Hemma hos familjen Illman

I november 2014 stod huset färdigt. Ett nybyggt Smart 178, i ett klassiskt villaområde som annars mestadels består av gamla hus. Följ med hem till Paulina Illman och inspireras av hennes tankar kring smarta planlösningar och tidlös inredning.

Paulina Illman bor med sina två barn i Österskär norr om Stockholm. Det var här som en tidigare fruktträdgård styckades 
av och gav plats för det som skulle bli Paulinas hus.
– När jag hittat tomten var nästa steg att bestämma vem som skulle bygga huset. Min bank var väldigt tydlig med att jag skulle välja någon av de större hustillverkarna. De hade dåliga erfarenheter av mindre leverantörer eftersom de ofta är känsligare rent ekonomiskt. Det innebär en trygghet att välja en stabil leverantör helt enkelt.

Priset var viktigt

Den första husleverantören Paulina vände sig till ringde inte tillbaka. Men hos Myresjöhus fick hon direkt kontakt med en säljare hon kände förtroende för. Tomten var plan och satte inga egentliga begränsningar för vilken typ av hus hon kunde bygga. Däremot hade Paulina egna önskemål om hur entrén skulle ligga mot gatan och hur altanen skulle vara placerad för att dra nytta av solen. Och så var prisläget viktigt.
– Level One-husen har ett lägre grundpris och en lite enklare standard som jag sedan gjorde tillval utifrån. Jag tycker att jag fick väldigt mycket för pengarna. Kombinationen av ett tillgängligt och trevligt bemötande tillsammans med ett hus som passade tomten och min plånbok gjorde att jag valde Myresjöhus.

Paulina ville göra vissa förändringar i husets exteriör och planlösning. Något som hon upplevde som en väldigt smidig process.
– Den största förändringen utvändigt är att jag har bytt ut entrén. Den är istället från ett Stångsskär, som finns i Myresjöhus ordinarie husserie. Jag har också ökat takhöjden och storleken på flera av fönstren, exempelvis köksfönstret ovanför diskhon, för att få in mer ljus i huset.

Plats för konst

När det gäller planlösningen ville Paulina skapa ett ljust och luftigt hem – men samtidigt behålla många av väggarna för att kunna hänga konst. I materialvalen har tidlöst och klassiskt varit temat.
– I längden lönar det sig. Jag vill inte att det ska synas på materialvalen om huset 
är byggt 2005, 2015 eller 2025. Jag gillar det som inte hör hemma i någon särskild trend och väljer istället att variera mig med textilier och sådant som är enkelt att byta ut med tiden.

Hellre ljusinsläpp än kakel

Ljus är något som Paulina återkommer till ofta. Hon menar att när man bor i ett land som Sverige är stort ljusinsläpp och bra belysning viktigt och att det är bättre att spara in på andra material, exempelvis kakel.
– Något jag tycker är fånigt med många nybyggda hus är de låga, smala fönstren man ofta ser. Jag begriper mig inte på
 dem så de har jag tagit bort helt och bytt till stora fönster. In med ljuset! Dessutom ser du hela trädgården. Det har verkligen lyft köket. Och satsa på skåp upp till taket, så slipper du torka damm och får mer yta till förvaring.

– Jag gillar att laga mat. Köket är det mest påkostade i huset. Bra vitvaror och belysning, extra tjocka bänkskivor och ett skafferi under trappan där jag valt bort golvvärmen så det blir svalt. Som ett litet franskt bistroskafferi. Köksön har eluttag så att barnen kan sitta med sina datorer och göra läxor. Och det är såklart också bra för mixern och matberedaren, säger Paulina Illman.

Fortsätt din husresa

Inspireras till ditt drömhem

Läs våra övriga artiklar som är fyllda med inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Här hittar du alla inlägg

Vi ser fram emot att höra från dig!

Kontakta oss

Hur vill du att vi kontaktar dig?

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.