Beställ katalog
 • Hemmafix
 • Inredning

Förvaringsmöjligheter i hemmet

Elfa har nyligen tagit fram Förvaringsrapporten som visar att varannan svensk känner sig frustrerad över att ha dåligt med förvaringsmöjligheter i hemmet. Vi har intervjuat Elfas förvaringsexpert Christine Dalman och gör en djupdykning i ämnet: Förvaringsmöjligheter.

Gör det till en rolig grej

6 av 10 svenskar skjuter upp på att organisera i hemmet. Rensa ur garderober, sälja prylar som inte används längre och ta tag i att skapa förvaring i hemmet, vilket kan handla om att man helt enkelt inte vill minska ner boytan.

Christine Dahlman

-Jag tror att vi tyvärr samlar på oss alldeles för mycket saker och till sist blir det övermäktigt att hålla ordning och det blir istället jobbigt att ta tag i det, säger Christine.

Det frigörs mer tid om man håller ordning och reda istället för att rota i stora klädhögar. Det blir både roligare och lättare att välja kläder om man investerar några timmar i att rensa och organisera i sin garderob.

-Ett bra tips är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller en viss typ av kläder i taget. När du har en effektiv struktur på din förvaring blir det roligare att hålla ordning och enklare att rensa nästa gång, berättar Christine.

Oväntade förvaringsplatser

Vi vill undvika att bli trångbodda och i Elfas förvaringsrapport kan man läsa om oväntade platser som svenskar använder till förvaring. På plats nummer ett ligger bilen, strax efter kommer badkaret, ugnen och torktumlaren. På plats nummer fem hittar vi bastun. Hur kan man bäst få till förvaringsmöjligheter utan att ta för stor del av bostadsytan.

-Man har fler förvaringsytor i hemmet än vad man tror! Ta ett varv i bostaden och försök identifiera onödiga ”luftrum” i garderober och förråd. Spana efter outnyttjade ytor i hörn, bakom dörrar, under sängen och över dörrar, säger Christine.

Elfa som levererar alla garderober och garderobsinredning till Myresjöhus delar med sig av sina bästa tips för att förbättra förvaringen i hemmet:

 • Rensa i hyllorna 
  Gå igenom vad du förvarar i dina hyllor. Tar dem onödigt mycket plats? Sätt upp smalare hyllor eller varför inte skaffa utdragbara backar du kan placera under till exempel sängen. Då blir det lättare att hålla ordning.

 • Skapa en gömd förvaringsyta med skjutdörrar 
  Genom att montera skjutdörrar från vägg till vägg i ett rum skapar du en bra förvaringsmöjlighet för kläder utan att rummet upplevs särskilt mindre.

 • Smart förvaring under trappan 
  Utnyttja utrymmet under trappan genom att montera väggskenor eller en platsbyggd hylla. En perfekt plats för att förvara väskor, jackor och skor som annars tar en stor plats i hallen. Eller varför inte använda det som en sorteringsstation för återvinning?

 • Förvara textiler i vakuumpåsar 
  Plagg som inte används så ofta och sängkläder som man inte använder dagligen kan man praktiskt packa ner i vakuumpåsar som tar minimalt med plats i garderoben.

 • Utnyttja hela garderoben 
  Förvara de plagg och prylar du inte använder så ofta allra högst upp i garderoben, där gömmer sig ofta outnyttjat utrymme.

 • Krokar bakom gardinen
  Genom att montera en gardinskena i taket cirka 20 cm från väggen med ett snyggt tyg skapas både en härlig hotellkänsla och förvaringsmöjligheter. Göm krokar och grunda hyllor bakom så har du skapat en väl dold förvaringsyta.
Per Andersson Säljare, Myresjöhus

Katalogen skickas kostnadsfritt hem till dig inom ett par dagar.

Beställ katalog från Myresjöhus

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.