Från katalog till drömhus

Anna Lantz Niklasson är arkitekt på Myresjöhus. Det innebär att hon ritar flera av de hus som hamnar i företagets huskatalog, men också att hon hjälper kunder att anpassa dem så att de passar deras liv. Vi har pratat med henne om inspiration, arkitektur och vilka möjligheter det finns att göra drömhus av kataloghus.

Vad är bra arkitektur för dig?

- Det som uppfyller en funktion, som håller i längden och får människor att trivas. Jag tror att alla människor dras till genomtänkt arkitektur, att vi har en inbyggd radar för vad som är bra form även fast man inte kan peka på detaljerna i det eller förklara varför man gillar något.

Varför ska man ta hjälp av en arkitekt när man bygger hus?

- För nästan alla så känns det som något stort och svårbesmästrat att bygga hus. Med en arkitekt som stöd blir det enklare. Man är en trygg hand att hålla i under den här processen. När jag träffar mina kunder ställer jag massor av frågor för att kunna bena ut deras önskemål, vad som är viktigt för dem och vad de har för framtidsplaner. Sen handlar det det om att hjälpa dem hitta en lösning som motsvarar alla de kraven. Jag blir ett bollplank för mina kunder och får en personlig relation till de flesta. I ett tidigt skede kan jag ge besked om deras ideér är genomförbara, dels utifrån min kompetens som arkitekt och dels utifrån de olika regelverk som finns.

"Titta gärna på flera hus och fundera på vad du gillar med allt från planlösningar till fasader. Så hjälper vi dig att baka en kaka av alla de här delarna."

Vilket är de vanligaste felet folk gör när de bygger nytt?

- Förvaring, förvaring, förvaring. Det är vanligaste felet. Istället för att anpassa garderober och tvättstuga så att man får en enklare vardag tänker man utifrån ett gästperspektiv och prioriterar istället stora vardagsrum och kök. Jag tycker att det är mitt ansvar att vara rak och det är kunderna alltid tacksamma för. Jag vet ju att de kommer att bli irriterade om de flyttar in i ett nytt hus och sen inte får plats med sina kläder.

Hur mycket kan man förändra ett Myresjöhus?

- Kataloghusen är ju arkitektritade och fantastiska hus man kan flytta in i rakt av. Men det är också en bra palett av vad vi på Myresjöhus kan lösa. Vi kan hjälpa en kund vidare utifrån en husmodell, eller femton olika där vi kombinerar olika delar. Titta gärna på flera hus och fundera på vad du gillar med allt från planlösning till fasader. Så hjälper vi dig att baka en kaka av alla de här delarna.

Anna Lantz Niklasson

Anna Lantz Niklasson har arbetat som arkitekt sedan 2003. Hon bor tillsammans med sin man och fyra barn utanför Helsingborg, i ett hus hon själv ritat. När hon inte arbetar lägger hon mycket tid på inredning, trädgård och barnens aktiviteter. För att få energi att skapa tränar hon också så ofta hon hinner.

Villa Ohlin

Arkitektens kommentar:
Kunden ville behålla husets yttre mått och karaktär med undantag för en del fönsterjusteringar. De önskade sig exempelvis en altandörr för att skapa en direktkontakt med den stora altanen på baksidan. Föräldrasovrummet med tillhörande klädkammare, WC och dusch placerades också mot husets baksida. Det var även viktigt att tvättstugan omplacerades så att den kunde användas som groventré med enkel tillgång till bilparkeringen på husets kortsida.

Villa Lövgren

Arkitektens kommentar:
Här har kunden valt att spegelvända sitt hus och koppla på ett garage med tillhörande förråd. I övrigt har man behållt den ursprungliga planlösningen och istället satsat på att ge husets exteriör en personlig prägel genom att blanda ett snyggt tegel med liggande panel.

Villa Ormsby

Arkitektens kommentar:
Kunden önskade sig ett stort generöst arbetskök med mycket förvaring och god yta. Man ville inte sitta i köket och äta men däremot ha god kommunikation mellan dessa funktioner, varför man flyttade ett stort sovrum som i originalritningen ligger mot husets baksida och placerade det mot gatan istället. På det sättet öppnar huset upp sig mot hela baksidan och man får stora sociala ytor. På andra våningen satsade man på ett stort föräldrasovrum med tillhörande walk-in-closet. Här finns även ytterligare ett sovrum samt ett stort allrum med utgång till balkong/terrass. Exteriören andas fortfarande vacker New England-stil.

Villa Hejdesten

Arkitektens kommentar:
Här är det väldigt lite på entréplan som påminner om utgångshuset. Husets har spegelvänts och man har i princip valt att omdisponera samtliga utrymmen, likaså entrén. På andra våningen följer man den planlösning som originalritningen har.

Nästan hundratusen byggda hus

Myresjöhus - En ledande hustillverkare

Varför ska man bygga med oss?

Vi kan det här med hus. Vi har hjälpt nästan hundratusen kunder att bygga hus. Den erfarenheten delar vi gärna med oss av. Våra säljare svarar på alla dina frågor om entreprenadformer och kontrakt, hus och planlösningar, val och tillval.

Att bygga hus med oss

Kök med plats för gemenskap

Stort och luftigt kök som blir en naturlig samlingsplats i ditt hus. Här finns en praktisk bardel där exempelvis dina gäster kan slå sig ned så att ni kan fortsätta umgås samtidigt som du förbereder middagen.