"En bro på övervåningen för att göra något annorlunda"

Familjen Bäck/Blomstedt som består av Elin och hennes sambo flyttade in i deras hus i Utlunda, Norrtälje år 2017. Paret ville ha ett hus med stort ljusinsläpp och öppna ytor – då föll valet på husmodellen Kärngården.

Som förstagångsbyggare är det svårt att veta vad det innebär att bygga hus, hur processen går till och vad det kostar.

-Innan valet föll på Myresjöhus kollade vi igenom flera olika husleverantörer. Men så fann vi Kärngården som hade det vi letade efter. Med sin öppna planlösning, ljusinsläppet och takhöjden fastnade vi direkt för husmodellen, berättar Elin.

Paret hade under en längre period letat efter ett större hus att köpa, men det var svårt att hitta ett som hade allt de letade efter - utan att behöva renovera.

-Vi tog beslutet att bygga nytt och visste direkt att vi ville bygga hus med en husleverantör som erbjöd totalentreprenad, då vi är förstagångsbyggare hade vi ingen aning om vad det skulle innebära och kände att totalentreprenad skulle vara en trygghet för oss, säger Elin.

En annorlunda planlösning

1,5 år efter beslutet flyttade paret in i sitt nybyggda Kärngården som passade perfekt på den öppna tomten. En av fördelarna med Myresjöhus är möjligheten att rita om planlösningar efter sina egna önskemål.

-Vi ville få en öppen entré och valde därför att ta bort ett allrum på övervåningen för att få öppet upp till nock. Istället la vi till en bro på övervåningen för att göra det lite mer annorlunda och unikt, säger Elin. Vi flyttade även på en vägg för att få ett större sovrum.

I ett husbygge är det många steg, allt från att hitta den perfekta tomten till att hålla reda på alla kostnader. Innan ett husbygge startar gör säljaren en kalkyl som visar vilka kostnader du kommer att få när du flyttat in i ditt nya hus. Det gäller dels den sammanlagda kostnaden för produktionen men också vilka driftskostnader, exempelvis uppvärmning, som tillkommer varje månad. 

- Den största utmaningen för oss var att hålla koll på alla kostnader. Det var mycket vi inte att hade tänkt på som tillkom, berättar Elin. Sen är det även svårt att föreställa sig hur allt kommer att se ut när det är klart. Hur färgerna passar ihop eller hur inredningsvalen blir tillsammans. Det var svårt men otroligt roligt, fortsätter hon.

-Det var så roligt att få skapa något som är ens eget. Där ingen har bott tidigare och där vi gjort alla val, säger Elin. Vi trivs så bra och det känns verkligen som hemma, avslutar hon.

Elins tips till andra:

  • Kolla på många olika husmodeller för att få en känsla för vad just du letar efter.
  • Gå på visningar och besök nybyggda hus.
  • När du hittat ett hus du gillar, leta inspiration hos andra som byggt just det huset.

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus

Anpassa ditt hus

Från katalog till drömhus

Anna Lantz Niklasson är arkitekt på Myresjöhus. Det innebär att hon ritar flera av de hus som hamnar i företagets huskatalog, men också att hon hjälper kunder att anpassa dem så att de passar deras liv. 

Läs mer om att anpassa ditt hus

Hela utbudet för ditt hus

Inredning och teknik från kända leverantörer

Så hög är standarden i ett Myresjöhus

I vårt standardsortiment hittar du noga utvalda produkter från några av landets bästa leverantörer. Dessutom finns en uppsjö av tillval för dig som vill anpassa ditt hem.

Upptäck standarden i ett Myresjöhus

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.