Beställ katalog
  • Att bygga hus
  • Energi
  • Finansiering
  • Miljö/hållbarhet

Så mycket billigare bor du i ett nybyggt hus

Idag tror många att de inte har råd att bygga ett nytt hus – och allt för många vet heller inte hur mycket billigare det faktiskt är att bo i ett nybyggt hus. Nu är det dags att ändra på det, för husdrömmen ska inte behöva vänta.

Välkommen till Växjö

Här ska vi titta på vad som lönar sig bäst: ett nybyggt Myresjöhus eller ett begagnat hus. Växjö är en medelstor svensk kommun som liknar så många andra. Här finns både lugnet på landet och mer stadspuls än du kanske tror. Med andra ord finns här både en varierad begagnatmarknad och tomter i de flesta prisklasser. Ett tvärsnitt av Sverige, kan man säga. Här har vi räknat på en av våra mest populära husmodeller: Smart 126: ett ytterst välplanerat enplanshus. Och vi bygger på en kommunal tomt.

Youtube video preview

Bygga nytt hus

Smart 126 i Växjö: 4.085.294 kr

Räntekostnad: Ca 9.700 kr/mån

Inklusive hus i standardutförande och byggnation (totalentreprenad), kostnad för kommunal tomt + anslutningsavgifter, byggherrekostnader etc.

Köpa begagnat hus

Begagnad villa i Växjö: 3.439.000 kr

Räntekostnad: Ca. 8.200 kr/mån

Här varierar prisbilden naturligtvis stort, men vi utgår från genomsnittspriset för villor i Växjö enligt mäklarstatisitik.se

Fördel begagnat? Nja…

Så länge ett begagnat hus kostar mindre att köpa blir räntekostnaderna förstås lägre. Men ett begagnat hus innebär alltid en viss risk för överraskningar. Och även om inget drastiskt händer kommer det begagnade huset att behöva underhållas löpande ända från det att du flyttar in. Ett nybyggt hus kräver inget underhåll alls under lång tid framöver.

Vad kostar ditt nya hem att bo i?

Men det finns en ännu viktigare sak att ta hänsyn till. Vi pratar såklart om driftskostnaderna, och då inte minst hur mycket el som går åt för värme, varmvatten och hushållsel. Ett högaktuellt ämne i dessa dyra el-tider.

Elkostnad

Smart 126: 17.034 kr/år – 1.419 kr/mån

Total uppskattad energiförbrukning: 8 603 kWh/år, varav värme/varmvatten: 4.823 kWh/år, hushållsel: 3.780 kWh/år. 

Begagnat hus: 39.600 kr/år – 3.300 kr/mån

Här räknar vi med den genomsnittliga elförbrukningen för villor i Sverige (värme, varmvatten och hushållsel): 20.000 kWh/år enligt energimarknadsbyran.se.

57% lägre energikostnader – eller mer

När du väljer ett nybyggt Smart 126 kan du mer än halvera dina elkostnader, jämfört med vårt begagnade schablonhus. Utrustar du dessutom ditt nybyggda hus med vårt mellanstora solcellspaket kan du producera 7.800 kWh/år, faktiskt nästan lika mycket el som din uppskattade förbrukning. Naturligtvis varierar solcellernas produktionsförmåga under året. Men om vi tänker oss att du får lika mycket för elen du säljer tillbaka när du har ett överskott som du betalat för el du köper när du behöver extra – då skulle du bara behöva lägga cirka 130 kronor i månaden i snitt på el (enligt nuvarande prisläge).

Helheten då?

Elkostnaderna är ett stort plus, men hur ser det ut om vi slår ihop både räntekostnad och elkostnad? Då måste väl det begagnade huset bli billigare? Inte alls. Titta här:

Total boendekostnad

Begagnat hus: ca 138.000 kr/år

Elkostnader: 3.300 kr i snitt/månad, räntekostnad: 8.200 kr/månad.

Smart 126: ca 133.400 kr/år

Elkostnader: 1.419 kr i snitt/månad, räntekostnader: 9.700 kr/månad.

Smart 126 med solceller: ca 120.400 kr/år

Elkostnader: 132 kr i snitt/månad, räntekostnader: 9.900 kr/månad. Inköp av solceller som tillval är inräknat i köpeskillingen som kalkylen grundar sig på.

Smart 126: ett smartare val

Siffrorna talar sitt tydliga språk: du kan till och med tjäna pengar på att bygga ett nytt hus. Om du kompletterar med solceller bor du hela 13% billigare – och då har vi inte ens räknat med vare sig fastighetsavgift, renoveringar eller underhåll på vårt begagnade schablonhus. Naturligtvis får vi komma ihåg att varje begagnat hus kommer med sina egna för- och nackdelar, och att du även får räkna med andra driftskostnader för ditt nya hem oavsett om du väljer ett nybyggt eller ett begagnat.

Här får dina frågor svar

Det beror på flera saker, men den största anledningen är att ett nybyggt hus är så energieffektivt jämfört med ett begagnat hus. Dessutom slipper du budgetera för renoveringar och underhåll, och slipper betala fastighetsavgift de första 15 åren.

Det beror naturligtvis på vilket hus du väljer att bygga, och vilket begagnat hus du jämför med. I vårt exempel kan du tjäna tusenlappar varje år, och om du kompletterar ditt nya Myresjöhus med solceller blir skillnaden ännu större, då kan du bo 13% billigare jämfört med vårt begagnade schablonhus.

Nej då. I vårt exempel valde vi Smart 126 för att det är en av våra mest populära husmodeller. Alla Myresjöhus är energisnåla hus, men energiförbrukningen beror både på faktorer som husets storlek och planlösning, men också på var i landet du bor och hur mycket hushållsel familjen gör av med.

Fråga en av våra säljare! De kan både ge dig mer information om husets energieffektivitet och göra en produktionskostnadskalkyl som ger dig svar på vad just ditt drömhus kostar att bygga.

Håkan Thunberg Säljare, Myresjöhus

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.