Beställ katalog
  • Hemmafix
  • Trädgård

Planera årets odlingar

Vad vill du odla i år? Gröna läckerheter eller blommande skönheter? Kanske både och? När våren nalkas är det hög tid att börja planera årets odlingar. Här guidar vi dig till hur du lyckas.

Vad vill du helst äta?

Att kunna njuta av egenodlade grönsaker är fantastiskt. Men här är det bra att fundera på två saker. Vad gillar du bäst? Och hur mycket skörd ger grönsaken i fråga? Vissa gröna godingar är nämligen väldigt duktiga på att producera, och det finns ju inget tråkigare än att inte hinna äta upp allt... Squash är till exempel en lättodlad rackare som lätt kan ge lite för mycket av det goda, även om den är användbar i både mat, bröd och bakverk. Däremot är olika slags bär – som blåbär, smultron och jordgubbar – nästan omöjligt att få för mycket av.

Vad vill du beundra?

Blommor är en viktig del av trädgården – inte minst för våra pollinatörer. Men vi människor gillar ju också att det vackra, inte minst om vi vill kunna plocka in egna buketter att njuta av. Så varför inte planera in lite sommarblommor? Många är dessutom enkla att så från frö – till exempel rosenskära, zinnia, solrosor och ringblommor. Andra kräver lite mer pyssel, så det är klokt att läsa på om olika sorter innan du gör din planering.

Hur mycket får du plats med?

Storleken på din odlingsyta bestämmer ju hur mycket du får plats med, och här kommer planeringen du gör nu till stor nytta. Mät upp och gör en enkel skiss över alla dina odlingsytor. Det kan vara pallkragar eller odlingslådor, grönsaksland, eller stora krukor. I en perfekt värld har du placerat alla i lagom soligt och vindskyddat läge, där det inte blir för fuktigt eller för torrt – men man får ju jobba med det man har. Så: här är det smart att inte bara räkna efter hur mycket du får plats med, utan även rita in vad du ska odla var. Alla växter har ju sina egna preferenser. Instruktioner och goda råd hittar du massor av på webben – eller varför inte konsultera en gammal hederlig trädgårdsbok?

Trivs växterna ihop?

Att varva olika växter är inte bara vackert, det sparar också plats – och dessutom kan vissa blommor och kryddväxter skydda grönsaker mot skadedjur och insekter. Till exempel kan dill och timjan gärna bo ihop med kål för att minska problem med kållarver, och tagetes är en bra kollega till dina morötter. Men, det finns också växter som inte alls trivs tillsammans. Till exempel bör tomater inte odlas i närheten av potatis, och bönor trivs inte med lök.

Hur mycket är lagom?

Hur mycket du ska odla av varje sort är inte alldeles enkelt att uppskatta, inte minst om du är nybörjare. Vill du bli smått självförsörjande på till exempel rotfrukter, lök eller kryddor behöver du också tänka till kring om – och i så fall hur – du klarar att lagra dem. Men tänk hellre för mycket än för lite när du försår. Får du plantor över brukar de sällan vara något problem att bli av med, snarare brukar de uppskattas av både familj och vänner. Men det kan vara en god idé att skriva ner årets plan – och resultat. Då blir det enklare att finjustera mängden nästa år, om det skulle behövas.

Inköpslista och tidplan

När du har bestämt dig för vad du vill odla är det dags att skriva din inköpslista. Vad behöver du köpa i form av fröer, utsäde, jord och gödsel? Sedan plockar du fram kalendern. Vilka fröer behöver du förså – och när behöver du då starta sådden för att ha lagom stora plantor att sätta ut när det blivit varmt nog? Vilka sorter kan du så direkt på friland – och när gör du det? Vill du förlänga skörden kan det också vara bra att planera för sådd i olika omgångar. Sedan är det bara att följa planen och pyssla om dina plantor fram till skörd. Med det önskar vi dig ett riktigt grönt och skönt odlingsår!

Marie Jarl Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.