Beställ katalog
  • Kundreportage

Modernt och havsnära i den arkitektritade husdrömmen

Svår tomt men perfekt läge. Och en vilja att förverkliga drömhuset. För Peter och Susanne blev utmaningarna lite lättare tack vare att de valde Myresjöhus som leverantör. En arkitekt som hjälpte till att skapa ett hus utefter förutsättningarna och en totalentreprenad som fick allt att falla på plats.

Youtube video preview

Rätt läge för ditt hus kan vara a och o. Många säger att det är läget som är viktigast, eftersom det är det enda som är svårt att ändra på i efterhand. Hos Peter är det ingen fråga om att han och hans familj hittat det rätta läget. Den makalösa utsikten är återkommande så fort Peter pratar om sitt nya hem och han berättar hur gärna de ville ta vara på den när de byggde huset. Väl på plats förstår man varför. För vad som började med en enkel båtplats utanför Kungsbacka slutade överraskande nog med en tomt. Här reser sig villaområdet som en våg bredvid havet och upp mot berget och på något sätt känns det som att husen och naturen växt samman. Dessutom har ingenting någonsin känts mer västkust än havsutsikten och klipporna nedanför. 

– Vi var och tittade på hus i närheten. Då visste vi inte vad vi kunde få för vårt gamla hus, men vi kunde inte släppa den här platsen, berättar Peter.

Det underbara läget skapade dock en del utmaningar. En sluttande tomt med berg är inte det enklaste att utgå ifrån när man ska bygga ett hus. Dessutom fanns en rad bestämmelser för tomten samt långa handlingstider hos kommunen.

– Frustrationen växte när det tog längre tid och det är väl en läxa till nästa gång man bygger: att det tar längre tid än man tror för det är mycket runt omkring som kan krångla till det, menar Peter.

Arkitektritat på en budget

Husets utformning skulle komma att bli en viktig del för familjen. Dels på grund av tomten men även för att Peter och Susanne hade önskemål på hur deras hus skulle se ut för att maximera allt det vackra som västkustens natur hade att erbjuda.

– Vi behövde hitta någon som kunde förverkliga vårt drömhus för just vår tomt. Vi behövde något arkitektritat inom en rimlig budget. Frida, Myresjöhus chefsarkitekt, har gjort ett jättefint jobb och vi är jättenöjda. Hon var väldigt lyhörd efter våra önskemål och hjälpte till att tänka funktion först och estetik sen. Man gör ju oftast tvärt om själv, säger Peter och skrattar.

2-planshuset har fått en nedervåning tänkt till barnen – när de blir något äldre kanske. Peter berättar att de tre barnen gärna tillbringar mertiden tillsammans med sina föräldrar på ovanvåningen. Trots att Peter påpekar att man fått hjälp med att tänka på funktion i huset så har inget av det estetiska försvunnit. På övre plan hittar man de stora umgängesytorna med vardagsrum och kök. Utrymmet präglas av en magisk takhöjd, ena väggen har fått en vacker ribbad trävägg och de stora glaspartierna som vetter ut mot havet får rummet att fullständigt bada i ljus.  

– Vårt gamla hus var ett 20-talshus med handblåsta fönster och knarriga golv vilket är charmigt men inte så praktiskt. Så vi har varit i den klassiska svängen men vi ville ha det modernt och praktiskt för den familjen vi är idag. Nu har vi den här platsen vid havet med stora fönster som gör att man kan njuta av havsutsikten och se årstiderna skifta utanför. Och så kan man ju inte få nog av allt ljusinsläpp, berättar Peter och erkänner att det kan låta aningen klyschigt.

Prio på totalentreprenad

Peter har sen tidigare jobbat tillsammans med Myresjöhus och visste därför väl vad Myresjöhus kunde åstadkomma när det kom till hus. Den arkitekthjälp som familjen fick var dock inte det enda viktiga i valet av husleverantör.

– Vi valde även Myresjöhus för deras totalentreprenad. Jag har eget företag, vi har tre barn, det är mycket beslut och mycket att hålla ihop. Vi hinner inte det och ville ha någon som tar hand om hela byggprocessen. Man kan tycka att det är billigare med delad entreprenad men det händer så mycket på ett bygge, man måste ha lite koll och blir det fel så blir det fel. Man köper servicen och friheten och det är bättre att låta de som är bra på att bygga hus göra det.

Patrik Wirro Säljare, Myresjöhus

I brevlådan inom några dagar

Beställ vår katalog

Hej!

Berätta för oss i vilken kommun du vill bygga. Vi kommer anpassa webbplatsen till din valda kommun för att förenkla för dig.