Modernt och svartvitt i ett funktionellt hus

För Åsa och Magnus Nyberg kändes det självklart att flytta till ett helt nytt hus när de fått barn. Båda trivs med en stilren och funktionell stil och enades snabbt om ett enplanshus med en planlösning som både var praktisk och funktionell.

Åsa och Magnus Nyberg hade fått barn 2010 och bestämde sig då för att flytta till ett eget hus i Umeå. De kontaktade Myresjöhus och fick kontakt med säljaren Anna Hörnfeldt som presenterade många förslag och idéer. Paret föll ganska snabbt för husmodellen Torekov, en stilren och modern enplansvilla. Efter ett samtal med banken kring finansiering började de leta tomt.

Efter en tids letande fann familjen Nyberg en tomt i Umedalen, tio minuters bilresa från centrala Umeå. Här byggdes flera nya villor och familjen fick erbjudande om att köpa en av de sista 4 lediga tomterna i området.

- Eftersom både husmodellen och tomten kändes helt rätt så bestämde vi oss direkt för att slå till. När vi väl bestämt oss och skrivit kontrakt med Myresjöhus i december 2012 tog det bara ett år innan huset stod klart. Vi flyttade in strax innan jul 2013. Byggperioden var intensiv, inte minst eftersom vi stod inför många val och beslut kring hur vi ville att vårt nya hus skulle utformas vad gäller materialval, olika tillval och liknande, säger Åsa.

Bekvämt med nyckelfärdigt hus

Familjen gjorde flera tillval för att huset skulle bli precis så som de önskade. De valde bland annat att lägga in svarta trägolv i alla rum. I köket valde de svart kyl och frys och i allrummet valde de till en extra balkongdörr och ett extra fönster i innerväggen mellan vardagsrum och allrum.

- Det kändes underbart att köpa ett helt nyckelfärdigt hus. Jag kan verkligen rekommendera andra som funderar på att bygga ett eget hus att välja så komplett och nyckelfärdiga lösningar som möjligt. När det gäller tvättstugan valde vi exempelvis att göra den klar själva, men ta er inte vatten över huvudet genom att ta på er alltför mycket arbete med huset. Tänk på att ni kommer att ha mycket att fixa med ändå, med tomten och med att inreda huset, säger Åsa Nyberg.

Byggde en stor altan

Sedan de flyttade in för fyra år sedan har Åsa och Magnus hunnit fixa en hel del på tomten, som är drygt 800 kvadratmeter.

- Vi är inte direkt några utpräglade trädgårdsmänniskor, så vi valde istället att att bygga en stor altan på 120 kvadratmeter. Där vistas vi i princip dygnet runt under sommarhalvåret. Vi har även valt att plantera en Tujahäck runt hela tomten, den både skärmar av och lyser upp eftersom den är vintergrön. Vi har anlagt en köksträdgård och lagt marksten på gårdsplan och en del i trädgården. Nästa års projekt blir att få fart på det lilla växtskåp som vi har på tomten, där tänkte vi bland annat odla tomater, säger Åsa Nyberg.

Hon är inredningsintresserad och lägger mycket fritid och pengar på huset. Basen i inredningen är svart, grått och vitt, men Åsa kryddar gärna med leopard- eller sebramönstrade föremål eller tyger. Hon vill inte ha för mycket färg, men blandar gärna många olika inredningsstilar.

Nu när ni ser tillbaka på husbygget idag - är det då någonting ni hade gjort annorlunda?
- Vi är nöjda med det mesta men om vi skulle få möjlighet att bygga ett helt nytt hus idag så skulle vi ha gjutit en grund till ett uterum redan från start. Då kan man enkelt ansluta ett uterum redan från start. Då kan man enkelt ansluta uterummet till husets värmesystem. Nu planerar vi att bygga ett uterum, men då får vi försöka hitta en annan lösning. Vi saknar också en balkongdörr i föräldrasovrummet och ett spabad på altan. Det blir vårt nästa projekt.

Vad är det bästa med huset?
- Definitivt planlösningen. Det här huset har precis den planlösningen som jag så länge drömt om. Det är en enplansvilla med en planlösning som är både funktionell och praktisk, med föräldrasovrummet med separat badrum i en egen del av huset och barnens rum med eget badrum och allrum i en annan del av huset. Mittemellan finns umgängesytor som vardagsrum och kök. Vi gillar också den generösa takhöjden i vardagsrummet, hela fem meter, vilket verkligen ger en känsla av rymd och ett ordentligt ljusinsläpp.

Har ni något tips till andra som står inför ett husbygge?
- Satsa lite extra på belysningen. Vi hade tur som fick tag på en jätteduktig elektriker när vårt hus skulle byggas. Han gav oss tips på hur vi skulle kunna planera belysningen så den blev funktionell och mysig, såväl invändigt som utvändigt. Visst kostade det en del att utrusta flera rum med spotlights, men belysning är en så pass viktig del av huset att det verkligen är en investering som lönar sig flera gånger om. Ett annat tips om ni väljer ett hus med öppen planlösning är att välja till skjutdörrar. De tar nästan ingen plats och gör det enkelt att avdela utrymmen och skapa små "rum i rummet" även i en öppen planlösning.

- Ett tredje tips är att lägga mer krut på köket än badrummet. Vi tänkte tvärtom, vi satsade lite extra på badrummet men valde mest standardlösningar till köket. Det är smartare att lägga lite extra fokus på de rum där ni vistas mest, vilket i vårt fall är köket. Mitt sista tips är att planera in ordentligt med förvaringsutrymmen i ert nya hus, även om det inte känns så spännande så kommer det alltid till användning.

Reportaget kommer från Vårt Nya Hus nr 8 2018

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom några dagar

Beställ katalog från Myresjöhus

Anpassa ditt hus

Från katalog till drömhus

Anna Lantz Niklasson är arkitekt på Myresjöhus. Det innebär att hon ritar flera av de hus som hamnar i företagets huskatalog, men också att hon hjälper kunder att anpassa dem så att de passar deras liv. 

Läs mer om att anpassa ditt hus

Läs våra fördjupande artiklar

Vad är mest populärt i Myresjöhus?

Här är tillvalen som husköparna älskar

Vilka är de mest populära tillvalen när man bygger nytt hus? Thomas Singelman, säljare på Myresjöhus i Stockholm, har listat några kundfavoriter.

Läs hela artikeln

Hej!

Vi kan hjälpa dig bättre om du berättar för oss i vilken kommun du vill bygga.