Beställ katalog
  • Trädgård

Välja häck: vi guidar dig

En snygg häck kan fylla många fina funktioner: vindskydd, insynsskydd, en markering av tomtgränsen – eller en rumsindelare i trädgården. Men det finns ett par saker du behöver tänka på för att välja rätt.

Odlingszon och jord

Naturligtvis finns det billigare och dyrare alternativ. Men att plantera en häck kostar en slant, oavsett vilka växter du väljer. Det går ju åt en del plantor… Därför är det smart att välja en häck som trivs med livet i din trädgård. Här är det bra att ta reda på vilken odlingszon du bor i – men också om jorden i din trädgård är sandig eller lerig. Vissa häckväxter klarar både alternativen, men exempelvis tuja föredrar sandjord, medan syren föredrar lerjord. Fråga på plantskolan om du är osäker på vad som gäller för just din favorit.

En häck som håller stilen

Att klippa eller inte klippa? Det är den första frågan du ska ställa dig när du ska välja häck. Här handlar det dels om vilken stil du är ute efter. Ett hus i modern stil eller industriell stil passar till exempel fint med stramare former, medan ett hus i lantlig stil ofta behöver ett mer organiskt uttryck för att komma till sin fulla rätt. Fina formklippningar a la engelsk trädgård ger absolut det lilla extra till sekelskiftesstilen, och beroende på vilken miljö ditt Ocean Living-hus befinner sig i kan både ett välfriserat och ett mer organiskt uttryck ge den rätta New England-känslan.

En häck som passar din livsstil

Men att klippa eller inte beror också på hur mycket tid du vill lägga på skötsel. Vill du ha en riktigt välansad häck är buxbom och liguster populära val, buxbom passar inte minst fint i ett lägre format. En annan kandidat är måbär som visserligen inte är vintergrön men däremot både är enkel att forma och hyfsat lättskött. Föredrar du lite naturligare former kan du satsa på allt från rosor till fläder, eller varför inte skönheten lagerhägg?

Grön hela vintern?

Många häckväxter är lövfällande, medan andra bär sina blad (eller barr) året runt. Fördelen med att välja en vintergrön häck är förstås att den både bjuder på vind- och insynsskydd och håller stilen året runt. Många vintergröna häckar kräver dock en del pyssel med beskärning, inte minst de som gärna växer upp till träd. En granhäck kan till exempel bli gigantisk om den får växa fritt, och när det väl har hänt går det aldrig att få den fin igen.

Exempel på vintergröna häckar

  • Buxbom
  • Lagerhägg
  • Tuija 
  • Gran
  • Idegran
  • Liguster (vissa sorter behåller bladen i södra Sverige, men kan tappa dem i nordligare lägen)

För dig som vill se resultat

Rom byggdes inte på en dag, och det gör heller inte alla häckar. Idegran är till exempel känd för att växa långsamt. Men det finns också mer snabbväxande alternativ: till exempel avenbok, liguster, fläder, tuja och häggmispel. Häggmispel är en allsidig häckväxt. Den är relativt lättskött, blommar med vita blommor under försommaren och får fin höstfärg. Den har dessutom ätliga bär, kanske inte de godaste att äta direkt från busken, men de passar utmärkt för att koka sylt eller saft på.

Tomas Molander Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.