Från katalog till drömhus

Anna Lantz Niklasson är arkitekt på Myresjöhus. Det innebär att hon ritar flera av de hus som hamnar i företagets huskatalog, bland annat vinkelhuset Sjöbris och det kubiska 2-planshuset Klappersten. Vi har pratat med henne om inspiration, arkitektur och vilka möjligheter det finns att göra drömhus av kataloghus.

Vad är bra arkitektur för dig?

- Det som uppfyller en funktion, som håller i längden och får människor att trivas. Jag tror att alla människor dras till genomtänkt arkitektur, att vi har en inbyggd radar för vad som är bra form även fast man inte kan peka på detaljerna i det eller förklara varför man gillar något.

Varför ska man ta hjälp av en arkitekt när man bygger hus?

- För nästan alla så känns det som något stort och svårbesmästrat att bygga hus. Med en arkitekt som stöd blir det enklare. Man är en trygg hand att hålla i under den här processen. När jag träffar mina kunder ställer jag massor av frågor för att kunna bena ut deras önskemål, vad som är viktigt för dem och vad de har för framtidsplaner. Sen handlar det det om att hjälpa dem hitta en lösning som motsvarar alla de kraven. Jag blir ett bollplank för mina kunder och får en personlig relation till de flesta. I ett tidigt skede kan jag ge besked om deras ideér är genomförbara, dels utifrån min kompetens som arkitekt och dels utifrån de olika regelverk som finns.

"Titta gärna på flera hus och fundera på vad du gillar med allt från planlösningar till fasader. Så hjälper vi dig att baka en kaka av alla de här delarna."

Vilket är de vanligaste felet folk gör när de bygger nytt?

- Förvaring, förvaring, förvaring. Det är vanligaste felet. Istället för att anpassa garderober och tvättstuga så att man får en enklare vardag tänker man utifrån ett gästperspektiv och prioriterar istället stora vardagsrum och kök. Jag tycker att det är mitt ansvar att vara rak och det är kunderna alltid tacksamma för. Jag vet ju att de kommer att bli irriterade om de flyttar in i ett nytt hus och sen inte får plats med sina kläder.

Hur mycket kan man förändra ett Myresjöhus?

- Kataloghusen är ju arkitektritade och fantastiska hus man kan flytta in i rakt av. Men det är också en bra palett av vad vi på Myresjöhus kan lösa. Vi kan hjälpa en kund vidare utifrån en husmodell, eller femton olika där vi kombinerar olika delar. Men vi märker att fler och fler hittar rätt direkt bland våra hus, det är ofta bara mindre justeringar som behöver göras. Detta beror mycket på vårt nya koncept Free your style, där vi har vi gjort det ännu enklare för kunden genom att klä våra olika hus i olika stilar, både invändigt och utvändigt. Det gör det lättare att skapa en röd tråd i sitt nya hem och man behöver inte göra precis alla val själv (om man inte vill) utan det finns genomtänkta lösningar som skapar rätt känsla i hemmet.

Anna Lantz Niklasson

Anna Lantz Niklasson har arbetat som arkitekt sedan 2003. Hon bor tillsammans med sin man och fyra barn utanför Helsingborg, i ett hus hon själv ritat. När hon inte arbetar lägger hon mycket tid på inredning, trädgård och barnens aktiviteter. För att få energi att skapa tränar hon också så ofta hon hinner.

Sjöbris

Arkitektens kommentar:

Sjöbris är ett 1-planshus i vinkel med kopplat garage. Planlösningen ar en tydlig zonindelning mellan vuxen, -barn och social sfär. Huset kommer att finnas i tre olika utförande där den industriella stilen kommer att vara den stilbärande. Huset kommer också att finnas i en lantlig skånsk tolkning samt ett modern utseende.

Det industriella utseendet kännetecknas av en rak och enkel arkitektur med en fasad i stående funkispanel och ett lite brantare sadeltak. Stora fönster med småspröjs förstärker den industriella looken. Tydliga kontraster i kulör mellan fasad och fönster/ytterdörrar hör till stilen.

Den lantliga stilen är traditionell och har ett elegant formspråk med tydlig inspiration från den skånska landsbygden.  En putsad fasad i kombination med havregula takpannor ger huset dess karaktäristiska look. Fönstren är symmetriskt placerade och har en något enklare spröjs än vad den industriella varianten av Sjöbris har. Milda kontraster och naturnära kulörer är vad denna stil mår bäst av.

Sjöbris Modern har rena avskalade linjer; ”en klassisk modell i stram kostym”. Här kombineras puts med en midja av liggande panel som följer formen som de många och horisontellt placerade långsmala fönstren har. Fasaden bjuder på skarpa kontraster mellan pust och panel och det förstärker husets moderna karaktär.

Klappersten

Arkitektens kommentar:

Ett 2-planshus  för den stora familjen. Huset bjuder på generösa ytor att umgås på entréplan medan ovanplan känns mer privat och inrymmer sovrum, allrum och utgång till husets fina takterrass. Klappersten finns i de exteriöra stilarna Lantlig, Industriell och Modern.

I den Lantliga stilen ser vi ett hus med tidlös känsla, milda kontraster och symmetrisk fönsterplcacering.  Fasaden är i puts och fönstren har enklare spröjs typiska för att skapad den rätta känslan.

I den Industriella varianten möter nutid dåtid med de karaktäristiskt småspröjsade fönstren i vacker kontrast till en fasad i stående panel.

Klappersten Modern kombinerar ett kaxigt formspråk med ett uttryck som samtidigt utstrålar hemtrevnad.

Nästan hundratusen byggda hus

Myresjöhus - En ledande hustillverkare

Varför ska man bygga med oss?

Vi kan det här med hus. Vi har hjälpt nästan hundratusen kunder att bygga hus. Den erfarenheten delar vi gärna med oss av. Våra säljare svarar på alla dina frågor om entreprenadformer och kontrakt, hus och planlösningar, val och tillval.

Att bygga hus med oss

Kök med plats för gemenskap

Stort och luftigt kök som blir en naturlig samlingsplats i ditt hus. Här finns en praktisk bardel där exempelvis dina gäster kan slå sig ned så att ni kan fortsätta umgås samtidigt som du förbereder middagen.