lite mindre saker de fått från den tidigare gården som fått flytta in i det nya huset, berättar Anna. Nästa projekt är att bygga till ett uterum, inreda vårt bibliotek och göra iordning vår gårdsbutik där jag ska sälja mina lammskinn, berättar Anna.

Fotograf: Robin Berglund 

Stocksund är ett 2-planshus med en boarea på 211 m².  Arkitekten Aleksandra Ohlson hämtade inspirationen från äldre prästgårdar och länsmansgårdar när hon designade huset.

-Vi valde verkligen rätt hus för vår gård, allt passar in så bra, både exteriört, interiört och inredningsmässigt, säger Anna. Under hela byggtiden har jag fotat och dokumenterat allt på min instagram och Facebook-sida som heter Lammgården i Moshult.

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus

Beställ vår nya katalog

Allting börjar med en katalog

"Katalogen är den yttersta inspirationskällan för många av våra kunder"

Det säger Aleksanda Ohlson, chefsarkitekt på Myresjöhus. Hon har ritat flera av husen i Myresjöhus nya katalog. Beställ den nu och ta första steget i din husresa. 

Beställ katalog här

Testa att göra en huskalkyl

Myresjöhus i samarbete med Nordea

Ett bättre bolån

Normalt får ditt bolån inte vara högre än 85 procent av husets värde, men genom vårt samarbete med Nordea har du möjlighet att låna upp till 90 procent. Dessutom får du som bygger med oss riktigt bra räntevillkor.

Läs mer om finansiering