• Kundreportage

Allt kändes rätt vid första besöket

Elvin och Fatima hade länge drömt om att bygga ett nytt hus men aldrig vågat ta steget. Efter att ha besökt Myresjöhus visningshus i Norrköping 2017 bestämde dem sig, de skulle bygga ett Smart 150. Ett år efter beslutet flyttade familjen in i sitt nya hus med utsikt över sjön Glan.

I Norrköping finns det tillgängliga tomter i Svärtinge Skogsbacke med vacker utsikt över sjön Glan. När paret besökte området kändes allt rätt. Placeringen av tomten, läget intill naturen och närheten till Norrköping city.

-När vi besökte området kändes allt rätt. Vi hade tittat mycket på olika byggprojekt, både nya och gamla. Men efter att ha sett tomten kändes det verkligen rätt att bygga nytt hus, säger Elvin.

Paret besökte Myresjöhus visningshus Smart 150 i samma område för att få känslan av vilket hus de ville bygga.

-Vi träffade säljaren Patrik som genast gav oss ett proffsigt intryck. Han svarade på alla våra frågor och fick oss att förstå vad det innebär att bygga ett nytt hus, berättar Fatima. Efter den visningen visste vi vilken husleverantör vi ville bygga med.

Stort hus med högt i tak!

Smart 150 är ett 2-planshus med många rum och stora umgängesytor. Planlösningen är öppen med kök och vardagsrum i samband med varandra. Med sina fem sovrum passar huset för den stora familjen såväl den som vill ha gott om utrymme. Huset ingår i Myresjöhus husserie Level One som består av tolv hus där arkitekterna hittat sätt att använda ytor mer effektivt och skapat hus som blir billigare - båda att köpa och äga, utan att tumma på kvalitén.

-Vi ville ha ett stort hus i tvåplan med högt i tak. Då tomten låg belägen mitt i naturen, omgiven av vatten så ville vi ha ett hus i New England-stil. Då såg vi att Smart 150 skulle passa perfekt där, säger Fatima.

Familjen ändrade på hela planlösningen och ritade tillsammans med säljaren fram olika förslag för att få fram drömhuset. Arkitekterna gick igenom förslagen och ritade därefter fram ett hus efter deras önskemål.

-Det var en sådan obeskrivlig känsla när vi fick de slutgiltiga ritningarna, då ville vi bara börja bygga, säger Elvin.

Ett år efter beslutet om att bygga nytt hus tog familjen sina första steg i det nya huset. Att bygga hus kan skapa blandade känslor hos olika människor.

-Vi tyckte allt var kul. Det roligaste var nog planeringen, att få rita, komma med förslag och hitta lösningar, fortsätter Fatima. Även att få välja ut allt material så som golv, kakel, kök och färger. Det är så häftigt att få se allt i verkligheten. Det går inte riktigt att beskriva känslan av se sitt hus växa fram och inte minst den dagen man får nycklarna till sitt nya hem där vi ska skapa massa minnen, berättar Fatima.

Många stöter på problem när man bygger hus. Det kan vara allt från att tomten är ojämn till hur huset ska placeras och andra faktorer man behöver ta hänsyn till.

-Placeringen av huset var den största utmaningen för oss. Det var olika nivåskillnader på tomten vi behövde fixa till men allt ordnade Myresjöhus, fortsätter Elvin. I sista stund så valde vi att höja marknivån på plattan för att höja upp huset. Ingenting vi ångrar idag, berättar Elvin.

Familjen har flitigt dokumenterat sin husresa på Instagramkontot @husetvidglan. Där kan man se bygget från tomt till färdigt hus och inredning.

Familjens bästa tips till andra som går i husbyggartankar:

  1. Prata med andra som byggt hus och ta emot tips. Vad är bra att tänka på?
  2. Läs bloggar och se vloggar på internet.  En hel del berättar varmt om sina husresor.
  3. Besök visningshus och ställ frågor. Även fast det inte finns ett visningshus på orten kan du alltid kontakta en säljare för att se om det finns familjer som gärna visar upp sina hem.

Sveriges största tomtbank

Våra lediga tomter

Vill du bo med sjöutsikt?

 Vem drömmer inte om att få bo mitt i lugnet med sjöutsikt? Just nu kan vi erbjuda flera lediga tomter i Svärtinge Skogsbacke norr om Norrköping.

Läs mer här

Påbörja din husresa

Reportage och guider om att bygga hus

I våra reportage och guider på Ett hem för livet hittar du en härlig källa till inspiration och information för dig - oavsett var du befinner dig i din husresa.

Läs alla reportage

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.